P(l)andemia care îmbogățește miliardarii

În decursul unei p(l)andemii care durează din martie 2020, un număr de 7 (șapte) multimiliardari americani au dobândit, prin muncă cinstită, asumarea riscurilor, competiție onestă, locuri de muncă noi, valori și avuție întoarsă comunității și, mai ales, onestitate, un surplus de avere personală de cca 220 de miliarde de dolari (Bezos, Zuckerberg și Musk sunt campionii campionilor).

Pardon, corecție. Nimic din cele enunțate nu sunt cauze ale acestei bogății suplimentare. De fapt, este vorba de contracte cu statul, monopol planetar, imperialism juridic și economic susținut de cel mai costisitor complex militar și securistic din istorie și exploatarea nerușinată a datelor noastre cu caracter personal, pe care le colectează pentru a ne fabrica fricile, dorințele și consimțământul.

Având în vedere că lumea se afundă zilnic în cea mai neagră sărăcie și că ne așteaptă ani de foamete, poate că nu ar fi rău ca aceste viespi tenebroase ale stupului planetar să doneze din acești bani pentru mâncarea, educația și îngrijirea sănătății sărăciților și oropsiților p(l)andemiei. Și pentru dezvoltarea de tehnologii nepoluante (Greta Thunberg like this) și medicamente cu adevărat eficiente.

Să înceapă cei șapte, zic, cu cei 40 de milioane de americani care și-au pierdut jobul în p(l)andemie, dintre aceștia cei mai loviți fiind afro-americanii și hispanicii. Sau mai bine să înceapă, dacă așa preferă, cu africanii și cu noii pauperi ai Europei estice – fără să inventeze noi „revoluții” pe acolo, scenarii care să ducă la distrugătoare războaie locale, noi teroriști și noi valuri de imigranți.

Toate viețile contează și nu numai viețile negre, tenebroase. Altfel, toată propaganda făcută pentru noua-normalitate și toată construcția de contrareligii de gen „woke” sunt nimic altceva decât tentative criminale de re-editare a omului, pentru a fi făcut după chipul și asemănarea vrăjmașului omenirii.

Veți spune că 220 de miliarde de dolari nu sunt suficienți bani pentru eradicarea sărăciei. Da, dar corporațiile globale deținute de acești ultra-miliardari au cifre de afaceri de trilioane de dolari anual. Ceea ce acumulează prin monopol, rente, privilegii și exploatare fără drept a datelor noastre cu caracter personal poate fi o bază de pornire pentru redistribuirea justă a avuției, măcar în parte, către cei care o creează. Către sărăciți și pauperizați. Către cei care suportă, prin socializare, pierderile „necesare” pentru maximizarea profitului privatizat de acești neo-feudali.

O taxă anuală de 3% pe această cifră de afaceri ar fi un bun început. O sumă de zece dolari pe lună pentru fiecare dintre cei 4 miliarde de oameni de la care se colectează date cu caracter personal ar fi, de asemenea, un bun început. Nu o să le ceară nimeni celor 7 să își ceară iertare în genunchi. Doar să dea înapoi societății o parte din ceea ce au luat cu japca.

Vor face asta Bezos, Zuckerberg sau Musk? Nici vorbă. Ei doar lasă impresia unei alianțe temporare a elitelor cu masele (tipică zorilor oricărei dictaturi, așa cum remarca Hannah Arendt), dar nu vor împărți cu nimeni instrumentele de control social: banii mulți nu se mai justifică decât pentru a se înmulți și a spori puterea deținătorilor. Ăsta e și motivul pentru care lumea detestă acest capitalism brutal, de grotă.

Citiţi şi:

Bogaţii planetei profită de pe urma coronavirusului: «E chilipirul secolului». Afaceri de miliarde

Bogații vor deveni putrezi de bogați, săracii și mai săraci…

Avuții Americii se mută în buncăre de frica pandemiei

yogaesoteric

19 decembrie 2020

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More