Pepsi experimentează cu insecte ca sursă de proteine pentru snackuri

 

Cu toate că ideea în sine este revoltătoare și consumatorilor li se întoarce stomacul pe dos, PepsiCo face pariu că mâncarea și băuturile realizate cu gândaci vor fi noul trend. Cu toate că în alte părți ale lumii, în special lumea asiatică, gândacii și insectele sunt o sursă foarte folosită de proteine, va dura ceva timp până când populația din vest se va obișnui cu ideea.

Recept, Pepsi – firmă cunoscută pentru băuturile și snakurile Doritos, Cheetos și cerealele Oats – a postat pe site-ul Nine Sights o cerere și sugestie privind suplimentarea produselor PepsiCo cu o sursă proteică inovatoare, sustenabilă, care să nu fie din organisme modificate genetic. Firma a menționat că noua sursă trebuie să aibă un impact minim asupra aromei și texturii produsului finit, dar să fie manipulată și procesată cu ușurință.

Pepsi are în prim plan dezvoltarea și îmbunătățirea nivelului proteic al produselor comercializate, iar ca sursă proteică principală ar fi proteinele din plante, dar nu exclud și utilizarea pe viitor a proteinelor fungice și din insecte.

Solicitarea menționa că s-au făcut studii intensive pe proteinele din soia, moringa (pudră proteică obținută din frunzele uscate ale arborelui de moringa), lintiță, pudră de greier, proteină din mazăre, proteină din sursă microbiană și pudră proteică din larvă de cărăbuș. PepsiCo a adăugat că dorește să evite sursele lactate, ouăle, carnea și gelatina.

Vor face parte insectele din alimentație?

Odată cu solicitarea, PepsiCo a menționat și cererea crescută a alimentelor cu surse alternative de proteine la sursele tradiționale din lapte, carne și ouă. Piața produselor alternative este în creștere și a înregistrat, în 2016, vânzări de 4,9 miliarde de dolari, conform Asociației Alimentelor pe Bază de Plante.

Conform Daily Mail Online, deși larvele sunt utilizate ca hrană pentru păsări sau momeală pentru pești, firma Pepsi nu este singura care a flirtat cu ideea de larve coapte sau prăjite ca sursă exotică de proteine.

În 2016, Campbell Soup Co. a lansat o nouă gamă de produse din lapte pe bază de plante obținut din proteina de mazăre. În același an, Tyson Foods a demarat o investiție de 150 milioane de dolari în companii care să producă substituenți pentru carne, în timp ce firma General Mills’ VC 301 Inc. a investit în companii producătoare de alternative la carne, cum ar fi Beyond Meat și Kite Hill. Aceste companii utilizează alune și alte proteine vegetale pentru realizarea produselor.

Gabi Lewis, co-fondator al Exo, companie ce realizează batoane proteice cu făină de greier, a declarat pentru The Epoch Times că introducerea insectelor în alimentație va fi similară cu experiența introducerii sushi-ului pe piața americană.
„Acum 30 de ani, ideea de a mânca pește crud era dezgustătoare pentru populația din vest… moda sushi a început în momentul în care un șef bucătar de la Hollywood a înlocuit tonul cu avocado și a ascuns peștele crud în rola de sushi, astfel că prezența acestuia nu era evidentă cu ochiul liber. A trebuit să facem role gen sushi pentru a masca prezența insectelor, și așa au luat naștere batoanele proteice cu făină din greieri”, a declarat Gabi Lewis.

Jarrod Goblin, al doilea fondator al companiei Exo, a declarat că firma este în creștere. La nivel mondial cererea de proteină din insecte a crescut, Statele Unite ocupând primul loc. Mai mult, companii celebre precum Pepsi, Kellogg, Cargill și Disney utilizează în cercetările lor pudră de greieri pentru dezvoltarea de noi produse.

Oare aceste noi pudre proteice din gândaci vor revoluționa industria alimentară la nivel mondial? Sau vor fi doar o nouă fiță? Deși compania PepsiCo nu a dezvăluit planurile sale pentru viitor, în anul 2016, directorul Pepsi, Indra Nooyi, a declarat că viitoarele snackuri vor fi pe bază de gândaci. Ești pregătit pentru un snack cu greieri?


Citiți și:

Carmin, E 120, coşenilă, acid carminic sau despre insecte în alimentaţie

Proteine vegetale şi reţete culinare savuroase lacto-ovo-vegetariene
 

yogaesoteric
9 ianuarie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More