Planul SUA de schimbare a granițelor în Europa! România, împinsă spre unirea cu Moldova, Polonia înșfacă Ucraina!
Văzând cum Xi Jinping insistă pentru negocieri de pace între Rusia și Ucraina, iar la două zile distanță Vladimir Putin anunță că deschide depozite nucleare în Belarus, parcă te apucă râsul. Pe deasupra, când dinspre tabăra „atlantistă” mai vine și „soluția” cu unirea României cu Moldova și a Ucrainei cu Polonia, dai din râs în plâns și ești cu un pas mai aproape de internare. Ce să mai pricepi din evenimentele care se succed cu repeziciune, când totul se schimbă de la o oră la alta și ce a fost valabil ieri nu mai are susținere azi?!
Foreign Policy, una dintre cele mai apreciate surse media mainstream, aruncă „nucleara”: „Este timpul pentru reunirea polono-lituaniană”.
Dinastia jagielloniană și soluția la criza din prezent
O construcție politică de acum 700 de ani oferă soluții pentru Europa prezentului, zic cei de la Foreign Policy. În aparență, o poveste frumoasă, dar care ar trece nebăgată în seamă dacă nu s-ar vorbi despre ea fix în același moment în care, la București, un important șef al contraspionajului american se apucă să facă propagandă unirii României cu Moldova.
Pe scurt, Occidentul și-a amintit „azi” de un eveniment care a avut loc la 1386 – nunta lui Jogaila al Lituaniei cu Jadwiga, o tânără ajunsă pe tronul Poloniei. Căsătoria a creat o uniune politică între Polonia și Marele Ducat al Lituaniei, care acum 700 de ani cuprindea părți importante din Belarusul și Ucraina cunoscute nouă.
Uniunea polono-lituaniană va deveni una dintre cele mai mari comunități europene și un laborator fascinant de guvernare politică, studiat în detaliu inclusiv de părinții fondatori ai SUA. Sfârșitul dinastiei jagielloniene s-a transformat într-o monarhie electorală, pe modelul orașelor-state din Italia, dar care funcționa la o scară mult mai mare.
Ce-ar fi dacă această soluție s-ar aplica azi la conflictul din Ucraina, se întreabă cei de la Foreign Policy, care scriu, negru pe alb, că Ucraina și Polonia e necesar să se unească. „Argumentul pentru o uniune între cele două țări nu se bazează pe nostalgie, ci pe interese comune”, ni se indică – „Ambele țări se confruntă cu o amenințare din partea Rusiei”, dar „Polonia este membră în bună stare a UE și NATO”.
Mare parte din Ucraina, înghițită de Polonia
Occidentul, sub conducerea Unchiului Sam, a aruncat pe piață scenariul: „Imaginați-vă că, la sfârșitul războiului, Polonia și Ucraina formează un stat federal sau confederal comun, fuzionând politicile lor externe și de apărare și aducând Ucraina în UE și NATO. Uniunea polono-ucraineană ar deveni a doua țară ca mărime din UE și, fără îndoială, cea mai mare putere militară a acesteia”. Dar e mai mult de atât! Cei de la Foreign Policy scriu și despre „o contrapondere adecvată tandemului franco-german, ceva ce Uniunii Europene îi lipsește mult după Brexit”.
Pentru SUA, înghițirea de către Polonia a unei bune părți din Ucraina ar asigura flancul estic al Europei în fața agresiunii ruse. „În locul unei țări dezordonate, oarecum haotice, cu 43 de milioane de oameni care zăbovesc acolo și pe nicăieri, Vestul ar fi protejat de Rusia de un stat formidabil, care are o înțelegere foarte clară a amenințării rusești”.
Pentru cine crede că totul este o discuție fantezistă, să vadă cum, anul trecut, în primăvară, imediat după începerea războiului, Polonia a adoptat o legislație care permite refugiaților ucraineni să obțină cetățenia poloneză. Kievul a răspuns extinzând comunității polone din Ucraina un statut juridic special, care nu este disponibil pentru celelalte etnii (români, ruși, maghiari etc).
Foreign Policy arată că, istoric, mare parte din nord-vestul Ucrainei de azi a aparținut Poloniei, iar o asemenea uniune ar putea fi bazată pe un precedent care „a răsturnat semnificativ echilibrul de putere în UE – reunificarea Germaniei”.
Rămâne de văzut cum vor reacționa Parisul și Berlinul, dacă acestea vor accepta ascensiunea unei noi puteri europene, care va muta irevocabil centrul de greutate al UE spre est. Dar, având în vedere câți bani au investit în războiul din Ucraina, americanii în mod cert că vor interveni, având tot interesul să transforme Ucraina într-o poveste de succes.
România, împinsă să ceară unirea cu Moldova
Să fie, oare, o simplă coincidență faptul că în timpul vizitei lui Mateusz Morawiecki, premierul polon, la București pe piață s-a aruncat acest subiect?! Greu de crezut așa ceva. La nivelul ăsta, nimic nu se lasă la voia întâmplării, iar istoria ne-a demonstrat-o de atâtea ori.
Bunăoară, tot acum s-a apucat să vorbească despre unirea României cu Republica Moldova și unul dintre cei mai respectați oameni din serviciile de informații americane. James Olson a condus divizia de contraspionaj din cadrul CIA și cunoaște în amănunt care este situația reală din Europa de Est. În context, când se vorbește despre uniunea polono-ucraineană, SUA ne îndeamnă, iată, să facem și noi pași concreți în direcția „înhățării” Republicii Moldova.
Olson și-a expus la Antena 3 argumentele pentru care Bucureștiul și Chișinăul ar fi indicat să-și unească forțele, iar primul dintre acestea ar fi rezolvarea amenințărilor din partea Federației Ruse.
„Cred că este momentul potrivit (n.n. – pentru unire), pentru că Moldova traversează o stare de pericol extrem. Este clar că fie prin Transnistria sau din alte locuri, Rusia poate ataca Moldova. Ştim că serviciile de informații rusești au încercat să o răstoarne pe doamna președinte Sandu. Acest aspect e grav, deci Moldova trece printr-un mare risc.
Nu cred că o discuţie despre unire ar fi nepotrivită, cred că ar fi chiar o mişcare inteligentă din partea Moldovei şi a României. Sigur că sunt şi obstacole, printre care Constituţia Moldovei, care e necesar să fie modificată. Ruşii ar reacţiona în mod vehement. Am văzut ce spune Lavrov când ameninţă Moldova cu distrugerea dacă se uneşte cu România şi intră în NATO”, a precizat James Olson.
„Cred că, totuşi, are sens ca Moldova și România să îşi alăture forţele. Din punct de vedere etnic, cultural şi lingvistic sunt aceleaşi persoane şi soluţia aceasta ar fi foarte bună pentru securitatea regională. Aceasta ar însemna şi că apărarea graniţei de est ar fi mult mai puternică pentru NATO, dacă Moldova face parte din România”, a mai spus fostul șef al contraspionajului CIA.
Când două portavoci ale „atlantismului” lansează astfel de idei, este clar că în Europa vor urma schimbări majore. Cine le va face și când vor avea loc, nu putem decât aștepta pentru răspunsuri.
Citiți și:
Fostul premier al Moldovei, Iurie Leancă, spune că în 2014 s-a discutat despre Unirea Basarabiei cu România
Basarabia, Bucovina și războiul din Ucraina: Ambiguitate occidentală și duplicitate orientală
Intermarium sau teritoriul dintre mări
yogaesoteric
6 iunie 2023