Organele sexuale ale bărbaților sunt din ce în ce mai mici din cauza poluării și a stilului de viață nesănătos

Shanna Swan, profesor de medicină de mediu și sănătate publică la Spitalul Mount Sinai din New York, afirmă că tot mai mulți copii de sex masculin se nasc cu organe genitale mai mici.

Fenomenul este cauzat de ftalați, perturbatori endocrini prezenți în special în plastic, produși în masă în ultimele decenii. Aceste substanțe chimice imită estrogenul și afectează dezvoltarea hormonală și genitală a bebelușilor, spun cercetătorii.

Din ce în ce mai mulți bebeluși dezvoltă sindromul disgenezei testiculare, care, potrivit Health Public France, are ca rezultat „malformații (…), un risc crescut de cancer testicular și o calitate slabă a spermei la vârsta adultă”. Shanna Swan se bazează pe mai multe studii științifice publicate în ultimii ani. Unul dintre ele arată, de exemplu, că nivelul materialului seminal la bărbați a scăzut cu 50% în ultimii 40 de ani.

Cercetările provoacă îngrijorare în rândul oamenilor de știință, care se tem de o criză a natalității în următorii ani, din cauza poluării. Swan estimează că majoritatea bărbaților nu vor mai putea produce spermă viabilă până în 2045.

Nu doar bărbații sunt afectați de poluare. „În anumite regiuni, femeile cu vârsta de aproximativ 20 de ani sunt mai puțin fertile decât erau bunicile lor la 35”, notează Swan în cartea Count Down. Ea estimează că urmează să trăim o „criză existențială globală”.

Chimicalele din mediul înconjurător și stilul de viață nesănătos, caracteristic epocii moderne în care trăim, distrug echilibrul hormonal și cauzează disfuncții ale aparatului reproductiv.”

Citiți și:
Un medic de top avertizează: Până în 2045 omenirea va ajunge în prag de extincție!
Substanţele toxice din mediu afectează nu numai organismul expus ci şi urmaşii fiinţei respective, prin moştenire epigenetică trans-generaţională

 

yogaesoteric
9
decembrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More