Pe când o informare corectă ?


Un articol de Ionică-fără-frică

În ziarul „România liberă” din 27 iunie 2005 o jurnalistă pe nume Magdalena Tănăsescu face o scurtă informare a cititorilor asupra unor rezultate notabile obţinute în ultimele luni de către jandarmii români. Aceştia au devenit coorganizatori ai celui de-al patrulea stagiu de antrenamente pentru Forţa de Poliţie Europeana (FPE), ce s-a desfăşurat în perioada 19 – 30 iunie. Este îmbucurător că militarii români, ofiţeri, subofiţeri şi tineri jandarmi au reuşit să se integreze perfect normelor şi criteriilor ce guvernează întreaga activitate a forţelor similare din ţări cum ar fi Franţa, Italia, Spania. Aceste schimbări în bine ce s-au produs la nivelul Jandarmeriei ar putea prevesti unele transformări de fond la nivelul întregii societăţi, care ne-ar permite să trăim în ţara noastră un trai decent, în deplină siguranţă.  

Un rol deosebit în acest context revine şi presei, care are datoria de a informa corect masele de oameni, astfel încât acţiunile lor să se desfăşoare în mod conştient, în deplină cunoştinţă de cauză. Din păcate, un segment al presei scrise actuale în loc să asigure o informare obiectivă, a deschis o campanie periculoasă de dezinformare cu scopul ascuns de a susţine anumite persoane sau forţe politice în demersurile lor în plan polititico-economic.  

Un exemplu în acest caz este chiar articolul despre Jandarmeria Română, un articol bun, ilustrat însă cu o fotografie nepotrivită cu subiectul. Articolul este ilustrat cu o imagine în care apare vicepreşedintele M.I.S.A., Claudiu Trandafir, în timp ce este percheziţionat de un jandarm, cu explicaţia “Intervenţie în caz de conflict civil”.  Oare ce a fost în capul celui care a ales poza cu care este ilustrat articolul? Fotografia în care apare Claudiu Trandafir este făcută în luna aprilie 2004, când 3.000 de yoghini manifestau paşnic, protestând împotriva abuzurilor şi violenţei manifestate de către putere împotriva M.I.S.A.. Claudiu Trandafir i-a dat în judecată pe jandarmii care în acest context  l-au percheziţionat şi amendat abuziv (evident în scop de intimidare). Şi A CÂŞTIGAT procesul.  Probabil că aşa ştie România Liberă să procedeze cu cei care sunt victimele autorităţilor. Le transformă şi în victime ale presei, ca să nu se mai plângă şi să nu aibă altădată curajul să câştige procese.  

Faptul că jandarmul respectiv îl percheziţionează pe Claudiu Trandafir, este edificator pentru “zelul” cu care aceştia au înţeles să acţioneze. Niciul dintre manifestanţi, deci nici Claudiu Trandafir, nu au săvârşit acte de violenţă, totul decurgând în mod paşnic şi într-o ordine desăvârşită. În timpul zecilor de manifestaţii organizate si desfăşurate de M.I.S.A., din martie 2004 până în prezent nu a fost niciodată necesară intervenţia forţelor specializate în stingerea conflictelor. De altfel, yoghinii au avut o comportare exemplară, paşnică, fără violenţă, chiar şi atunci când în zorii zilei, au fost treziţi din somn cu ameninţări verbale, cu arma la tâmplă, fiind umiliţi la ordin, de către trimişii celor puternici. Şi singura lor vină era că practicau Yoga şi împotriva lor trebuiau găsite orice preţ probe acuzatoare. 

Folosirea fotografiei a sugerat cititorului faptul că Claudiu Trandafir are o conduită violentă şi organizează şi conduce MISA în acţiuni conflictuale îndreptate împotriva ordinii publice. Astfel au fost încălcate grav drepturile fundamentale ale omului, aşa cum sunt ele consfinţite în documente internaţionale, la care şi România este parte semnatară.  Este timpul să se înceteze cu această politică de denigrare şi de înjosire a oamenilor! Să înceteze această vânătoare îndreptată împotriva unor oameni nevinovaţi, care nu vor altceva decât să li se respecte dreptul la imagine, dreptul la credinţă, dreptul la exprimare şi dreptul la asociere.

Citiţi şi dreptul la replica trimis de biroul de presă în data de  29 iunie,  pe care România Liberă nu l-a publicat: MISA nu a fost niciodată implicată într-un conflict civil

5 iulie 2005
yogaesoteric.net

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More