Neom: Orașul Sci-Fi al viitorului, construit în Arabia Saudită – Taxiuri zburătoare, avataruri robotice și holograme. Inteligența Artificială va fi „inima” lui

Primul pas a fost evacuarea forțată și strămutarea a peste 1 milion de saudiți din Jeddah, dintre care niciunul nu va locui vreodată în Neom. Acest oraș inteligent extraordinar, bazat pe înalta tehnologie, va duce SF-ul la limitele sale cu avataruri robotizate, holograme, taxiuri zburătoare, trenuri de mare viteză și absența drumurilor. Funcțiile omniprezente de supraveghere vor fi integrate în orice lucru.

Lumea arabă știe să construiască. Să ne gândim doar la Emiratele Arabe Unite și Dubai. Unii observatori au asociat potențiala asemănare a Neom cu o reconstrucție a Babilonului antic.” – Editorul Technocracy News

Cu un buget-mamut de 500 de miliarde de dolari, Neom constituie un element cheie al planului Vision 2030 al Arabiei Saudite, lansat inițial în 2016, ca parte a misiunii regatului de a se diversifica și a crea modele diferite de economia sa dependentă de petrol. Lucrările de excavare au început în luna octombrie, potrivit CNBC News.

Proiectul a fost întâmpinat însă cu scepticism privind fezabilitatea, o serie de articole din publicații cunoscute, de la The Guardian la Financial Times, inclusiv arhitecți, concluzionând că proiectul este irealizabil.

Situat pe o fâșie de coastă în Tabuk, în nord-vestul țării, există trei zone Neom care au fost anunțate oficial – în primul rând The Line, un oraș liniar cu priveliști utopice care par desprinse direct dintr-un film de la Hollywood.

Compus din doi zgârie-nori paraleli care traversează deșertul pe 170 de kilometri de la coastă până la munți, The Line va avea o lățime de 200 de metri și o înălțime de 500 de metri (mai mare decât majoritatea turnurilor lumii) și, pentru un efect suprarealist, va fi acoperit pe toate părțile cu oglinzi gigantice.

Proiectul se bazează pe noul concept de „urbanism cu gravitație zero”, constând în ideea stratificării pe verticală a funcțiilor orașului. Când va fi finalizat, orașul ar putea găzdui până la 9 milioane de locuitori.

Scepticismul manifestat față de proiect este un aspect pe care proiectanții Neom îl recunosc, dar îl resping cu fermitate.

Vreau să fiu foarte clar cu privire la acest aspect – Neom este un proiect complex, îndrăzneț și extrem de ambițios și, cu siguranță, nu este ușor de realizat. Dar facem progrese importante și este emoționant să vedem că viziunea prinde contur”, a declarat pentru CNBC Antoni Vives, director de planificare urbană la Neom.

Deși construcția acestui „Oz din Orientul Mijlociu” este abia la primele etape, există deja impulsul de a atrage talente internaționale de top din industrii precum turismul, tehnologia și divertismentul. Și se pare că se vor aloca o mulțime de bani pentru a atrage specialiști, unele rapoarte sugerând că Neom plătește directori de top cu până la 1,1 milioane de dolari pe an.

Pentru cei care fac pasul, se vor înscrie pentru construirea unei lumi fără drumuri, fără mașini – doar cu taxiuri zburătoare – și o cale ferată de mare viteză, cu un timp de tranzit de la un capăt la celălalt de doar 20 de minute. De asemenea, avatarurile robotizate și hologramele urmează să devină parte din viața de zi cu zi.

Celelalte zone Neom planificate sunt Oxagon, o „poartă către industriile avansate și curate”, care va deveni cel mai mare complex industrial plutitor din lume, și Trojena, o destinație cu aer de calitate montană, o pârtie de schi, zone pentru ciclism montan și sporturi acvatice și o rezervație naturală interactivă.

Potrivit planificatorilor, fiecare zonă va fi alimentată exclusiv prin energie regenerabilă, conectată durabil și înconjurată de natură, care va fi reînverzită și resălbăticită.

Potrivit companiei globale de consultanță imobiliară Knight Frank, valoarea totală a proiectelor imobiliare și de infrastructură de la lansarea, în 2016, a Planului național de transformare al Arabiei Saudite, a depășit acum 1,1 trilioane de dolari.

Pentru proprietarii de afaceri care au lucrat mult timp în Orientul Mijlociu, Neom reprezintă o nouă eră. „Cred că acest proiect este fără precedent și va stimula inovația și tehnologia la un nivel nemaivăzut până acum”, a declarat pentru CNBC Catherine Granger, directorul general al companiei regionale specializate în inteligență artificială Trajan Consulting.

Inteligența Artificială va fi „inima” Neom, după cum s-a subliniat la summit-ul global AI de la Riad.

Citiți și:
Inteligența Artificială „conștientă”, mai periculoasă ca armele nucleare
Inteligența Artificială: O privire seculară asupra Antihristului digital
Colivia de aur: Noul oraș saudit „The Line”, un coșmar distopic

 

yogaesoteric
19 ianuarie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More