Pandemia a avut un efect devastator pentru pacienții oncologici. Cazurile grave de cancer au explodat în Italia în perioada ianuarie 2018 ‒ decembrie 2021. Cine răspunde?

Un studiu realizat de IRCCS Policlinica Sant’Orsola și de Universitatea din Bologna, publicat în revista Jama Network Open, a confirmat relația dintre pandemia de covid-19 și creșterea cazurilor grave de cancer colorectal, relatează Il Messaggero, citat de Știripesurse.

Astfel, între ianuarie 2018 și decembrie 2021, s-a înregistrat o creștere de 8,6% a cazurilor de metastaze, adică diagnostice de cancer în stadiul cel mai avansat, în rândul pacienților tratați în perioada pandemiei.

Am analizat datele a aproape 18.000 de pacienți tratați în 81 de spitale italiene. Am documentat o rată semnificativ mai mare de cancer colorectal în stadiu avansat în rândul pacienților tratați în perioada de urgență covid-19”, a explicat Matteo Rottoli, chirurg al unității de chirurgie a tractului digestiv din cadrul IRCCS Policlinica Sant’Orsola, profesor la Departamentul de Științe Medicale și Chirurgicale din cadrul Alma Mater și coordonator al proiectului de cercetare.

Citiți și:
Principala vulnerabilitate a sănătății publice constă în dimensiunile politice ale acesteia
Turbo-cancer

 

yogaesoteric
4 martie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More