Parlamentul European declară Uniunea Europeană „zonă de libertate LGBTIQ”

Parlamentul European a votat o rezoluţie prin care declară Uniunea Europeană „zonă de libertate LGTBIQ”, la doi ani după ce autorităţi locale din Polonia au creat peste o sută de „zone libere de LGBTIQ”, a anunţat legislativul european într-un comunicat.

Rezoluţia Parlamentului European, sprijinită şi de Comisia Europeană, a fost adoptată cu 492 de voturi pentru, 141 împotrivă şi 46 de abţineri, notează Agerpres.

Ca răspuns faţă de regresul drepturilor LGBTIQ în unele state ale UE, în special Polonia şi Ungaria, membrii Parlamentului European au declarat Uniunea Europeană o «Zonă de Libertate LGBTIQ»”, precizează legislativul european, menţionând că această declaraţie este şi o reacţie împotriva creării „zonelor libere de LGBTIQ” în Polonia.

Acestea din urmă, scrie Parlamentul European în comunicatul său, „sunt parte a unui context mai larg în care comunitatea LGBTIQ în Polonia este supusă la tot mai multe discriminări şi atacuri, în special creşterea discursului de ură din partea autorităţilor locale, oficialilor aleşi (inclusiv actualul preşedinte) şi mass-media proguvernamentale”.

Deşi executivul comunitar a respins finanţări europene pentru oraşele poloneze criticate la Bruxelles pentru aceste măsuri, legislativul european cere Comisiei Europene să meargă chiar şi mai departe cu represaliile împotriva Poloniei, sugerând astfel proceduri de infringement, activarea Articolului 7 şi aplicarea recentului mecanism de suspendare a fondurilor europene prin invocarea încălcării statului de drept.

Declaraţia Parlamentului European face referire şi la Ungaria, criticând rezoluţia adoptată de oraşul Nagykáta în noiembrie 2020 pentru interzicerea „diseminării şi promovării propagandei LGBTIQ” şi amendamentele constituţionale adoptate o lună mai târziu de parlamentul de la Budapesta care, potrivit Parlamentului European, „limitează şi mai mult drepturile persoanelor LGBTIQ” şi „nu ţin cont de existenţa persoanelor transgender şi non-binare şi le limitează dreptul la viaţa de familie”.

Persoanele LGBTIQ oriunde în Europa trebuie să se bucure de libertatea de a trăi şi de a-şi arăta public orientarea sexuală şi identitatea de gen fără teama intoleranţei, discriminării sau persecuţiei, iar autorităţile de la toate nivelurile de guvernare în întreaga Uniune Europeană trebuie să protejeze şi să promoveze egalitatea şi drepturile fundamentale pentru toţi, inclusiv pentru persoanele LGBTIQ”, concluzionează Parlamentul European în declaraţia votată.

Aceasta a fost sprijinită de principalele grupuri politice europene, respectiv grupul popularilor (PPE), cel al socialiştilor (S&D) şi Renew Europe, care a iniţiat rezoluţia, în timp ce grupul Identitate şi Democraţie şi cel al Conservatorilor şi Reformiştilor au catalogat-o drept „ridicolă”, potrivit agenţiei EFE.

Citiți și:
Pe timp de pandemie, UE promovează intens agenda LGBT profitând de neatenția cetățenilor
UE taie banii europeni pentru localități poloneze care au adoptat rezoluții anti LGBT
Ce definește abrevierea LGBTQIA+ și ce presupune „limbajul incluziv” pe care îl promovează minoritățile sexuale

 

yogaesoteric
17 februarie 2022

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More