PATANA YOGA – Yoga lecturii atente şi a studiului (II)

de profesor yoga Gregorian Bivolaru
 

„Oferiţi-vă timpul de a citi operele divin inspirate, sacre, care alcătuiesc tradiţia milenară a înţelepciunii, căci acestea vă vor conduce la izvorul nepieritor al spiritualităţii autentice.”

Citiți prima parte a articolului
 

Vă îmbogăţiţi cu idei-forţă

O lucrare valoroasă ne va fi hrană intelectuală. Conştientizarea atentă a ideilor minunate va face să apară în universul nostru lăuntric procese de rezonanţă ocultă corespondente, pregnant binefăcătoare.

Va trezi şi va dinamiza într-o anumită măsură învelişul supramental VIJNANAMAYA KOSHA. Va contribui la creşterea inteligenţei şi la amplificarea intuiţiei în universul nostru lăuntric. Ne va eleva frecvenţa de vibraţie.

Vom observa că procesele de rezonanţă ocultă binefăcătoare se extind ca durată. Odată asimilate în fiinţa noastră, evocarea lor fulgerătoare va face să apară aceleaşi trăiri minunate. Astfel, va fi uşor pentru noi să remarcăm cum ne îmbogăţim lăuntric şi ajungem să creştem spiritual, iar sfera conştiinţei noastre se dinamizează într-un mod creator.

Este de asemeni foarte bine să observăm, în această etapă, ce alte ecouri, ce sentimente, ce senzaţii se declanşează în celelalte învelişuri ale fiinţei, în strânsă legătură cu ideile binefăcătoare creatoare pe care le-am asimilat.

În timp ce realizăm retrospectiv toate acestea, e indicat să ne păstrăm atenţia simultan orientată asupra noastră. Pornim de la premisa că microcosmosul fiinţei noastre este şi rămâne o imensă carte vie care ne ajută să creştem din punct de vedere spiritual şi ne transformă profund atunci când adăpostim în ea idei sublime, geniale, binefăcătoare.

Dacă nu dispunem de o memorie deosebită, este util să realizăm note succinte de lectură sau să extragem ideile ce ne impactează cu putere, în strânsă legătură cu afinităţile noastre, cu gusturile ce ne caracterizează.

Apoi, când urmărim să reactivăm prin evocare aceste procese de rezonanţă ocultă deosebite, ne va fi foarte uşor. Vom reciti cu atenţie notiţele respective, vom alege o anumită idee excepţională pe care o vom evoca şi, dat fiind faptul că am asimilat-o deja în urmă cu luni, ani sau zeci de ani de zile, vom declanşa în universul nostru lăuntric procese de rezonanţă ocultă cu care suntem deja familiarizaţi.

Mai mult decât atât, vom descoperi că o anumită idee nu declanşează niciodată în noi stări şi experienţe identice nici când o evocăm a o mia oară, nici a zece mia oară. Vom constata cu încântare că experienţa ce apare este asemănătoare, dar nu identică. Acesta este deliciul sublim al evocării unei anumite idei pe care am descoperit-o la un moment dat în timpul lecturii, care ne-a impactat într-un fel cu totul aparte şi care a devenit apoi pentru noi o idee-forţă.

Înfloriţi şi deveniţi

O idee-forţă divină este, pe bună dreptate, o gură de rai, căci face cu putinţă branşarea la o sferă nesfârşită de forţă cu o frecvenţă de vibraţie corespondentă.
Întotdeauna când o asimilăm şi apoi o încarnăm în noi, o idee-forţă ne transformă considerabil frecvenţa globală de vibraţie şi contribuie din plin la o transformare a punctului nostru de vedere, a viziunii noastre asupra lumii.

Fiecare idee binefăcătoare, integrată în universul nostru lăuntric, face să apară un anumit sentiment, o anumită trăire şi chiar, în anumite condiţii, o anume senzaţie. De aceea, este constructiv să descoperim ce sentimente, ce trăiri, ce senzaţii naşte în noi o idee ce este receptată şi apoi asimilată.

O idee-forţă asimilată în universul nostru lăuntric şi hrănită apoi precum o plantă rară devine vie şi provoacă un proces neîncetat de rezonanţă ocultă. E ca şi cum am lua un vas de lut, am pune în el sămânţa unui trandafir şi apoi l-am îngriji aşa cum se cuvine. După un timp, un trandafir ne va desfăta cu parfumul său ales.

Spre deosebire de lumea fizică, unde înflorirea unei flori nu durează o veşnicie, o idee-forţă ne va oferi la nesfârşit toate avantajele şi beneficiile ce o caracterizează. Altfel spus, va face să se manifeste continuu un anumit proces de rezonanţă benefică specific şi, în plus, ne va transforma într-o forţă radiantă ce va genera, pe o anumită rază sferică, energia subtilă ce îi e caracteristică.

Aşa cum un trandafir înflorit are un parfum fermecător anume, tot astfel o fiinţă umană în şi prin care se manifestă o idee-forţă devine ea însăşi o forţă.

Macrocosmosul ne răspunde la orice solicitare cu DA, trebuie însă să veghem să devenim forţe ale binelui şi nu ale răului, cum, din nefericire, unii oameni aleg şi reuşesc să fie.

