Fostul premier al Moldovei, Iurie Leancă, spune că în 2014 s-a discutat despre Unirea Basarabiei cu România

El spune că Unirea rămâne singurul scenariu în care Moldova ar fi salvată în cazul unui atac rusesc

Iurie Leancă, fost premier la Chișinău, spune că în cazul în care rușii ajung în Transnistria, singura șansă de salvare a Moldovei de la Est este unirea cu România.

Leancă a spus că aceasta este greu, dar nu imposibil de realizat și s-a mai discutat între București și Chișinău în 2014, atunci când Rusia a anexat Crimeea.

În opinia fostului premier de la Chișinău, „Bucureștiul ar fi bine să răspundă de pe acum, să se gândească dacă va proceda așa cum a procedat în 1940, când a primit ultimatumul din partea Uniunii Sovietice și a plecat din Basarabia. Acum, la fel, în cazul în care apare această amenințare directă, ce va face Bucureștiul? Iată asta este necesar să fie problema numărul unu pe agenda Chișinăului și a Bucureștiului. Altfel putem doar să-i dorim succes Ucrainei, să facă Occidentul, inclusiv România, orice e posibil pentru a-i înarma, pentru a-i face cât mai rezilienți în raport cu această armată rusească”, a spus Iurie Leancă în timpul unei emisiuni TV.

Întrebat care este cea mai mare temere la Chișinău, că armata rusă ar putea intra în Transnistria sau că de acolo ar putea înainta, Leancă a explicat că armata lui Putin are o „prezență mică, dar suficientă în regiunea transnistriană. Partea bună este că, din punct de vedere numeric al dotării armatei suntem ceva mai bine decât cei de pe malul stâng. Problema este, după cum vă spuneam, ce se va petrece în cazul în care rușii încep atacul asupra regiunii Odesa și intră masiv în zona terestră și se apropie de Tiraspol. Iată, atunci, se va pune problema ce se petrece cu noi.

De aceea, Bucureștiul, de pe acum, în consultare cu Washingtonul, cu Berlinul, cu alte capitale importante, este necesar să analizeze dacă își va exprima doar solidaritatea și regretul și dezolarea sau ar putea acționa astfel încât să prevină un astfel de scenariu foarte nefast. Pe moment, aceste tensiuni din regiunea transnistriană sigur că prezintă un element de îngrijorare, dar nu cred că este cea mai mare sursă de a ne face să fim prudenți.”

Dacă rușii reușesc să ajungă la Tiraspol, „e sfârșitul nostru, al Republicii Moldova, în cazul în care, cum vă spuneam, Bucureștiul și Chișinăul nu pun în acțiune anumite scenarii. După mine, unicul scenariu este unirea. În momentul în care România ar face acest pas împreună cu Chișinăul, imediat intrăm sub umbrela securității NATO și a Uniunii Europene.

Poate unii experți ar spune că este imposibil, vreau să vă zic că am fost prim-ministru și am fost într-o situație similară, nu atât de dramatică, în 2014 – atunci când Rusia a anexat Crimeea – am avut astfel de discuții cu cei de la București, cu prim-ministrul, cu președintele, deci, încă o dată, nu zic că este foarte simplu, dar nu este imposibil, iar dacă noi nu ne punem puțin conștiințele în mișcare suntem sortiți pierii.

Declarațiile sale au venit în contextul evenimentelor tensionate din Transnistria din ultima vreme. Reamintim că un înalt oficial al Ministerului Apărării de la Moscova a spus că Rusia dorește să facă joncțiunea cu Transnistria, unde „vorbitorilor de limbă rusă” li s-ar încălca drepturile.

Citiți și:
22 noiembrie 1968, ora 4 dimineaţa – URSS pregătea invazia României
MAREA TRĂDARE DE LA 23 AUGUST 1944. Molotov către Pătrăşcanu: «Antonescu reprezenta România. Voi nu reprezentaţi pe nimeni!»
Descoperire istorică – Dosarul pe care Antonescu l-a trimis cu armata la Moscova ca să revendice Tezaurul României! Necunoscut și neatins de 80 de ani

 

yogaesoteric
13 iulie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More