Parlamentul European a aprobat euro digital, inclusiv prin votul a 3 europarlamentari români. Cristian Terheș a votat împotrivă

Comisia pentru libertăți civile a Parlamentului European (LIBE) a votat joi, 15 februarie, în favoarea instituirii monedei digitale euro – moneda digitală a băncii centrale a UE (CBDC). În timp ce proiectul de lege promite că banii lichizi vor rămâne disponibili, unii legislatori conservatori au avertizat că această mișcare ar putea fi o „poartă periculoasă către o mai mare coerciție din partea statului”, relatează The European Conservative.

Scopul principal al legislației este de a stabili cadrul juridic care să permită o eventuală lansare a euro digital, dar textul notează, de asemenea, că va fi la latitudinea Băncii Centrale Europene (BCE) „să decidă dacă și când să emită euro digital”.

În practică, propunerea ar acorda statutul de mijloc legal de plată viitoarei criptomonede emise de BCE și acceptarea obligatorie a acesteia de către întreprinderi – cu excepția microîntreprinderilor și a persoanelor fizice care ar schimba bani din motive „pur personale”.

Legislația a fost adoptată de o majoritate covârșitoare a aproape tuturor partidelor de stânga și a PPE de centru-dreapta, în timp ce ECR, partidul național-conservator, a votat împotrivă, iar majoritatea grupului populist ID s-a abținut. Astfel, propunerea de instituire a monedei euro digitale a trecut cu 48 de voturi pentru, doar 6 împotrivă și 7 abțineri.

Dintre cei 48 de europarlamentari care au votat în favoarea propunerii, trei au fost români, respectiv Marian-Jean Marinescu (PPE), Maria Grapini (PSD) și Ramona Strugariu (Renew). Singurul europarlamentar român care a votat împotriva acestei propuneri a fost Cristian Terheș.

Acest sprijin larg „dovedește că majoritatea membrilor Parlamentului European nu se preocupă de drepturile oamenilor”, a declarat eurodeputatul conservator Cristian Terheș într-o declarație trimisă către The European Conservative la scurt timp după ce a votat împotrivă.

Potrivit lui Terheș, euro digital și alte CBDC-uri „vor schimba fundamental modul în care facem afaceri și interacționăm unii cu alții și cu guvernul”, deoarece permit emitentului să urmărească fiecare tranzacție în parte sau să o programeze pentru a interzice complet cumpărarea anumitor bunuri sau servicii.

Euro Digital, asemenea oricărei forme de bani digitali, mută controlul privind dispunerea asupra propriilor bani de la persoană, cum este în cazul cash-ului, la stat. Cash-ul este o formă de proprietate, asupra căreia persoana dispune astfel cum dorește, fără ca statul să poată controla, supraveghea sau aproba schimbul comercial dintre cumpărător și vânzător.

În cazul banilor digitali, însă, pentru a-i primi, deține și tranzacționa, persoana are nevoie de instrumente digitale ale statului, cum e cazul Portofelului Digital, astfel încât statul e în control deplin asupra tranzacției dintre cumpărător și vânzător. Indiferent de pretext, că e prevenția spălării banilor sau a evaziunii fiscale, implementarea monedei digitale va conduce la controlul total al statului asupra populației.

Cu atât mai grav e faptul că în Comisia LIBE se puteau corecta toate viciile care conduc la încălcarea drepturilor cetățenilor, dar nu s-a făcut. Cu toate că toți europarlamentarii au declarat verbal că dosarul privind Euro Digital are vicii și creează riscuri în ceea ce privește drepturile persoanelor, la vot marea majoritate a votat în favoarea implementării acestuia”, a spus europarlamentarul Cristian Terheș.

Ultimul aspect de care Europa are nevoie este elaborarea unei arhitecturi care să copieze sistemul de credit social chinezesc”, a adăugat el, făcând referire la programul pilot al Partidului Comunist Chinez privind yuanul digital, de care se abuzează deja pentru a pedepsi dizidenții politici și a controla viața financiară a cetățenilor.

În luna noiembrie a anului trecut, Bruxelles-ul a dat undă verde înființării primului ID digital al UE sau „eID”, un sistem central de identificare despre care peste 500 de experți în securitate cibernetică au avertizat că ar putea face ca Europa să devină un „stat de supraveghere digitală”. Acesta avansează crearea unui „portofel digital” care ar conține toate informațiile personale, de la cărți de identitate și permise de conducere la diplome și fișe medicale – precum și contul de criptomonede pentru euro digital și alte CBDC.

Nu există un calendar oficial stabilit pentru lansarea euro digital, dar, în ritmul actual de dezvoltare, se așteaptă ca acesta să fie lansat pentru publicul larg în ianuarie 2027.

Un live de la momentul votului din Comisia LIBE poate fi urmărit aici.

Lista cu modul în care au votat europarlamentarii la final pe acest dosar poate fi accesată aici.

Citiți și:
Șefa Băncii Europene s-a dat de gol: Euro digital va fi folosit pentru a „controla” oamenii și plățile
Uniunea Europeană vrea să înlocuiască carnetul de conducere fizic cu permisul auto digital cu cod QR. De când ar putea intra în vigoare noua variantă

 

yogaesoteric
21 februarie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More