«Orca din Peru» – misterioasa geoglifă realizată în urmă cu peste două milenii. O minune antică uitată și… redescoperită!

 

Arheologii au redescoperit, în provincia Palpa din Peru, nu departe de Valea Nazca, o misterioasă geoglifă. Giganticul „desen” înfățișează, spun cercetătorii, o balenă ucigașă (mai exact o orcă; specia Orcinus orca, mamifer marin din familia delfinilor). Geoglifa a fost descoperită de fapt în anii ’60 ai secolului trecut, însă a intrat pentru multă vreme într-un con de umbră, până în anul 2015. De atunci, specialiștii au lucrat la restaurarea și examinarea misteriosului și uriașului „desen” de pe sol.

Oamenii care au locuit cândva pe acele meleaguri considerau, potrivit explicațiilor oamenilor de știință, că orca este un animal deosebit, un fel de divinitate a oceanului. Se pare că neobișnuita geoglifă este printre cele mai vechi din regiune. Are o vechime de peste 2000 de ani și o lungime de 70 de metri.

Istoricii arată că gigantica operă de artă a fost realizată de către reprezentanții vechii culturi Paracas, care au locuit în zonă într-o perioadă cuprinsă între 800 și 200 î.Hr. O vreme, geoglifa a trecut în uitare și a fost grav degradată prin eroziunea solului. Într-o primă fază s-a încercat localizarea sa cu ajutorul imaginilor culese de sateliți. Oamenii de știință însă nu au reușit să o identifice decât în urma unor explorări nemijlocite ale zonei în care bănuiau că se află. A fost nevoie să cerceteze la nivelul solului o suprafață mare, vreme de luni de zile. La redescoperirea sa, geoglifa era parțial deteriorată, din cauza eroziunii.

Cultura Paracas a fost întemeiată de o civilizație foarte avansată la vremea sa, care era capabilă, grație unei organizări admirabile a resurselor umane și a unei utilizări inteligente a resurselor materiale, să transforme în realitate proiecte grandioase, cum ar fi sistemele complexe de irigații.

Liniile de contur care formează desenul cu misterioase semnificații sunt, de fapt, șanțuri cu o adâncime cuprinsă între 10 și 15 cm, realizate prin înlăturarea unui strat superior format din pietre care conțin oxid de fier (de culoare roșiatică), ce acoperă suprafața deșertului Nazca, fiind expus astfel solul de culoare deschisă aflat dedesubt. Acest substrat este format în mare parte din calcar.

Paul Kosok de la Universitatea Long Island și Maria Reiche, matematician și arheolog german, sunt oameni de de știință care au remarcat că desenele gigantice din Valea Nazca au legătură cu mecanica cerească, cu modificările de poziție ale principalelor astre vizibile pe cerul Emisferei Sudice.

Oare ce mesaj au vrut vechii locuitori din Peru să transmită prin geoglifele lor? Și cine, oare, erau destinatarii acestor mesaje enigmatice, vizibile de la înălțime, care conțin date astronomice „criptate”?


Citiți și:

Gropile antice enigmatice din Peru, un mister al transportului apei pe sub deșertul Nazca 
Istoria secretă a omenirii 

 

yogaesoteric
26 iunie 2018

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More