Organizația cu care Viktor Orban va zgudui UE. Ce pregătește Mathias Corvinus Collegium la Bruxelles

Ungaria, un „centru de putere intelectuală”

Un grup de reflecție finanțat de premierul ungar Viktor Orban este pregătit să perturbe scena de la Bruxelles.

MCC Brussels – o ramură a Mathias Corvinus Collegium (MCC), un colegiu cu sediul la Budapesta care a primit în mod controversat miliarde de forinți de la guvernul lui Viktor Orban – intenționează să „ofere o alternativă” pentru „peisajul cultural polarizat” al Europei, potrivit unuia dintre fondatorii săi.

„Ungaria este urâtă de războinicii culturii occidentale”

Centrul – susținut de guvernul maghiar de dreapta aflat în confruntare cu UE – va zgudui un ecosistem de think tank-uri de la Bruxelles dominat în prezent de o gândire pro-europeană, în mare parte omogenă.

Într-un articol de opinie pentru Politico, academicianul canadian de origine maghiară și director al noului think tank, Frank Furedi, a declarat că dorește să promoveze „o discuție matură și atentă despre tensiunile culturale care prevalează pe continent”, argumentând că, de la realegerea lui Orban în aprilie, sentimentul antimaghiar a crescut.

Furedi – care va conduce centrul împreună cu Werner Patzelt de la Universitatea din Dresda, în calitate de director de cercetare – a adăugat în editorialul său că „Ungaria este urâtă de războinicii culturii occidentale pentru simplul motiv că îndrăznește să pună la îndoială viziunea lor asupra lumii, post-tradiționalistă și alimentată de politica identitară”.

Criticii denunță un pol anti-european la Bruxelles

Dar a existat o reacție imediată din partea criticilor guvernului lui Orban, care se află de ani de zile în conflict cu UE în legătură cu probleme precum regresul în ceea ce privește statul de drept și drepturile LGBTQ+ în Ungaria.

Istvan Ujhelyi, un europarlamentar maghiar de opoziție din grupul socialiștilor și democraților, a declarat că mișcarea think tank-ului este în conformitate cu „consolidarea strategică pe care Fidesz (partidul de guvernământ al lui Orban) o face de mult timp, cu scopul de a crea o putere politică de extremă dreapta anti-europeană la Bruxelles”. El a adăugat că „este păcat că MCC a devenit un instrument în acest sens”.

Katalin Cseh, membră a partidului de opoziție Momentum din Ungaria, s-a alăturat, de asemenea, corului de critici. Ea a declarat că Fidesz a investit mult în crearea unui „univers intelectual de dreapta alternativ în jurul politicilor lor”, cu o serie de „celebrități americane pro-Trump” care au venit la Budapesta – plus o sesiune specială a Conferinței de acțiune politică conservatoare din Statele Unite (CPAC), găzduită în capitala ungară la începutul anului trecut.

Biroul MCC de la Bruxelles este o extindere a acestei încercări de a crea o coaliție de extremă dreapta, a adăugat Cseh – care crede că proiectul este sortit eșecului din cauza „izolării extreme” a lui Viktor Orban la Bruxelles și a orientării occidentale a tinerilor maghiari.

Un „barometru al fricii”

Însă șefii think tank-ului sunt optimiști. Co-fondatorul Furedi a declarat că lucrează deja la un proiect numit „De ce se tem europenii” și că intenționează să publice anual un așa-numit „Barometru al fricii” – care va prezenta problemele care „preocupă oamenii din diferite țări europene”.

Furedi a adăugat că think tank-ul se va concentra pe educație și pe aducerea studenților din Ungaria la Bruxelles în mod regulat. Primul grup de studenți maghiari a vizitat în luna noiembrie capitala UE, întâlnindu-se cu presa, cu europarlamentari din partea partidului Fidesz și asistând la conferințe despre istoria și instituțiile UE.

Directorul politic al lui Viktor Orbán, Balazs Orban, care prezidează consiliul de administrație al MCC, a declarat în noiembrie că grupul de reflecție va contribui la transformarea Ungariei „într-un centru de putere intelectuală, în care MCC joacă un rol cheie”.

În prezent, MCC Bruxelles are o mână de angajați pe Rue des Poissonniers 13, inclusiv doi cercetători, personal administrativ și un director de comunicare, care a declarat că se așteaptă ca numărul acestora să se dubleze în acest an.

Citiți și:
Viktor Orbán: Scoatem la iveală pentru ce se pregăteşte stânga, înainte de a începe. Ungaria este laboratorul în care am testat antidoturile împotriva dominaţiei progresiste
Viktor Orban: „Nu este cazul să ne îngrijorăm din cauza celor care trag în Ungaria din umbră sau de pe înălţimile Bruxelles-ului, căci vor ajunge acolo unde au ajuns şi predecesorii lor”

 

yogaesoteric
18 ianuarie 2023

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More