Parteneriatul Facebook cu un institut de studii politice, economice și militare conectat la NATO și finanțat de organizații fondate de Rockefeller

 

Facebook a încheiat un nou parteneriat cu Consiliul Atlantic, un institut cu legături strânse cu Departamentul Apărării și Complexul Militar Industrial, și care pretinde în mod oficial că oferă un forum pentru liderii politici internaționali, de afaceri și intelectuali. Gigantul social media a spus că parteneriatul are drept scop împiedicarea Facebook să fie „abuzat în timpul alegerilor”.

Comunicatul de presă emis cu această ocazie promovează eforturile Facebook de a combate știrile false folosind inteligența artificială, precum și colaborarea cu experți și guverne din exterior.

„Suntem încântați să lansăm un nou parteneriat cu Consiliul Atlantic, care are o reputație extraordinară privind soluțiile inovatoare pentru probleme dificile. Experții de la Laboratorul de Cercetări Digitale Juridice vor colabora strâns cu echipele noastre de securitate, etică internă și dezvoltare produse pentru a obține informații în timp real despre Facebook și actualizări privind amenințările emergente și campanii de dezinformare din întreaga lume. Aceasta va contribui la creșterea numărului de «ochi și urechi» pe care le vom folosi pentru a detecta un potențial abuz în serviciul nostru – ceea ce ne permite să identificăm mai eficient lacunele din sistemele noastre, să prevenim obstacolele și să asigurăm că Facebook joacă un rol pozitiv în timpul alegerilor din întreaga lume.”

Facebook continuă să descrie modul în care misiunile de monitorizare a unităților digitale de cercetare ale Consiliului Atlantic vor monitoriza traficul în timpul alegerilor și în alte momente extrem de sensibile. Facebook susține că aceasta va ajuta compania să monitorizeze dezinformarea și interferențele străine. Desigur, există și referința obligatorie la protejarea democrației și a „alegerilor libere și corecte din întreaga lume”.

Cine este Consiliul Atlantic și ce este Laboratorul de Cercetări Digitale?

Consiliul Atlantic al Statelor Unite a fost înființat în 1961 pentru a susține sprijinul pentru relațiile internaționale. Deși nu este legat în mod oficial de Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, Consiliul Atlantic a petrecut zeci de ani promovând cauze și probleme care sunt benefice pentru statele membre ale NATO. În plus, Consiliul Atlantic este membru al Organizației Tratatului Atlanticului, o organizație umbrelă care „acționează ca facilitator pentru dialog în zona euro-atlantică și dincolo de ea”. ATA funcționează în mod similar cu Consiliul Atlantic, reunind lideri politici, oficiali militari, jurnaliști și diplomați care să promoveze valorile statelor membre ale NATO. În mod oficial, ATA este independentă de NATO, dar linia dintre cele două este subțire.

În esență, Consiliul Atlantic este un grup de experți care poate oferi companiilor sau statelor naționale accesul la oficiali militari, politicieni, jurnaliști, diplomați etc., pentru a le ajuta să-și dezvolte un plan pentru a-și implementa strategia sau viziunea. Aceste strategii presupun de multe ori implicarea guvernelor sau a insiderilor din industria NATO în luarea deciziilor pe care acestea nu le-ar fi putut face fără o vizită a echipei Consiliului Atlantic. Aceasta permite indivizilor sau națiunilor să-și promoveze ideile sub acoperirea angajării a ceea ce pare a fi o agenție de relații publice, dar în realitate este o organizație ce vinde accesul la persoane cu profil înalt care au puterea de a schimba politica publică. Într-adevăr, toată lumea de la George H.W. Bush la Bill Clinton sau la familia agentului internațional de destabilizare Zbigniew Brzezinski au participat la evenimentele consiliului.

În 2016, The New York Times scria: „Consiliul Atlantic, care a văzut că veniturile sale anuale cresc la 21 milioane de dolari de la 2 milioane de dolari în ultimul deceniu, oferă acces la oficiali guvernamentali din Statele Unite și străini în schimbul contribuțiilor. Donatori individuali, cum ar fi FedEx, au ajutat, de asemenea, să finanțeze rapoarte specifice care se aliniază la agendele lor.” Times a scris că acordarea de sprijin financiar este recompensată cu „un nivel fără precedent de informare și acces”, inclusiv șansa ca un director executiv al companiei să fie prezent la un eveniment al Consiliului Atlantic, dacă plătește cel puțin 50.000 de dolari pe an.

