Pericolul Tamiflu și legătura stranie dintre oseltamivir și vaccinul covid. Leacul poate fi mai rău decât boala

Au trecut mai bine de 20 de ani de când producătorul de medicamente Roche a lansat Tamiflu, primul inhibitor de neuraminidază activ pe cale orală pentru prevenirea și tratarea gripei A și B. Nefiind un vaccin antigripal, Tamiflu – sau substanța activă a acestuia, oseltamivir –, blochează proteina neuraminidază a virusului gripal.

Medicamentul este disponibil numai pe bază de rețetă medicală și este adesea prescris pentru persoanele cu risc ridicat de complicații ale gripei. Un articol gigantic, publicat în The Epoch Times și The Defender, oferă informații cuprinzătoare, dar și o perspectivă nouă asupra „medicamentului minune”, care a fost în ultima perioadă umbrit de „vaccinul salvator” împotriva covid.

Pe măsură ce lumea a trecut prin gripa aviară (H5N1) în 2005, urmată de gripa porcină doar patru ani mai târziu, teama de pandemii a crescut rapid. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a fost chiar nevoită să redenumească gripa porcină în „H1N1”, deoarece populația s-a temut să mănânce carne de porc, iar multe state au început să interzică importurile din Statele Unite, Mexic și din alte țări.

Compania Roche, cu sediul în Elveția, era deja „specializată pe gripă”, așa cum susține propaganda marilor comercianți de medicamente. În primul rând, compania, a cărei divizie de biotehnologie este Genentech, a angajat firma de marketing și comunicare Young & Rubicam (numită acum VMLY&R) pentru o campanie „educațională” despre gripă încă din anul 2000.

Apoi, în 2006, Roche a angajat agenția de publicitate GSW Worldwide pentru o campanie mediatică de promovare a Tamiflu, în ciuda vocilor din industrie care erau împotriva alarmismului stupid cu privire la o „pandemie”, fiindcă ar putea provoca panică și acapararea de resurse, potrivit PharmaExec.

Potrivit unui articol despre Tamiflu publicat în 2013 în The Atlantic, un pericol major al sezonului gripal este reprezentat de pacienții speriați, care se grăbesc să se prezinte la urgențe, chiar dacă nu sunt atât de bolnavi pentru a avea nevoie de spitalizare. „Atunci când camerele de urgență sunt aglomerate, ratele de deces în rândul persoanelor care chiar au nevoie de îngrijire imediată cresc”, se arată în articol. „Pacienții cu simptome minore asemănătoare gripei se expun la o grămadă de alte infecții atunci când se grăbesc inutil la urgențe.”

Marketingul medicamentului antigripal al Roche – bazat pe frică

De fapt, marketingul Tamiflu a creat într-adevăr frică și panică prin avertizarea pacienților că au la dispoziție „doar 48 de ore” de la debutul simptomelor de gripă pentru a începe tratamentul cu Tamiflu și declarând: „Uneori, ceea ce suferim este mai grav decât credem. Gripa este o problemă mare, așa că nu o tratați ca pe o simplă răceală. Tratați-o cu Tamiflu”. Până în 2009, publicitatea pentru Tamiflu a început să includă reclame pe tramvaie și troleibuze, dar și spoturi cu pinguinii din filmul Warner Bros. Happy Feet. Tamiflu, pe care site-ul farmaceutic FiercePharma îl numește un blockbuster, a adus 3,2 miliarde de dolari pentru Roche numai în 2009.

Cu toate acestea, nu toți au fost mulțumiți de publicitatea pentru medicamentele antigripale. Daily Camera, un ziar din Boulder, Colorado, scria în 2009, în timpul perioadei de vârf a propagandei Tamiflu: „Ca multe alte reclame la medicamente, campania atrage critici care susțin că firma stimulează cererea pentru un medicament scump, care s-a dovedit a fi puțin eficient”. Autorii articolului din The Atlantic au scris că Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și anunțurile publicitare (care rulează gratuit în mass-media) au contribuit la acest marketing bazat pe frică prin difuzarea de reclame, „îndemnând oamenii să ia Tamiflu la primul semn de răceală și la orice strănut”.

Pe măsură ce temerile legate de gripă au crescut, guvernele au făcut stocuri de Tamiflu

Evan Morris, un lobby-ist de la Genentech, ar fi angajat consultanți pentru a stârni frenezia provocată de temerile legate de gripă și pentru a vinde Tamiflu în 2005. „Zeci de senatori americani i-au scris președintelui George W. Bush în legătură cu îngrijorările lor, iar președintele a autorizat un stoc de urgență, pentru care s-au cumpărat medicamente de la Roche în valoare de 1 miliard de dolari”, a relatat FiercePharma.

Un proces de denunțare deschis în 2020 a acuzat că Roche „a înșelat guvernele federale și de stat din SUA cu 1,5 miliarde de dolari prin prezentarea eronată a studiilor clinice și prin afirmația falsă că binecunoscutul său medicament împotriva gripei, Tamiflu, era eficient”, potrivit Halunen Law. Guvernul britanic ar fi cheltuit 710 milioane de dolari pentru a stoca Tamiflu, iar Morris s-a sinucis în iulie 2015, în timp ce era anchetat pentru deturnare de fonduri.

Eficacitatea și siguranța Tamiflu, contestate

Afirmațiile privind eficacitatea Tamiflu au fost contestate de timpuriu în literatura științifică, conform unui studiu de analiză intitulat „Eficacitatea Oseltamivirului la adulți: O meta-analiză a studiilor clinice publicate și nepublicate” („Effectiveness of Oseltamivir in Adults: A Meta-Analysis of Published and Unpublished Clinical Trials”), publicat în revista Family Practice în 2012. „Două studii mari nepublicate, realizate pe vârstnici și la adulți cu boli cronice, nu au constatat o reducere semnificativă a duratei simptomelor. Nu există dovezi că oseltamivirul reduce probabilitatea de spitalizare, pneumonie sau rezultatul combinat de pneumonie, otită medie (inflamația urechii interne) și sinuzită în populația țintă”, au declarat cercetătorii în urma studiilor realizate.

