Papa Francisc: Pandemia, unul din «răspunsurile naturii» la ignorarea actualei crize ecologice

 

Papa Francisc a afirmat că pandemia COVID-19 este unul din „răspunsurile naturii” la ignorarea actualei crize ecologice de către umanitate, relatează CNN.

Într-un interviu acordat pentru The Tablet (Londra), suveranul pontif a afirmat că pandemia oferă o oportunitate pentru a scădea rata de producție și consum și de a învăța să înțelegem și să contemplăm lumea naturală.

„Nu am răspuns catastrofelor parțiale. Cine mai vorbește acum despre incendiile din Australia sau își amintește că în urmă cu 18 luni un vas a putut traversa Polul Nord deoarece ghețarii s-au topit cu totul? Cine vorbește acum despre inundații?”, a întrebat papa Francisc.
„Nu știu dacă acestea sunt răzbunări ale naturii, dar cu siguranță sunt răspunsuri ale naturii”, a adăugat acesta.

Suveranul pontif a criticat și răspunsul unor țări la pandemie, afirmând că oamenii fără adăpost ar fi necesar să fie puși în carantină în hoteluri, nu în parcări.

„A apărut o fotografie cu o parcare din Las Vegas unde ei (n.r. oamenii fără adăpost) au fost puși în carantină. Iar hotelurile erau goale. Însă oamenii fără adăpost nu pot merge la un hotel”, a mai spus papa.

Papa a reiterat ideea impactului benefic asupra mediului pe care pandemia l-a avut şi în predica din această duminică.

Reducerea puternică a nivelului poluării la nivel mondial în perioada restricțiilor impuse pentru limitarea răspândirii COVID-19 ar fi necesar să îi facă pe oameni să se gândească mai mult la importanța mediului înconjurător, pe măsură ce restricțiile sunt relaxate sau ridicate, a declarat Papa Francisc.

„Restricțiile impuse pentru a limita infecțiile cu COVID-19 au redus poluarea și ne-au arătat încă o dată frumusețea atâtor locuri în lipsa traficului și zgomotului. Acum, cu ocazia revenirii la activitățile obișnuite, ar fi necesar cu toții să fim mai responsabili și să ne îngrijim mai bine de casa noastră comună, Pământul”, a spus Papa Francisc.

Poluarea, puternic redusă în timpul perioadei de restricții

Nivelul poluării aerului și apelor la nivel mondial a scăzut puternic în perioada în care statele lumii au impus restricții de circulație pentru limitarea pandemiei.

La Veneția, apele din canalele din oraș au fost atât de curate și limpezi ca urmare a lipsei traficului, încât au putut fi observați pești în canale pentru prima dată în ultimii ani.

În perioada restricțiilor, delfinii au înotat mai aproape de porturi, ratoni au fost văzuți în Central Park din New York, iar în Țara Galilor au fost observate capre de munte pentru prima dată în ultimii ani.

La Milano, reducerea poluării în această perioadă i-a determinat pe oficiali să planifice mai multe zone pietonale și piste pentru biciclete în oraș.

Joi, 17 iunie, Biserica Catolică a lansat un manual de 225 de pagini pentru credincioși, în care îi sfătuiește pe aceștia să renunțe pe cât posibil la utilizarea combustibililor fosili și să monitorizeze companiile din sectoare precum mineritul pentru a observa dacă acestea respectă reglementările privind protecția mediului.


Citiţi şi:

O perspectivă inedită dar lucidă și inteligentă asupra cauzelor profunde ale crizei ce a fost declanșată de coronavirusul COVID 19

Prin ideile sale trăznite, Papa Francisc şochează Europa: Imigranţii sunt pentru noi toţi un dar, nu o problemă!

 

yogaesoteric
21 iunie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More