Un medic de top avertizează: Până în 2045 omenirea va ajunge în prag de extincție!

Scăderea cantității şi calităţii spermei produse precum și schimbările în comportamentul sexual pot amenința supraviețuirea rasei umane, avertizează epidemiologul Shanna Swan, specializată în reproducere.

Shanna Swan

Swan este coautoarea unui studiu în care se arată că, între 1973 și 2011, cantitatea de spermă produsă de bărbații din țările vestice a scăzut cu 59%.

În ritmul actual, cu expunerea la chimicale, schimbarea stilului de viață, problemele erectile și creșterea numărului de cancer la testicule, cantitatea de spermă produsă de bărbați va ajunge aproape la zero în 2045.

Rata globală a fertilității a scăzut de la 5,06 în 1964, la 2,4 în 2018. Astăzi, aproape jumătate dintre țările lumii au o rată a fertilității mai mică decât 2,1 adică rata necesară pentru înlocuirea populației. Se estimează că în 2050, procentul va crește la două treimi din țările lumii. (TheGuardian)

Acestea sunt afirmații șocante, dar sunt susținute de un număr tot mai mare de dovezi care constată anomalii reproductive și scăderea fertilității la oameni și animale sălbatice din întreaga lume.

Dr. Shanna Swan, epidemiolog la Spitalul Mount Sinai din New York și autoarea cărții Numărătoarea Inversă, spune că, dacă aceste tendințe vor continua, ar fi amenințată chiar supraviețuirea oamenilor ca specie.

De ce scade fertilitatea bărbaţilor

Mulți factori ar putea explica aceste tendințe la bărbaţi. La urma urmei, stilul de viață s-a schimbat dramatic din 1973, incluzând modificări în dietă, exerciții fizice, nivelurile de obezitate și consumul de alcool – toate acestea știm că pot contribui la un număr scăzut de spermatozoizi.

Dacă ne uităm la concentrațiile de spermă din 2011, în țările occidentale concentrația de spermă era de 47 de milioane pe mililitru, față de 99 milioane pe mililitru cu 39 de ani în urmă. Asta înseamnă o scădere de peste 1% pe an și ar însemna că din 2011 până acum, concentrația ar fi scăzut sub 40 de milioane pe mililitru”, spune medicul. „Este un aspect important, pentru că sub 40 înseamnă că în prezent cuplurilor le este tot mai greu să aibă copii”, a avertizat ea. Swan spune că este nevoie de măsuri urgente pentru a stopa acest declin.

Un bărbat are în prezent jumătate din cantitatea de spermă pe care o avea bunicul său. Iar o femeie de 20 de ani este mai puțin fertilă decât era bunica ei la 35. Sănătatea reproductivă globală este afectată de mai mulți factori. Unii sunt legați de stilul de viață, ca fumatul, alcoolul în exces, sedentarismul, dieta nesănătoasă și stresul.

Dar mai este o altă serie de factori care nu sunt ușor de controlat. Iar acestea sunt substanțele chimice produse de om care există în produsele pe care le aducem în casele noastre”, spune doctorul Swan.

De la ambalaje la produse de îngrijire personală, substanțele care ne pot afecta hormonii se găsesc în aproape orice. Swan dă exemplul ftalaților, substanțe care fac ca plasticul să fie moale și care se găsesc și în produse cosmetice și în aproape orice produs care are miros.

Ftalații sunt o clasă numită anti-androgenă, care tinde să reducă nivelul de testosteron – cel mai grav este că aceasta se petrece și în uter, în primele stadii ale sarcinii”, mai spune expertul.

Nivelul scăzut de testosteron poate afecta dezvoltarea fătului, iar în cazul băieților, organele genitale pot fi mai mici

Acest fenomen este cunoscut ca „sindromul ftalaților”. Mai mult, concentrația de spermă va fi mai mică, ceea ce crește și riscul de cancer testicular. La începutul anilor 2000, Swan a făcut un studiu pe adulți din 4 zone din SUA. A constatat că pesticidele pot scădea calitatea spermei.

Bărbații care locuiau în centrul statului Missouri, care este o zonă agricolă și unde sunt folosite multe pesticide, aveau doar jumătate din cantitatea de spermă mobilă a celor din Minneapolis. Este un impact nefast uriaș! Și nu erau muncitori agricoli, ci locuitori din zonă”, spune Swan.

Calitatea spermei este un indicator pentru fertilitatea bărbaților, dar și pentru starea lor generală de sănătate. Poate indica diabet, boli cardiovasculare sau forme de cancer.

Calitatea scăzută a spermei bărbaților poate avea drept consecință și pierderea sarcinilor la femei

Se crede că este vina femeii dacă un cuplu nu poate avea copii sau dacă are loc un avort spontan. Acum știm că există o responsabilitate comună”, a spus Swan.

Suntem într-o criză. Un număr tot mai mare de copii sunt concepuți prin fertilizare asistată și tot mai multe cupluri folosesc mame surogat pentru a avea copii. Suntem deja într-o situație foarte gravă”, mai subliniază medicul. Iar cele mai multe cupluri vor ajunge să aibă nevoie de ajutor medical pentru a avea copii.

Ce ne-ar mai putea salva

Există însă speranță. Un stil de viață sănătos poate stopa scăderea concentrației de spermă – transformarea obiceiurilor de cumpărături, renunțarea la fumat, pierderea în greutate, acolo unde este cazul, renunțarea la alcool.

Este mult mai greu să scoatem chimicalele din trup, dar vestea bună este că multe dintre ele rămân un timp scurt în organism, le eliminăm în câteva ore. Dacă suntem conștienți ce intră în trupul nostru și eliminăm substanțele nocive, putem scăpa de ele relativ repede”, a concluzionat Swan, potrivit theconversation.

Citiți și:
O specie ameninţată: OMUL
Bill Gates recunoaşte că vaccinurile sunt folosite pentru reducerea populaţiei la nivel mondial

yogaesoteric
5 iulie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More