Ordinea mondială după războiul din Ucraina. Modificările care vor influența viitorul omenirii

Ordinea mondială este pe cale să sufere modificări, în contextul împlinirii unui an de la declanșarea operațiunii militare din Ucraina. Războiul a împărțit lumea, iar cele două blocuri economico-militare antagonice se consolidează. Pe de altă parte, globalizarea pare să se apropie de final, iar Europa și Rusia ar putea deveni sateliți ai Statelor Unite și ai Chinei.

O analiză a AFP prezintă principalele tendințe de modificare a ordinii mondiale în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Conform autorilor, situația este în schimbare, iar centrele de putere se vor modifica. Lumea se va împărți între Statele Unite și China, iar în această lume bipolară, Europa și Rusia ar putea ajunge doar sateliți ai celor două mari puteri.

Războiul din Ucraina ar putea însemna și sfârșitul globalizării și cooperării economice. În condițiile în care vor exista două blocuri oponente, cooperarea economică și tehnologică nu va mai fi posibilă. Fiecare dintre cele două lumi își va proteja tehnologiile de vârf și se va concentra pe propria dezvoltare.

Războiul a acutizat şi alte conflicte, accelerând consolidarea marilor blocuri ale lumii, cu centrele la Washington şi Beijing.

Sfârşitul actualului sistem de ordine mondială așa cum îl știm, instaurat după cel de-al doilea Război Mondial, a fost anunțat încă din luna decembrie, de Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate. Acesta aprecia că „s-a trecut la o multipolaritate dezordonată, unde totul este o armă: energia, datele, infrastructurile, migraţiile”.

Asia Centrală, Balcanii, Caucazul sau Africa viitoarele sfere de influență

China, UE, SUA, Rusia, Turcia se confruntă pentru a obține influenţă în Asia Centrală, Caucaz, Balcani, Africa sau regiunea indo-pacifică. Acordă finanțări pentru proiecte de infrastructură sau încheie acorduri comerciale, militare sau diplomatice cu țările din aceste regiuni.

Turcia își extinde influența în Asia Centrală, profitând de faptul că războiul din Ucraina a şubrezit şi mai mult edificiul ordinii existente. Rusia începe să conteze mai puțin în fostele republici sovietice, iar diplomația de la Istanbul preia inițiativa.

Această recompunere haotică este reală, dar probabil tranzitorie. Mecanic, sfârşitul războiului va aduce slăbirea şi uzura Rusiei şi a Europei, iar cele două mari câştigătoare din această situaţie ar putea fi foarte bine Statele Unite şi China”, apreciază Pierre Razoux, director de cercetare al Fundaţiei Mediteraneene pentru Studii Strategice (FMES).

China se pregătește pentru rolul de mare putere mondială

China estimează că va ajunge cea mai mare putere mondială în anul 2049. Iar la fel ca SUA se întreabă cum să se raporteze la conflictul ucrainean. Beijingul susţine Moscova, dar nu dorește nici să-și închidă căile de comunicare cu Occidentul. China dorește să rămână în relații bune cu statele europene, o piață de desfacere importantă pentru firmele sale.

China nu a început o distanţare. Dimpotrivă, şi-a consolidat apropierea” faţă de Rusia, observă Alice Ekman, analistă pentru Asia la Institutul pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene (ISSUE), autoare a cărţii Ultimul zbor către Beijing, despre ascensiunea chineză pe scena geopolitică.

Un raport al serviciilor secrete estoniene avertizează că „ar fi o eroare să analizăm sprijinul redus al lui Xi (preşedintele chinez Xi Jinping – n.red.) pentru războiul lui Putin din Ucraina ca indiciu de distanţare”. Beijingul nu ajută Moscova la fel cum Washingtonul ajută Kievul, dar „este relevant să privim faptele: relaţia economică s-a întărit”, constată Ekman.

Rusia riscă să devină vasală a Chinei

Războiul ar putea avea consecințe dramatice pentru Rusia care ar putea să ajungă o putere vasală a Chinei, de care depinde din ce în ce mai mult.

Rusia nu este într-o poziţie de negociere cu China, care va lua ce vrea, însă nu va da Rusiei ce vrea aceasta” ‒ arme sau anumite componente, este de părere Agathe Demarais, directoare pentru prognoze a Economist Intelligence Unit (EIU), unitatea de cercetare a publicaţiei The Economist.

Alice Ekman subliniază că relaţiile ruso-chineze sunt „dezechilibrate”, însă nu crede că acest fapt va limita apropierea celor două state. În opinia sa, convergenţa ideologică poate deveni mai importantă decât dezechilibrul economic.

Pe de altă parte, Rusia încearcă să evite vasalitatea economică şi strategică, iar pentru aceasta mizează pe diversificarea relaţiilor geopolitice, economice şi strategice. Kremlinul se orientează spre Turcia, Orientul Mijlociu, Iran și Africa.

Citiți și:
Finanțe globale versus energie globală: cine va ieși învingător?
Ministrul de Externe maghiar: Se accelerează schimbarea Ordinii Mondiale

 

yogaesoteric
10 mai 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More