Papa Francisc îi acuză de egoism pe protestatarii anti-restricții…

 

… elogiindu-i în schimb pe cei care și-au manifestat „indignarea sănătoasă” în timpul răzmerițelor ce au avut drept pretext moartea afro-americanului infractor George Floyd


Papa Francisc a luat recent în vizor protestele împotriva corona-restricțiilor, în opoziție cu ceea ce el numește „indignarea sănătoasă” care s-a putut vedea la demonstrațiile globale ce au avut drept pretext moartea afro-americanului infractor George Floyd.

„Unele grupuri au protestat, refuzând să păstreze distanța, mărșăluind împotriva restricțiilor de călătorie – ca și cum măsurile pe care guvernele sunt nevoite să le impună pentru binele popoarelor lor ar constitui vreo formă de asalt politic asupra autonomiei sau libertății personale”, a scris papa Francisc în noua lui carte, potrivit France24.

În cartea Let Us Dream (Să visăm), rezultată în urma dialogurilor purtate cu biograful lui, britanicul Austen Ivereigh, papa i-a criticat vehement pe cei care susțin că „a fi forțat să porți mască este o impunere nejustificată din partea statului”.

„Nu-i vei vedea niciodată pe astfel de oameni protestând împotriva uciderii lui George Floyd sau alăturându-se unor demonstrații pentru copiii ce locuiesc în barăci și nu au acces la apă potabilă sau la educație, sau pentru familiile care și-au pierdut sursa de venit”, a afirmat papa Francisc. „Pe asemenea subiecte ei n-ar protesta niciodată; sunt incapabili să iasă din sfera lor îngustă de interese”, a adăugat el.

Cartea, având subtitlul „O cale spre un viitor mai bun”, se concentrează în mare parte pe răspunsul papal asupra corona-crizei.

„Cu unele excepții, guvernele au depus eforturi uriașe pentru a face să primeze binele propriului popor, acționând decisiv pentru a proteja sănătatea și a salva vieți”, a spus papa.

Cu toate acestea, el a adăugat că unele guverne au pus economia mai presus de sănătatea populației, acuzându-le că astfel și-au „ipotecat cetățenii”.

Papa a condamnat încă o dată moartea „îngrozitoare” a afro-americanului George Floyd și a salutat felul în care „mulți oameni care, altfel, nu se cunoșteau între ei, au ieșit în stradă să protesteze, fiind uniți de o indignare sănătoasă”.

Pe de altă parte, el a dezaprobat dărâmarea statuilor istorice, un efect colateral al unora dintre aceste proteste, descriind gestul ca pe o „amputare a istoriei”.

„Un popor liber este un popor care își aduce aminte și este capabil să își asume istoria mai degrabă decât să și-o nege, și trage cele mai bune învățăminte”, a concluzionat papa Francisc.

Citiţi şi:

Papa validează demolatorii statuilor lui Iisus? Susținătorii Black Lives Matter, în audiență la Vatican

Papa Francisc: Pandemia, unul din «răspunsurile naturii» la ignorarea actualei crize ecologice

 

yogaesoteric
7 decembrie 2020


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More