Pașapoartele de vaccinare – azi discuţii, mâine obligatorii, poimâine cip?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat marți, 6 aprilie 2021, că „nu susține impunerea pașapoartelor de vaccinare pentru intrarea sau ieșirea dintr-o țară, întrucât nu se știe cu siguranță dacă vaccinările previn sau nu transmiterea virusului, precum și ca urmare a unor temeri legate de echitate”.

Cu toate acestea, Google deschide o grămadă de pagini pentru cuvintele de căutare „pașaport de vaccinare”. S-a discutat și încă se discută în polemică pe această temă, iar autorități ale Uniunii Europene promit că „foaia” va fi gata peste câteva luni. De unde putem trage concluzia că OMS va fi puțin supărată, o vreme, pe UE? Și va spune ceva de genul: „noi am zis că nu suntem de acord, treaba voastră!”? Pentru că o altă reacție încă nu a apărut.

Din primăvara anului 2020 presa abundă de informații ce se bat cap în cap de la o zi la alta. E aproape imposibil să ții pasul cu informarea / dezinformarea zilnică și se pare că publicațiile nu sunt trase la răspundere pentru acest ping-pong al informațiilor. De fapt nici nu ar prea avea cine să le tragă la răspundere, având în vedere că însuși premierul Cîțu a declarat că nu va fi nicio discriminare între cei ce se vaccinează și cei care nu, ca apoi să permită deschiderea la capacitate de 100% doar a restaurantelor ai căror patroni pot face dovada că toți clienții sunt vaccinați.

Chiar ideea de pașaport de vaccinare a fost respinsă de către mulți oficiali ce apoi și-au reconsiderat poziția. Foarte multe restricții au părut la început niște simple zvonuri absurde. „Nu are cum să fie așa ceva într-o democrație”, ne spuneam la început unii. „Hold my beer”, au replicat politicieni din toată lumea și ne-au demonstrat că în câteva zile scriam adeverințe că mergem să ne cumpărăm mâncare și asta cu disperare, că se goliseră rafturile. Unele știri și dezmințirile lor apar periodic. Așa a fost și încă este cu știrile legate de pașapoartele de vaccinare: ce țări au cerut folosirea lor, ce țări resping ideea pe motive legate de inechitate ori alte complicații, cum ar fi faptul că Ungaria a ales să folosească vaccinul rusesc Sputnik 5 și pe cel chinezesc Sinopharm, vaccinuri neincluse pe lista celor eligibile pentru un eventual pașaport de sănătate.

Apropos de denumirea de pașaport, există un trend pentru modificarea denumirii în adeverință ori certificat, pentru a mai îmbuna puțin populația care crede că dacă nu se vaccinează sau nu își face test PCR covid nu mai poate circula liberă… și are dreptate, nu poate circula liberă. Însă sună mai… soft așa.

După ce au trecut câteva luni de la începutul pandemiei, de câte ori auzeam câte un zvon controversat ce era apoi negat, nu puteam să nu mă gândesc: „Oare cu ce idee nouă trebuie să ne obișnuim?” Pentru că după vreo două-trei pase între „e nedemocratic” și „pentru binele populației”, ciudățenia devenea urgență, o realitate impusă prin decret.

Bernd Riegert scrie pentru Deutsche Welle, dezamăgit de lentoarea cu care evoluează discuțiile privind pașaportul de vaccinare, că „o astfel de condiție nu este nici discriminatorie, nici imorală. De multă vreme nu pot călători în anumite țări decât persoanele vaccinate împotriva febrei galbene. Iar cine vrea să-și ducă în Germania copilul la creșă, e necesar să-l vaccineze împotriva rujeolei. Care este diferența, sub acest aspect, dintre rujeolă și coronavirus?” Păi diferențe ar fi multe. Felul vaccinului, durata testării acestuia și impunerea la nivelul continentului, prin comparație cu o țară sau creșele dintr-o alta. Sunt suficiente acestea?