Într-un alt articol, The Times descrie relația dintre FedEx, Consiliul Atlantic și guvernele europene. Potrivit documentelor obținute de The Times, Consiliul a ajutat FedEx să „creeze sprijin pentru un acord de comerț liber pe care compania spera să-l sporească. Cu șase luni înainte de elaborarea raportului Consiliului Atlantic, FedEx și institutul au lucrat la planurile de utilizare a raportului ca instrument de lobby. Consiliul Atlantic a contribuit la organizarea lansării unui raport public cu membrii Comitetului Congresului.“

FedEx și Consiliul Atlantic, în colaborare cu Camera de Comerț European American, au declarat, de asemenea, companiilor care au fost invitate să participe la studiu că obiectivul era „să sublinieze impactul benefic pe care l-ar avea un acord global asupra întreprinderilor mici și mijlocii americane și europene”.

Potrivit site-ului lor, „Laboratorul de Cercetări Digitale din cadrul Consiliului Atlantic (DFRLab) a operaționalizat studiul dezinformării prin expunerea falsurilor și a știrilor false, documentând abuzurile în materie de drepturile omului și construind rezistență digitală la nivel mondial”. DFRLab urmărește campaniile globale de dezinformare, povestiri și „încercări subversive împotriva democrației, în timp ce învață abilitățile publice pentru a identifica și a expune încercările de a polua spațiul informațional”.

În ciuda promisiunii de a documenta încălcările drepturilor omului, ar fi greu să găsim un singur articol pe site-ul Consiliului Atlantic care să menționeze încălcările drepturilor omului ale Statelor Unite sau ale vreunuia dintre aliații lor – dintre care unii sunt susținători financiari ai Consiliului Atlantic. În plus, Consiliul are o postare în categoria „dezinformare” numită „Breaking Aleppo”. Dezinformare este un titlu potrivit pentru această postare, deoarece repetă în mare parte povestirile propagate de mass-media vestică: președintele Assad este un dictator odios care nu se va opri din a folosi arme chimice împotriva propriului popor și orice persoană care pune la îndoială această narațiune, a fost prostită de propaganda siriană și rusă. Raportul promovează, de asemenea, munca și credibilitatea organizației Căștilor Albe, care au fost discreditate în mod repetat.

Consiliul Atlantic primește finanțare din partea Institutului Brookings, a Carnegie Endowment, a Institutului Cato, a Consiliului pentru Relații Externe și a Corporației Rand, pentru a numi doar câțiva donatori. În plus, diferiți membri ai complexului militar-industrial sunt binefăcători ai Consiliului Atlantic, inclusiv Huntington Ingalls, singurul producător american de transportatori de aeronave; Airbus, producătorul de avioane; Lockheed Martin, constructorul de nave și compania de aviație; și Raytheon, care produce sisteme de rachete. Toate companiile au contracte cu Departamentul Apărării al SUA și oferă sprijin financiar Consiliului Atlantic. De asemenea, Consiliul primește sprijinul Chevron și al Fundației Thomson Reuters.

Este clar că, în ciuda a ceea ce spune Facebook, acest parteneriat va alinia obiectivele Facebook cu complexul militar-industrial occidental. Este timpul ca oamenii să nu mai sprijine aceste platforme – Facebook și Guvernul. Este timpul să renunțăm la aceste sisteme și să ne implicăm mai mult în comunitățile noastre. Numai prin organizarea la nivel local, pentru a proteja și apăra pe cei apropiați de noi, se va putea prospera în statul american totalitar care va veni

Citiți și:

Legătura dintre Facebook și Cambridge Analytica. Palantir, firma care are contracte cu NSA și CIA, este deținută de un oficial al Facebook

Stop urgent pentru cenzura pe internet!!!… Pentru cine lucrează rețeaua Facebook condusă de Mark Zuckerberg?

 

yogaesoteric
4 noiembrie 2018

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More