Peste 1 milion de cetățeni ai UE cer stoparea exportului de animale vii

 

În luna martie a anului 2017, europarlamentarii au reacționat prompt când au fost publicate filmările cu camera ascunsă în cadrul unei campanii care arată încălcarea flagrantă atât a legislației europene pentru bunăstarea animalelor, cât și a acordurilor internaționale privind transportul și sacrificarea animalelor vii către Turcia, Orientul Mijlociu și nordul Africii. Investigația scoate la lumină eșecul oficialilor români și europeni de a monitoriza exportul de animale vii în UE și dincolo de granițele acesteia.

Europarlamentarii au reacționat instantaneu prin demararea procedurilor pentru inițierea unei anchete a Parlamentului European în domeniul exportului de animale vii. Această anchetă oficială ar urma să livreze recomandări ferme de aplicat pentru a stopa tratamentul ilegal, inutil și imoral asupra animalelor.

Campania a fost lansată ca urmare a rezultatelor Eurobarometrului care arată că 94% dintre europeni consideră că protejarea bunăstării animalelor de fermă este importantă. În fiecare an, peste 1 miliard de păsări de fermă și 37 de milioane de ovine, bovine, porcine și cabaline sunt transportate vii în UE și către țări terțe.

„Cu peste 1 milion de miorițe și viței exportați în fiecare an, România este țara care exportă cele mai multe animale vii din aceste specii, în destinații din Orientul Mijlociu și Nordul Africii. Suferința animalelor pe timpul transportului și al sacrificării prelungite prin metode ilegale în UE, este inimaginabilă.”, spune Gabriel Păun, Director UE al Animals International.

În ciuda vastului sprijin public și al dovezilor științifice scoase la lumină în ultimii ani pentru a îmbunătăți legislația, Comisia Europeană nu a revizuit regulamentul pentru transportul animalelor vii pe motiv că „Statele Membre și industria trebuie să se concentreze pentru aplicarea legislației în vigoare.”

Campania #StopTheTrucks, prin care se solicită Comisiei Europene să reducă și ulterior să elimine transportul pe distanțe lungi a animalelor vii, a expus numeroase slăbiciuni ale legislației în vigoare, care au condus la rănirea, îmbolnăvirea și chiar moartea multor animale pe durata transportului. Această campanie transmite un mesaj clar către UE să pună capăt transportului pe distanțe lungi, aceasta fiind singura soluție pentru a asigura bunăstarea animalelor. (Atâta timp cât încetarea sacrificării animalelor pentru consumul de carne nu este deloc adusă în discuție, această măsură, deși binevenită, are o anumită doză de ridicol.)

Reineke Hameleers, Directorul of Eurogroup for Animals, spune: „#StopTheTrucks a expus condițiile chinuitoare, care arată cruzime, pe care le au de suportat animalele vii transportate pe distanțe lungi. Comisia Europeană nu poate ignora cele 1 milion de semnături ale cetățenilor UE care doresc să vadă sfârșitul suferinței inutile a animalelor. Actualul Regulament European pentru transportul animalelor vii compromite bunăstarea animalelor. Acum este timpul pentru Comisie să facă mai mult pentru animale. Europarlamentarii le cer și ei deja acest lucru.”.

În continuare, semnăturile colectate în cadrul campaniei #StopTheTrucks vor fi înmânate formal Comisiei Europene ca un semnal că trebuie să ia măsuri concrete pentru a pune capăt transportului de animale pe distanțe lungi.

Un alt pas de urmat de toți cei peste un milion de cetățeni europeni care declară că le pasă de bunăstarea animalelor ar fi… să devină vegetarieni și să susțină la rândul lor această cauză: „iubim animalele, noi nu-i ucidem să-i mâncăm pe cei pe care îi iubim”.


Citiți și:

România a interzis circul cu animale sălbatice

Cinci moduri în care vegetarianismul ar putea salva lumea

Minunatul limbaj al animalelor
 

 

yogaesoteric
11 februarie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More