O altă declarație confuză datând din 21.01.2021 îi aparține lui Margaritis Schinas, vicepreședintele Comisiei Europene: „Deocamdată, vaccinul nu se transformă într-un pașaport de călătorie”. Apoi articolul continuă: „Sau cel puțin nu în primă fază, când va fi folosit doar pentru recunoașterea celor vaccinați de către toate țările europene. O dată ce atingem, însă, imunitatea în masă, situaţia s-ar putea schimba, iar certificatul ar putea fi folosit pentru a circula mai ușor”. „Cel puțin nu în primă fază… folosit doar pentru recunoașterea celor vaccinați(?!)… s-ar putea schimba… ar putea fi folosit pentru a circula… mai ușor”?! Recitesc și încerc să înțeleg dacă oficialul și cei care au contribuit la redactarea articolului știu ce au vrut să spună prin aceste fraze. Oare ce înseamnă să călătorești mai ușor?, am o bănuială că nu se referă la bagaj. Dar s-ar putea, însă nu se știe… poate… sau nu? La prima vedere pare un mișto făcut la adresa oamenilor. Să afirmi aspecte de o așa gravitate pe un ton de o relaxare a la stand-up comedy când ești redactor, premier ori ce funcție vei fi având, părea de domeniul fantasticului acum un an și ceva. Minciunile politice erau învelite în niște folii mai sobre. „Suntem luați prin surprindere”, se scuză unii. Nu pare. Chiar înainte ca pandemia să înceapă și în Europa, președinții țărilor europene au declarat că „lumea nu va mai fi niciodată așa cum o știm”. Păreau pregătiți. De ce? Nu au dat detalii. Cred că urmează să vedem.

În prezent, discuțiile se axează pe vacanța de vară, unele state ca Grecia, Italia și Cipru cer un pașaport de vaccinare valabil pentru întreaga Europă, care să permită libera circulație. A celor vaccinați, evident. Și cum nu e asta o discriminare? Deutsche Welle relata în 28.04.2021: „Controversatul document, ce ar urma să fie pus în circulație în marja vacanței de vară, are doar un caracter informativ, a subliniat comisarul UE pentru justiție, Didier Reynders, după acordul de la mijlocul lunii aprilie. Așadar, călătoriile în interiorul UE ar trebui să fie posibile și fără un certificat de vaccinare, statele membre având libertatea de a hotărî singure cui i se permite intrarea la graniță și în ce condiții.” Neavând habar în legătură cu ce va urma, publicația folosește din nou expresii ambigue. „Ar trebui să fie posibile” nu înseamnă nimic. Nici răspundere pentru informația prezentată, dar nici vreo asigurare că semnatarul articolului are habar despre ce decizii se vor lua pentru această vară.

Până să aflăm dacă vom avea parte de pașapoarte medicale, Matt Hepburn, cercetător la Pentagon, a prezentat într-un video: „…un senzor. Îl introduci sub piele și ce-ți spune e că există niște reacții chimice în trupul tău, iar acel semnal înseamnă că vei avea simptome mâine”. Articolul ne liniștește însă: „pentru moment, cipul este folosit numai în cadrul Pentagonului”. Pentru moment? Asta înseamnă că pentru alte momente se va propune ceva și cu el. Dar nu acum, să stăm liniștiți. Cred că în OMS se vor trânti ușile de supărare, ei vor fi decretat deja pe atunci că acest cip nu-și găsește utilitatea, dar… na, ce poate face Organizația Mondială a Sănătății mai mult decât să zică ceva, din când în când? Pe atunci, mult discutatele pașapoarte de vaccinare vor fi părând carnete învechite de pionier, vechi de un an și ceva, poți şti?

Autor: G.O.

Citiţi şi:
În 2021, semnul fiarei intră pe ultima turnantă: ANAF – bănci / recensământ / buletin biometric / vaccinare cu paşaport de imunitate
Pașaportul Covid împarte populația în cetățeni de mâna întâi – Imuni – și de mâna a doua – Non-Imuni

yogaesoteric
19 mai 2021

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More