Planetele retrograde

La nivel individual, planetele retrograde corespund unor lecţii neînvăţate anterior; ele ne pun mereu în aceleaşi situaţii, până când lecţia lor este asimilată corespunzător. Retrogradaţia unei planete ne arată că energiile subtile specifice ale planetei nu au fost utilizate în sens evolutiv (în sensul evoluţiei spirituale). Dat fiind faptul că aceste planete au capacitatea de a duce trecutul mai departe şi prezentul înapoi în trecut, putem spune că ele reprezintă la nivel cosmic drumul continuităţii între evoluţia trecută şi cea prezentă a întregii umanităţi.

O planetă retrogradă este o planetă care pare să se mişte în sensul invers al zodiacului (de la Berbec la Vărsător prin Peşti). Mişcarea aparentă în sens invers este rezultatul compunerii mişcării Pământului în jurul Soarelui cu cea a planetei respective în jurul Soarelui (care pe anumite porţiuni pare să fie mai lentă). De aici rezultă că cele două luminarii – Soarele şi Luna – care au mişcări (aparente) simple, necompuse în jurul Pământului (din punct de vedere geometric), nu sunt niciodată retrograde. Dacă am sta lângă un tren care pleacă de lângă un alt tren dintr-o staţie de cale ferată, am vedea celălalt tren începând să se mişte în sens invers. Totuşi nu vom şti dacă trenul acela se mişcă înapoi sau dacă trenul în care suntem noi se mişcă înainte, mai ales dacă trenul nostru porneşte uşor şi încet. În acelaşi mod, mişcarea aparentă dintre Pământ şi planetele sale surori face să pară că celelalte planete se mişcă în sens invers în jurul zodiacului. De fapt, toate planetele se rotesc în jurul Soarelui – deci, în zodiac – în aceeaşi direcţie, la orice moment de timp. Mai mult, ele au toate acelaşi sens de revoluţie cu excepţia planetei Venus, care se roteşte invers. De aceea Venus este considerată o planetă «feminină» în comparaţie cu celelalte planete, considerate «masculine». Această mişcare de rotaţie aparentă în sens invers a planetelor se numeşte mişcare retrogradă. Ea apare în câteva etape. Mai întâi planeta pare să stea pe loc (staţionar) apoi se mişcă înapoi prin semne (retrograd), rămâne pe loc din nou (staţionar) şi apoi revine la mişcarea sa de mai înainte.

Soarele şi Luna nu sunt niciodată în mişcare retrogradă. Intervalul de timp în care o planetă se află în mişcare retrogradă depinde de orbita planetei, variind de la aproximativ 22 de zile pentru Mercur, cea mai apropiată planetă de Soare, până la 160 de zile pentru Pluto, cea mai îndepărtată planetă de Soare. O părere frecvent întâlnită, dar greşită este aceea că o planetă retrogradă reprezintă ceva „neplăcut”. Este uşor de văzut din ce cauză se presupune acest lucru. O planetă retrogradă prelungeşte influenţa planetei respective în semnul şi casa sa din horoscop. Dacă această influenţă nu este benefică, neplăcerea prelungită va fi datorată condiţiei retrograde respective. Tot astfel, dacă o planetă retrogradă determină circumstanţe plăcute, acestea vor fi de asemenea prelungite de planeta retrogradă.
 
Nu toţi oamenii au planete retrograde în tema lor natală, dar mult mai mulţi decât ne-am aştepta se află în această situaţie. Studiile au arătat că aproximativ 92% din populaţia lumii are cel puţin o planetă retrogradă. Planetele retrograde acţionează în temă într-o manieră introvertită în comparaţie cu cele aflate în mişcare directă. Vă prezentăm în continuare una din variantele de interpretare a planetelor retrograde:

 

MERCUR RETROGRAD

Destinul unei persoane cu Mercur retrograd este o lecţie nerezolvată în domeniul relaţiilor cu ceilalţi. Individul are tendinţa de a reacţiona faţă de ceilalţi ca şi cum aceştia ar reprezenta persoane din trecutul său. Are dificultăţi în a-şi focaliza conştiinţa în „aici şi acum”. De obicei, aceasta se manifestă prin dificultăţi în relaţia cu familia, cu rudele în general. Dar problema relaţiilor merge dincolo de modul în care persoana comunică cu ceilalţi, fiind vorba de dificultăţi în a stabili relaţii de tip cauză-efect sau în a observa cele mai simple legături dintre lucruri, împrejurări şi oameni.

