Pentru prima dată, oamenii de știință au dezvoltat ovule umane în laborator, de la fazele incipiente până la maturitate


La ce să ne așteptăm în viitor? Va urma producția de serie a bebelușilor?


O echipă de cercetători de la Universitatea din Edinburgh a dezvoltat în laborator ovule umane, de la fazele incipiente până la stadiul de maturitate. Comunitatea științifică salută aceasta ca fiind o realizare ce este menită să ne ofere o nouă perspectivă asupra modului în care ovulele se dezvoltă și care ar putea oferi o șansă în plus cuplurilor care își doresc copii.

Pentru studiu, cercetătorii scoțieni au prelevat țesut ovarian de la 10 persoane cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani. Utilizând alți nutrienți, aceștia au reușit să dezvolte ovulele până la maturitate, stadiu în care ar putea fi fertilizate. Un total de 48 de ovule au ajuns în etapa finală a procesului.

În prezent, persoanele cu risc crescut de infertilitate datorată radioterapiei sau chimioterapiei pot să beneficieze de… îndepărtarea țesutului ovarian înainte de tratament și reimplantarea lui după efectuarea tratamentului. În urma acestui proces rămâne totuși îngrijorarea că reimplantarea țesuturilor luate înainte de tratamentul cancerului ar putea reintroduce celule canceroase în trupul bolnavului.

Noua procedură elimină aceste riscuri deoarece, în loc să implanteze țesut, medicul va implanta un embrion, potrivit specialiștilor. Cercetătorii au încă multe aspecte de studiat înainte ca această procedură să poată fi pusă în practică. Va dura un număr semnificativ de ani doar pentru a se asigura că ovulele mature produse sunt sănătoase. Potrivit cercetătorilor, acestea s-au dezvoltat mai repede decât în organism, ceea ce impune investigații suplimentare. Medicii doresc acum să încerce să fertilizeze ovulele, astfel încât să poată efectua teste asupra embrionilor.

Poate că sună încurajator așa cum ne sunt prezentate lucrurile, dar nu putem totuși să nu ne întrebăm cât va mai dura până ce savanții vor trece să creeze bebeluși în laborator, invocând motive dintre cele mai „nobile”.

Citiți și:

Undă verde modificării embrionilor umani

Clonarea, jocul de-a «micii dumnezei» în laborator

Ne jucăm de-a Creatorul! Hibrizi om-animal: dezastrul zilelor noastre


 

yogaesoteric
14 octombrie 2018

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More