Până când ne vom mai lăsa batjocoriţi?

O echipă de psihologi simpatizanţi M.I.S.A.

Odată cu intrarea dosarului M.I.S.A.- Gregorian Bivolaru în atenţia autorităţilor din Suedia şi prin aceasta în atenţia Uniunii Europene, cei care au orchestrat această mascaradă au mai rămas încă o dată (pentru a câta oară?) fără “obiectul muncii”. Şi la modul cel mai previzibil, au intrat în panică şi au făcut apel cu disperare la vechile lor unelte: presa şi televiziunea. Căci alternativa pe care au tot pregătit-o de ceva vreme a picat! S-au chinuit degeaba anul trecut să construiască toată acea înscenare cu Simona Lungu, menită să demonstreze că yoghinii sunt infiltraţi peste tot şi se bucură de susţinere la cele mai înalte niveluri. Pentru că acum adevărul va ieşi la iveală în Suedia.

Mai nou toţi se străduiesc să ne convingă de faptul că la MISA nu se practică Yoga ci sub paravanul acesta se face orice altceva! Nu contează ce se face la modul real, trebuie să găsească ei ceva incriminator şi chiar dacă nu există, vor fabrica. S-a pus în mişcare un întreg arsenal de “experţi” care fără să fi asistat vreodată în viaţa lor la vreun curs de Yoga sau să fi citit în viaţa lor o carte de spiritualitate autentică, se întrec acum în a-şi da cu părerea despre autenticitatea sau inautenticitatea practicilor spirituale din cadrul MISA, despre  efectele lor benefice sau nocive şi despre stilul de viaţă al yoghinilor.

Ba mai mult, în data de 11 aprilie, Gardianul a publicat un mega articol care redă un “studiu al unor renumiţi psihologi”. Acest articol, alături de emisiunea de la Realitatea TV din 06.04.2005 (citiţi articolul Abject! Fantastic TV) reprezintă una dintre cele mai grave calomnii şi jigniri aduse cursanţilor acestei şcoli.

Până când vor mai continua aceşti ziarişti să scrie ce au ei chef despre noi? Oare când îşi vor da seama că ei sunt autorii morali ai destrămărilor de familii de care vorbesc atât de revoltaţi şi cu atâta ipocrită îngrijorare? 

Căci cele afirmate în acest articol întrec cu mult orice ne-am putea imagina.  Se vorbeşte ca despre nişte realităţi constatate indubitabil de: pedese corporale, privare de hrană şi de somn, muncă forţată, sclavie, influenţare în direcţia abandonării studiilor şi a activităţii profesionale, fanatism, ameninţări faţă de cei care vor să părăsească mişcarea, presiuni psihice permanente, dependenţă şi aservire, cultul personalităţii, practicarea relaţiilor sexuale în grup, apariţia unor tulburări  pshice şi psihosomatice, etc.

Primul lucru pe care îl învaţă un psiholog este să fie cât mai obiectiv pentru a se feri de ceea ce se numeşte în psihologie “PROFEŢIA AUTO-ÎMPLINITĂ” sau cu alte cuvinte: să descoperi exact ceea ce te aşteptai să descoperi nu pentru că există cu adevărat ci pentru că tu eşti convins că aşa stau lucrurile! Cum altfel am putea califica acest studiu despre care autorii articolului afirmă că reprezintă o încercare a psihologilor de a răspunde întrebărilor formulate de procurori. 
Din start, este exclusă ipoteza, pe care un profesionist este dator să o formuleze, că nu este vorba de nici un fanatism şi că s-ar putea să nu existe nici un fel de mecanisme de manipulare.

CINE SUNT AUTORII STUDIULUI?
Aceşti autori nu sunt precizaţi. Utilizarea cuvintelor “specialişti” şi „renumiţi psihologi” este făcută cu scopul clar de a sugera că sursele respective sunt credibile, că cei care au realizat acest studiu sunt nişte experţi în domeniu şi în consecinţă afirmaţiile lor trebuie luate ca literă de lege şi nu pot fi puse la îndoială.  Ori, se pare că se uită un lucru exenţial: într-o astfel de chestiune, mai ales că este vorba de date ce vor fi folosite de justiţie,  este foarte important şi modul în care se realizează un studiu, nu numai cât de credibili sunt autorii lui.

CARE AU FOST SURSELE DE INFORMARE CE AU STAT LA BAZA ACESTUI STUDIU?
Este evident că nici un “specialist” nu a analizat până acum activitatea MISA, comportamentul şi personalitatea cursanţilor, starea lor de sănătate sau modul lor de viaţă fie din ashramuri, fie din locuinţele lor particulare.

Una dintre reglementările Codului Deontologic al profesiei de psiholog prevede că “psihologii nu au voie să prezinte date false pentru care nu au fost făcute în realitate măsurători”( Art. XIV.11.).

“Renumiţii specialişti” invocaţi au încălcat această normă elementară pentru că au pornit de la date false. Bazele acestui studiu sunt reprezentate de afirmaţiile presei pigmentate din plin cu exagerări, zvonuri, bănuieli, minciuni şi probabil povestirile deformate şi părtinitoare ale unor foşti cursanţi care au fost daţi afară de la cursuri din cauza comportamentului lor inadecvat şi  loviţi fiind în amorul propriu, nutresc şi acum puternice resentimente.