Persoana cu Mercur retrograd în astrogramă trebuie să înveţe să-şi focalizeze atenţia asupra prezentului. Odată ce va putea să facă aceasta, va fi capabil să-şi stabilească un punct de referinţă în „aici şi acum”, prin care toate descoperirile pe care le face să poată fi exprimate în exterior.

VENUS RETROGRAD

Destinul unei persoane cu Venus retrograd poartă amprenta deziluziilor amoroase pe care le-a trăit în vieţile anterioare. De obicei, acestea sunt răni adânci care nu-i permit să trăiască plenar dragostea deoarece se teme că va fi rănită din nou. Rezultă de aici dificultăţi în exprimarea sentimentelor şi în relaţiile cu sexul opus. Indiferent dacă este vorba de un bărbat sau o femeie, Venus retrograd poate indica tendinţe homosexuale (latente sau manifestate). Persoana manifestă neîncredere în ceilalţi şi are foarte multă nevoie de securitate afectivă.

Trebuie să înveţe să-şi exteriorizeze sentimentele (mai ales cele de dragoste), să aibă încredere în ceilalţi şi să aibă relaţii de cuplu stabile.

MARTE RETROGRAD

Individul cu un astfel de aspect în astrogramă a refulat unele dorinţe fizice în trecut. Acum energiile sale, care-i permit acţiunea în planul fizic sunt prea interiorizate şi el va avea dificultăţi în a le stăpâni (pot apărea probleme sexuale). Când Marte e retrograd, toate acţiunile individului sunt recreări ale trecutului. El încearcă să găsească personaje din vieţile sale anterioare. Are tendinţa de a reacţiona exagerat în încercarea lui de a-i pune pe ceilalţi în rolurile pe care le-a stabilit pentru ei. Astfel, el determină o puternică respingere din partea celorlalţi şi se retrage în el nereuşind să-şi trăiască viaţa la momentul prezent. Are tendinţa de a se centra asupra unui moment ce reprezintă o forţă cu care are „de tratat”. Acum el rezonează inconştient cu această forţă – fie că este vorba de furie, răzbunare, ostilitate sau de acţiuni orientate greşit asupra vreunei persoane din prezent. În cel puţin una din vieţile trecute el a trăit decepţii din partea celorlalţi, ceea ce îl determină acum să nu aibă încredere în cei din jur.

Nativul cu Marte retrograd trebuie să înveţe să realizeze acţiuni concrete (în plan fizic) care să fie finalizate (duse la bun sfârşit).

JUPITER RETROGRAD

Cel care are Jupiter retrograd a încălcat în vieţile trecute unele principii religioase sau spirituale. În această viaţă el se simte puternic determinat să restabilească în interiorul său valoarea acestor principii. Trebuie să se păzească să fie judecătorul celorlalţi. Adesea el se întoarce în locurile unde a mai trăit, având parte de o mulţime de experienţe de „deja-vu” – pentru a învăţa în final că oriunde înseamnă acasă şi orice moment înseamnă acum! În general, acest individ este onest şi caută o cale a cunoaşterii de sine.

Trebuie să înveţe să comunice cu ghidul său spiritual, să aibă răbdare cu ceilalţi şi să nu-i judece.

SATURN RETROGRAD

Individul cu această poziţie în astrogramă are de învăţat o lecţie foarte importantă din punct de vedere evolutiv. Indiferent care este această lecţie, el este foarte încet în a şi-o însuşi pe deplin. Saturn este „profesorul” nostru şi când este retrograd, individul experimentează din nou învăţăturile din trecut. Dintre toate planetele, Saturn este cel mai natural şi confortabil în poziţie retrogradă pentru că el oferă individului o a doua şansă pentru a îmbunătăţi relaţiile dintre sufletul său, împrejurările prin care a trecut în alte vieţi şi modul cum sunt ele înţelese acum. Sub blânda coordonare a lui Saturn, acum el este capabil să confere un înţeles tuturor lucrurilor pe care le-a învăţat în trecut.

Trebuie să înveţe lecţia saturniană legată de semnul şi casa în care se găseşte Saturn, lecţie care îi va descătuşa un potenţial uriaş de energie evolutivă.