La scurt timp după aceea, într-un raport dur, Cochrane Collaboration, un grup non-profit care analizează tratamentele medicale, a dezvăluit că tulburările renale, glicemia ridicată, tulburările psihiatrice și tulburările de ritm cardiac pot fi efecte secundare comune ale Tamiflu. BMJ și Cochrane au emis apoi o declarație în care au acuzat faptul că Tamiflu și Relenza (o formă inhalată a aceluiași medicament) au efecte nocive care au fost mult subestimate. BMJ și Cochrane nu au reușit să obțină datele studiilor clinice pe care se bazau afirmațiile Roche privind Tamiflu pentru o perioadă de cinci ani, potrivit Nature. În 2017, OMS a retrogradat statutul Tamiflu la simplu „adjuvant” pentru tratarea gripei.

Au ieșit la iveală mai multe efecte secundare

În plus față de analiza Cochrane, studiile ulterioare comercializării au documentat efecte secundare suplimentare, cum ar fi reacții alergice și anafilactice, erupții cutanate, inclusiv infecții ale epidermei și agravarea diabetului. Până în 2006, Tamiflu a fost asociat, de asemenea, cu efecte secundare neurologice și psihiatrice și cu sinuciderea. „Agenția Europeană pentru Medicamente a descris două decese, ambele atribuite sinuciderii, la adolescenți cu vârste de 14 și 17 ani care luau oseltamivir”, a relatat revista europeană Prescrire International.

Declarația autorilor: „Potrivit Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA, au fost raportate tulburări neuropsihiatrice la 32 de copii (în principal în Japonia) și includ delir, tulburări de comportament, halucinații, convulsii și confuzie.”

Publicația IndyStar a relatat că familia unui adolescent din Indiana, SUA, care s-a sinucis în 2018, a dat vina pe Tamiflu și tot în 2018, o fetiță texană de 6 ani a încercat să sară pe fereastră în timpul tratamentului cu acest medicament.

Autorii Prescrire au citat, de asemenea, „toxicitatea neurologică îngrijorătoare” la șobolanii tineri expuși la Tamiflu și au menționat că agențiile americane și europene „avertizează împotriva utilizării oseltamivirului la copiii cu vârsta mai mică de un an”. Deoarece Tamiflu este doar modest eficient în prevenirea sau tratarea gripei, „posibilitatea unor efecte adverse grave este necesar să fie pusă în balanță cu beneficiul limitat al oseltamivirului”, au conchis autorii.

Cercetătorii care au scris în revista Acta Neurologica Scandinavica în 2017 au exprimat mai multe îndoieli cu privire la siguranța medicamentului: „Este cunoscut faptul că oseltamivirul inhibă receptorii nicotinici ai acetilcolinei, care sunt strâns legați de hipotermie”, au scris aceștia. Alți receptori pot fi „legați de supresia respiratorie urmată de moarte subită și reacții psihotice”, care au fost observate la administrarea Tamiflu.

Simptome asemănătoare gripei provocate de medicament

De asemenea, s-a văzut că Tamiflu a provocat chiar simptomele gripei pe care ar fi fost cazul să le prevină sau să le atenueze. În 2009, din 273 de elevi și 53 de angajați cărora li s-a administrat Tamiflu la o școală primară din Sheffield, Marea Britanie, 41% dintre elevi și 47% dintre angajați au raportat efecte adverse precum tuse, febră, dureri de cap, dureri de gât și greață, potrivit revistei Eurosurveillance. 14% dintre elevi și 20% din personal au renunțat la medicament din cauza efectelor adverse.

Paralele între pandemia covid-19 și comercializarea Tamiflu

La fel ca și covid-19, virusurile gripale continuă să sufere mutații, ceea ce face ca vaccinurile să fie mai puțin eficiente, astfel sporește anxietatea pacienților, a îngrijitorilor și a oficialilor din domeniul sănătății publice. În unele cercuri există, de asemenea, îngrijorarea că vaccinurile în sine ar putea influența mutațiile virusului. Același aspect este valabil și în cazul Tamiflu. Chiar CDC a raportat că Tamiflu a creat mutații pe măsură ce virusul gripei porcine a devenit rezistent la medicamentul utilizat pe scară largă.

În plin sezon gripal 2022-2023, Tamiflu este încă în actualitate și se comercializează pe scară largă. Un studiu publicat în septembrie în Journal of the American Medical Association, difuzat intens de site-urile de știri medicale, a constatat că administrarea timpurie a Tamiflu la copiii spitalizați cu gripă a dus la rezultate mai bune. Healthline, un important site de sănătate, notează, totuși, că medicamentul poate costa 100 de dolari fără asigurare, poate fi ineficient pentru unele tulpini de gripă și poate provoca „halucinații, confuzie, convulsii (și) alte probleme neurologice sau psihiatrice”.

Da, Tamiflu este încă în actualitate și în uz, iar controversele legate de pretinsa lui siguranță și eficiență sunt departe de a fi rezolvate.

Citiți și:
Marketing farmaceutic (I)
Companiile pharma nu au nevoie de oameni sănătoși, ci de bolnavi
Medici și oameni de știință britanici: Considerăm că este iresponsabilă, neetică și realmente inutilă includerea copiilor în campania de vaccinare împotriva covid-19

 

yogaesoteric
18 ianuarie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More