Peter Hitchens: Aroganța și nebunia din Ucraina care ne-ar putea trimite către catastrofa nucleară

Acesta ar fi un bun thriller TV: câțiva ani în viitor, în timp ce lumea se află într-o criză economică și întreaga planetă se află într-o situație tensionată și incertă, Quebecul francofon se separă în cele din urmă de Canada printr-un referendum dramatic și copleșitor.

Canada zâmbește și suportă. Dar apoi guvernul ales al Quebecului este răsturnat de fanatici ultranaționaliști, după revolte violente în Montreal, în care diplomații și politicienii chinezi îi susțin în mod deschis pe protestatari. Un ministru de la Beijing este chiar înregistrat, la telefon, discutând cu ambasadorul chinez la Montreal despre componența unui nou guvern din Quebec.

Noul regim din Quebec le face zile fripte anglofonilor rămași în țară, știind foarte bine că aceasta îi va înfuria pe canadienii și americanii anglofoni. De asemenea, încheie un acord comercial uriaș cu Beijingul, după care formează o alianță militară.

Într-un an sau cam așa ceva, există trupe și avioane chinezești în Montreal, la doar 370 de mile de New York City. Mai mult, China spune că intenționează să amplaseze lansatoare de rachete în Quebec. Ea spune că acestea sunt pur defensive. Dar, aparent din întâmplare, acestea ar putea fi folosite și pentru a lansa rachete de croazieră cu încărcătură nucleară. „Noi nu am face asta”, spune China. Dar nu există niciun tratat care să o împiedice să facă aceasta.

Ce credeți că ar face guvernul Statelor Unite în aceste circumstanțe?

Ei bine, dați-mi voie să citez primele cuvinte dintr-o nouă carte înfricoșătoare scrisă de Ben Abelow, How The West Brought War To Ukraine (Cum a adus Occidentul războiul în Ucraina).

El spune: „Timp de aproape 200 de ani, începând cu elaborarea Doctrinei Monroe în 1823, Statele Unite și-au afirmat pretențiile de securitate asupra aproape întregii emisfere vestice. Orice putere străină care plasează forțe militare în apropierea teritoriului american știe că depășește o linie roșie. Astfel, politica americană întruchipează convingerea că locul în care un potențial adversar își plasează forțele este de o importanță crucială.”

De fapt, această convingere este piatra de temelie a politicii externe și militare americane, iar încălcarea ei este considerată motiv de război.

Pentru că, vedeți, ceea ce am descris în thrillerul meu este cam imaginea în oglindă a ceea ce SUA și NATO fac în Europa de câțiva ani. Pentru Canada și SUA, citiți Rusia. Pentru Quebec, citiți Ucraina și statele baltice. De fapt, în prezent, există trupe NATO staționate în Estonia.

Se știe că acestea au organizat parade ale tancurilor la câțiva metri de granița cu Rusia. Aceasta le plasează la 81 de mile (aproximativ distanța de la Londra la Coventry) de Sankt Petersburg, al doilea oraș al Rusiei. Ben Abelow notează că „în 2020, NATO a efectuat un exercițiu de antrenament cu focuri reale în interiorul Estoniei, la 70 de mile de granița cu Rusia, folosind rachete tactice cu rază de acțiune de până la 185 de mile. Aceste arme pot lovi teritoriul rusesc cu un avertisment minim. În 2021, tot în Estonia, NATO a tras 24 de rachete pentru a simula un atac asupra unor obiective de apărare aeriană din interiorul Rusiei”.

Din nou, puteți începe să vă imaginați răspunsul SUA la o astfel de acțiune în apropierea granițelor sale, sau al Marii Britanii dacă (să zicem) Irlanda ar decide să se alăture și să găzduiască o alianță militară străină, ostilă?

Tot felul de lozinci vor fi aruncate acum asupra mea, spunând că urmăresc să justific invazia Rusiei în Ucraina. Nu este așa. Continui să cred că este o prostie, o barbarie și o greșeală.

Cred că cel mai bun răspuns la provocare este să nu reacționezi în acest fel. Dar nu toată lumea este ca mine. Și dacă nimeni de la Casa Albă, de la Pentagon sau de la NATO nu s-a gândit că politica lor față de Rusia ar putea risca un astfel de rezultat, atunci aș fi uimit. Așa cum am mai remarcat, chiar și super-șoimul american antirus Robert Kagan a declarat public că Rusia a fost provocată. Cel mai rău în această situație este elementul nuclear.

În decembrie 1987, am călătorit la Washington pentru a asista la unul dintre cele mai importante și fericite evenimente ale epocii. Acesta a fost summitul dintre liderul de la Kremlin, Mihail Gorbaciov, și președintele american Ronald Reagan, care a culminat cu semnarea unui tratat de interzicere a rachetelor nucleare cu rază medie de acțiune.

Pericolul reprezentat de astfel de arme era acela că aceste arme erau mult mai susceptibile de a fi lansate decât rachetele cu rază lungă de acțiune. Experții au calculat că utilizarea lor ar putea să nu ducă la o distrugere nucleară totală. De aici și necesitatea de a scăpa de ele.

Ei bine, Donald Trump a repudiat acest tratat în 2018, dând vina pe Rusia, nu foarte convingător, pentru decizia sa. Acesta a fost al doilea tratat major privind armele nucleare pe care SUA l-a rupt. Gorbaciov a răbufnit spunând că aceasta „nu a fost opera unei viziuni mărețe”. Mai înspăimântător, el a avertizat că „s-a anunțat o nouă cursă a înarmării”.

În timpul întregului Război Rece nu am crezut niciodată cu adevărat că suntem în pericol. Criza cubaneză, care a umbrit puțin pregătirile pentru cea de-a 11-a aniversare a mea, m-a convins că toată lumea ar avea mai mult bun-simț. Credeam și cred că dramele televizate despre un Armageddon nuclear, cum ar fi The War Game de la BBC și serialul american The Day After, erau neconvingătoare. Nu reușeau să găsească un motiv credibil pentru declanșarea unui război.

Dar acum pare complet plauzibil. Și am urmărit serialul american Jericho cu o fascinație sumbră ‒ nu pentru că explicația sa privind dezastrul nuclear este probabilă, ci pentru că portretizarea unui oraș mic și prietenos într-o lume post-nucleară care coboară încet-încet în sălbăticie este convingătoare. Datorită aroganței și nebuniei, acest scenariu s-ar putea petrece, și iată cum ar fi dacă s-ar petrece.

Așadar, voi continua să spun că avem nevoie de pace în Ucraina, și asta cât mai curând.

Autor: Peter Hitchens

Citiți și:
Poligon de încercare pentru Marea Resetare: În Ucraina va fi creată o „machetă” a Noii Ordini Mondiale
Poate fi oprit potopul de minciuni despre Ucraina și Rusia?

 

yogaesoteric
25 ianuarie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More