URANUS RETROGRAD

Individul care prezintă acest aspect în harta sa natală experimentează o versatilitate interioară care adesea îl determină să fie indulgent cu el însuşi. Nivelul mental şi cel emoţional sunt de obicei în dezacord, astfel încât el poate şti anumite lucruri care l-ar duce într-o direcţie, dar, în acelaşi timp, sentimentele sale îl duc exact în direcţia opusă. Acest tip de lecţie îi cere să înveţe cum să-şi exprime libertatea interioară pe care o aduce cu sine în această viaţă. El nu trebuie să se limiteze la încercarea de a se pune mereu în valoare în faţa celorlalţi sau a lui însuşi. În demersul său de a-şi explora fiinţa interioară, drumul său este adesea lung şi întortocheat. El porneşte pe acest drum căutând formule care să transforme lumea. Totuşi, el ştie că această căutare este nesfârşită deoarece fiecare nouă descoperire duce la o nouă întrebare. De aceea, această retrogradaţie este favorabilă indivizilor care întreprind cercetări spirituale sau studii de astrologie. Nativul poate fi foarte fericit atâta timp cât ceilalţi nu-l forţează să intre în scheme comportamentale şi mentale rigide pe care ei deja le-au transcens.

Trebuie să înveţe să utilizeze independenţa pe care a învăţat-o în vieţile trecute, pentru a redescoperi şi a înţelege motivul pentru care şi-a dorit această independenţă; să fie atent la ideile noi al căror purtător este, deoarece acestea îi pot cauza probleme relaţionale; această retrogradaţie favorizează trezirea spirituală şi aduce remarcabile capacităţi de transcendere.

NEPTUN RETROGRAD

Cel care are Neptun retrograd trebuie să înveţe cum să extragă ceea ce este real în idealurile pe care le are, ceea ce îi va da iluzia împlinirii visurilor sale. El ştie care-i sunt nevoile dar are dificultăţi în a le găsi împlinirea în lumea exterioară. Trăieşte mereu vis după vis şi adeseori se surprinde alergând după umbre imaginare. El trebuie să-şi extragă idealurile din lumea spirituală care are un atât de mare impact asupra lui. Uneori el face greşeala de a-şi proiecta visele din trecut în situaţiile prezente, iar aceasta nu-i permite să vadă clar realitatea prezentă. Este foarte intuitiv dar până când învaţă cum să controleze energia subtilă a lui Neptun pe care o resimte în interiorul său nu trebuie să se încreadă prea mult în intuiţiile sale.

Trebuie să înveţe cum să integreze sentimentele cu idealurile şi visele pe care le are în această viaţă şi să-şi obiectiveze prin acţiuni concrete inspiraţiile şi idealurile.

PLUTO RETROGRAD

Destinul celui cu Pluto retrograd este legat de experimentarea conştiinţei de la nivelul maselor, în interiorul propriei fiinţe. Individul simte impactul gândurilor colective şi este conştient de modul cum este influenţat de acestea de-a lungul timpului. El nu exprimă întotdeauna tot ceea ce ştie şi tinde să-i vadă pe ceilalţi ca părţi ale unui întreg. În viaţa personală e mai puţin important pentru el ceea ce face decât ceea ce gândeşte despre ceea ce face. Mare parte din timp este interiorizat, decantând multitudinea de sentimente pe care le experimentează. Creşterea spirituală posibilă având Pluto retrograd este limitată doar la mintea conştientă a individului. El poate să se ridice deasupra unei mari părţi din colectivul în care trăieşte, dacă doreşte aceasta. Chiar dacă încearcă să evite propria sa elevare, el va resimţi oricum nivelul inferior al celorlalţi. Astfel, dacă alege o cale spirituală, el va începe să trăiască într-adevăr precum se spune în parabola lui Iisus: „a fi în această lume şi a nu fi în ea, în acelaşi timp”. În scopul de a ajunge aici, individul va trece prin multe retrageri temporare, în prima parte a vieţii, până când va învăţa cum să fie detaşat.

Trebuie să înveţe că poate fi un ghid călăuzitor (chiar şi la un nivel mai mic) pentru apropiaţii săi şi că, dacă vrea  să-i transforme pe ceilalţi, trebuie să se transforme mai întâi pe el însuşi.
 Vă recomandăm să citiţi şi:

Astrologia. Elementele de bază şi semnificaţiile lor

Planetele şi influxurile lor subtile astrale

Menirile spirituale ale celor 12 semne zodiacale 

 
 

yogaesoteric

aprilie 2008

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More