În măsura în care veţi practica de acum înainte PATANA YOGA, veţi avea parte de o mulţime de trăiri spirituale excepţionale, profund benefice, transformatoare – cu condiţia să selectaţi cu atenţie sursele de lectură din care vă veţi nutri spiritual.

Veţi descoperi că este cu putinţă să asimilaţi ideile constructive, sublime, divine întocmai precum hrana. Reţineţi însă că hrana spirituală asimilată pentru totdeauna în noi este de mii de ori mai valoroasă decât cea fizică, deoarece este o comoară extraordinară pe care nu poate să ne-o fure nimeni, pe care n-o putem pierde niciodată şi din care putem dărui tuturor, fără să se diminueze vreodată. Aici intră spontan în acţiune Legea dăruirii oculte.

Când oferim celor deschişi şi capabili să recepteze o anumită idee sublimă, divină, semănăm în ei acea idee-forţă. Îi putem impulsiona cu putere prin exemplul nostru viu: am preluat prima oară o idee, am asimilat-o, am făcut-o să devină vie şi apoi am transformat-o în idee-forţă.

Ideile divine, minunate pe care le preluăm şi le asimilăm sunt ulterior dinamizate şi cresc cu mare uşurinţă atunci când dispunem de o imensă energie ocultă OJAS. OJAS se amplifică în noi într-un mod uşor şi foarte plăcut când transmutăm potenţialul sexual în energie, pe care o direcţionăm, o ridicăm şi o acumulăm fie la nivelul lui MANOMAYAKOSHA – învelişul mental, fie la nivelul lui VIJNANAMAYA KOSHA – învelişul supramental.

Va fi atunci foarte uşor pentru noi să asimilăm şi să facem să încolţească o anumită idee-forţă care, de îndată ce se va maturiza, va rămâne pentru totdeauna o putere binefăcătoare, teribilă, radiantă. Atunci, datorită acestei manifestări energetice complexe ce va emana din fiinţa noastră cu intensitate, vom fi remarcaţi de oameni chiar şi când ne vom plimba pe stradă, iar unii ne vor privi cu atenţie, fără să ştie din ce cauză sunt impulsionaţi să reacţioneze aşa.

Accesul la supramental este mai uşor

Am urmărit să vă oferim un mic ABC despre PATANA YOGA spre a trezi în cei care nu citesc broşurile nici să-i pici cu ceară roşie curiozitatea de a le lectura de acum înainte cu atenţie şi, culmea culmilor, chiar şi de două ori.

Tot ce v-am prezentat aici a fost verificat de noi. Nimic din ceea ce am afirmat nu este o speculaţie. Totul este adevărat. Vă veţi convinge în măsura în care veţi îndrăzni să practicaţi.

Însă nu se poate vorbi despre PATANA YOGA când citim revista Cancan sau studiem frenetic ziarul România liberă. După ce veţi aplica yoga lecturii atente şi a studiului cu anumite lucrări valoroase, dacă veţi decide să vă opriţi atenţia asupra unor asemenea surse de informare (ziarele şi revistele din România), veţi conştientiza diferenţa imensă şi veţi aprecia la justa valoare această formă secundară de yoga.

Pentru asta însă trebuie să aveţi la dispoziţie un timp minim. Vă asigurăm că veţi dispune din plin de acest timp, dacă veţi renunţa la obsesia zilnică a internetului, veţi elimina sau măcar veţi reduce cu 95% vizionarea emisiunilor TV şi veţi abandona pentru lungi perioade de timp lectura mijloacelor mass-media.

Veţi avea în schimb compensaţii lăuntrice pe măsură. Veţi ajunge să fiţi în mod spontan foarte selectivi cu cărţile pe care le studiaţi. Cei care îşi vor trezi şi dinamiza astfel învelişul supramental VIJNANAMAYA KOSHA vor putea să realizeze, în anumite condiţii, ceea ce se numeşte lectură rapidă.

Sperăm într-un mod îndreptăţit că vă veţi mobiliza şi veţi începe să studiaţi de acum înainte cu multă atenţie caietele de vacanţă şi broşurile program ale taberelor spirituale, trezind astfel în voi pofta spirituală sublimă de a practica PATANA YOGA cu materialele de curs tipărit pe care le primiţi săptămânal, pe care foarte puţin le citiţi, şi mai puţini le studiaţi, fără să vă daţi seama că faceţi astfel jocul insidios al entităţilor demoniace şi rămâneţi în aceeaşi stare de ignoranţă.

După 7-8 luni de antrenament atent al acestei forme secundare de yoga, veţi descoperi că, în realitate, cunoaşterea spirituală autentică pe care o asimilaţi în universul vostru lăuntric vă conferă accesul la o tainică putere binefăcătoare şi vă ajută să creşteţi spiritual.

Vă dorim succes în practica lui PATANA YOGA!

Articol preluat din Revista YOGA MAGAZIN NR. 79


Citiţi şi:

Legea dăruirii oculte

Despre mintea raţională – rolul acesteia şi modul în care ea poate fi uşor transcensă

yogaesoteric
23 octombrie 2014

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More