Parlamentul elveţian a aprobat căsătoriile între persoane de acelaşi sex


Cuplurile de lesbiene vor avea acces la băncile de spermă pentru a fi inseminate artificial


Parlamentul elveţian a aprobat în data de 18 decembrie un proiect de lege care autorizează căsătoriile pentru cuplurile gay, la mai mulţi ani după adoptarea unor legi similare în numeroase alte state din Europa Occidentală, informează AFP.

Cetăţenii elveţieni vor avea însă ultimul cuvânt, deoarece partidul Uniunea Democratică Federală (UDF), o mică formaţiune care apără valorile creştine, a anunţat deja că va iniţia un referendum pe această temă.

Căsătoria civilă pentru persoanele de acelaşi sex a fost aprobată deocamdată de ambele camere ale Parlamentului elveţian după proceduri care au durat mai mulţi ani, proiectul final fiind depus de Partidul Vert’Liberal în 2013.

Textul adoptat la 18 decembrie permite persoanelor gay să se căsătorească şi cuplurilor de lesbiene să aibă acces la băncile de spermă, acesta fiind unul dintre punctele cele mai controversate din noua lege. Până acum, cuplurile gay puteau să încheie „parteneriate înregistrate”, care nu le ofereau însă aceleaşi drepturi de care beneficiază cuplurile heterosexuale căsătorite.

„Este o victorie istorică pentru drepturile comunităţii LGBTIQ”, au scris pe Twitter reprezentanţii asociaţiei Amnesty Suisse.

Asociaţia Famille Arc-en-ciel, creată în 2010 pentru a apăra interesele familiilor homoparentale din Elveţia, a anunţat la rândul ei că se pregăteşte deja pentru referendumul anunţat de UDF.

„Dacă oponenţii noştri vor lansa un referendum, noi suntem pregătiţi. Avem 82% din populaţie de partea noastră şi graţie forţei mobilizatoare a comunităţii LGBT, a organizaţiilor noastre partenere şi a partidelor politice care ne susţin, vom putea să obţinem o acceptare şi mai mare a persoanelor LGBT în societate graţie acestei campanii de votare”, a declarat la începutul lunii decembrie Matthias Erhardt, vicepreşedintele comitetului naţional înfiinţat pentru organizarea acestui referendum.

Elveția nu este membră a Uniunii Europene. 13 din cele 27 de state UE permit căsătoria între persoanele de același sex și alte nouă au admis parteneriatul civil. România se numără printre ultimele 6 state din UE care nu încheie parteneriate. Mai mult decât atât, Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia și România sunt singurele țări din Uniunea Europeană care nu permit nici căsătoria între persoane de același sex, nici parteneriatele civile. Virusul smintelii LGBTQ nu a reuşit să infecteze conştiinţa oamenilor din aceste state.

Citiţi şi:

Elveția: Cei care îi critică pe homosexuali riscă 3 ani de închisoare

Mărturia sinceră și cutremurătoare a fiicei unui cuplu de lesbiene: «Am avut o copilărie nefericită…»

O lesbiană a născut un metis…

 

yogaesoteric
10 ianuarie 2021


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More