STUDIUL REFLECTĂ ÎN REALITATE CUM ESTE PERCEPUTĂ MISA ÎN URMA CAMPANIEI DE PRESĂ!
Un studiu cu valabilitate ştiinţifică (şi aici este vorba de un studiu cu implicaţie judiciară) trebuie să se asigure în primul rând că măsoară exact ceea ce şi-a propus să măsoare şi nu altceva. Ori, acest studiu măsoară în realitate cum sunt percepute MISA şi cursanţii  săi de mass-media şi de persoanele care au fost luate drept sursă de informare! Pentru noi nu este decât un studiu de imagine pe care autorităţile ni l-au oferit pe gratis. Nu ne facem iluzii că suntem singurii lui “beneficiari”, probabil că după un an de zile, cei ce au orchestrat din umbră această mascardă erau curioşi să vadă dacă au obţinut efectele scontate.

CE METODE DE ANALIZĂ AU FOST UTILIZATE?
Nu este specificată  nici una dintre aceste metode aşa cum ar fi corect să se procedeze. Ţinând cont de concluziile prezentate, ar fi trebuit ca în spate să existe un complex de metode ştiinţifice:   observaţie directă, nemijlocită a realităţii măsurate, efectuarea de măsurători obiective cum ar fi aplicarea de teste psihologice, de chestionare sociologice sau realizarea de examene medicale care să probeze afirmaţiile!  Ori nici una din aceste metode nu a fost aplicată, altfel am fi ştiut şi noi, subiecţii studiului! Cât despre analiza unor înscrisuri, aceasta este o metodă de mult depăşită în psihololgie, utilizabilă cel mult pentru a face speculaţii despre persoane sau fapte istorice la care nu se mai poate avea acces. Ori noi suntem aici, suntem o prezenţă vie în viaţa societăţii româneşti oricât ar vrea unii şi alţii să ne treacă sub tăcere. Cei din preajma noastră: prietenii, colegii, rudele, persoanele în casele cărora locuim în perioada taberelor, trecătorii care ne-au văzut pe străzile Bucureştiului la numeroasele mitinguri, toţi ne-au putut observa comportamentul şi s-au putut convinge că nu suntem nici nişte fanatici violenţi, nici nişte “tineri cu privirile pierdute” aşa cum vrea presa să ne facă să părem.

CONCLUZIILE SUNT REDATE ÎNTR-UN MOD DISCUTABIL
Nu sunt furnizate datele concrete care să probeze veridicitatea afirmaţiilor (de exemplu tabele, grafice, statistici, procentaje)  ci se folosesc exprimări vagi cum ar fi: “sunt numeroase cazuri”, “s-a constatat la o serie de membri ai mişcării”, “majoritatea”, etc. Aceste formulări sugerează amploarea manifestării aspectelor invocate, fără a fi indicată intenstitatea lor de manifestare, frecvenţa de apariţie, periodicitatea punând sub semnul îndoielii realismul existenţei lor. 

MODUL DE REALIZARE ŞI CHIAR PUBLICAREA ACESTUI STUDIU ÎNCALCĂ CODUL DEONTOLOGIC AL PROFESIEI DE PSIHOLOG ŞI PREJUDICIAZĂ IMAGINEA ŞI CREDIBILITATEA PSIHOLOGILOR DIN ROMÂNIA!
În condiţiile în care în România se fac mari eforturi pentru a reabilita profesia de psiholog şi de a alinia la standardele europeene şi internaţionale activitatea acestei categorii profesionale  oastfe lde conduită din partea unor psihologi aduce atingeri grave credibilităţii, imaginii şi profesionalismului pacestei profesii. Apelăm la experinţele nefericite trăite de psihologi în timpul perioadei comunismului când şi ei au fost supuşi ca şi noi acum unor persecuţii similare şi considerăm de datoria noastră să le cerem să respingă orice încercare de a-i face părtaşi la aceste jocuri murdare, declanşate  de aceleaşi structuri de tip comunist şi securist împotriva MISA.

SPECIALIŞTII INVOCAŢI NU AU PREGĂTIREA ŞI NICI AUTORITATEA NECESARĂ PENTRU A FACE  JUDECAŢI  DE VALOARE ASUPRA AUTENTICITĂŢII PRACTICILOR YOGA DIN C ADRUL MISA
 În acest studiu există numeroase referiri la practicile din cadrul MISA ca fiind “inovaţii”spirituale, cu “autenticitate discutabilă”. Nu ne putem împiedica să nu remarcăm că pe plan mondial se observă o certă tendinţă de a populariza excesiv anumite practici Yoga până la reducerea lor la nişte simple exerciţii fizice, fiind sărăcite astfel de aspectele lor spirituale şi mult reduse în eficienţă. Pe măsură ce astfel de organizaţii sunt încurajate şi susţinute, bucurându-se de campanii pozitive de imagine, se remarcă o tot mai accentuată tendinţă de a sancţiona, persecuta şi descuraja orice şcoală spirituală autentică, conformă cu textele şi preceptele milenare.

Pentru  exersarea detaşării şi  a stării de egalitate în faţa calomniilor şi batjocoririlor ce vi se aduc, puteţi citi articolul integral la  http://www.gardianul.ro/index.php?a=dezvaluiri2005041101.xml

13 aprilie 2005
yogaesoteric.net

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More