Febra spațială. Astronauții pot face febră în spațiul cosmic, dar din cu totul alte cauze decât oamenii de pe Pământ…

 

 

Pe Pământ, febra nu este neapărat ceva rău. Este un mod prin care organismul caută să lupte împotriva unei infecții. În spațiu, în schimb, nu există sau nu ar trebui să existe infecții care să deregleze temperatura organismului nostru. Deci ce o cauzează? Conform unui studiu publicat de cei de la Nature Science, care a analizat 11 astronauţi, s-a constatat faptul că treptat, în decursul a 2 luni și jumătate petrecute pe stația spațială, apar creşteri ale nivelului temperaturii interne a organismului uman.

În mod normal, temperatura trupului uman este de 37°C, însă o ședere prelungită în spațiul cosmic pare să schimbe puțin lucrurile. În acest mediu temperatura trupului devine 38°C, dar au fost semnalate și cazuri în care aceasta a ajuns și la 40°C, temperatură care pe Pământ este considerată urgență medicală. La o astfel de temperatură ridicată organele interne sunt extrem de afectate, iar dacă febra nu este tratată, poate duce la deces.

Deocamdată, oamenii de știință nu știu cu certitudine ce cauzează apariția febrei în spațiu. Ar putea fi din cauza stresului, ori din cauza expunerii la radiațiile de fond sau ar putea fi datorată lipsei gravitației. În lipsa gravitaţiei, transpirația, care ajută în procesul de eliminare a unei infecții din trup, se formează cu dificultate, fapt pe care organismul l-ar putea identifica drept un posibil semn al unei infecții, reacționând în consecință pentru eliminarea acesteia.

Citiți și:

O descoperire: Razele cosmice cu o înaltă energie, care afectează sănătatea cosmonauților, provin din afara galaxiei noastre

NASA dezvăluie în cele din urmă că astronauţii au auzit o muzică enigmatică pe faţa ascunsă a Lunii

După 534 de zile în spaţiu, astronautul Jeff Williams revine profund transformat lăuntric şi cu o mai mare credinţă


 

yogaesoteric
29 septembrie 2018

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More