Poliţia vaccinurilor. Proiect de lege totalitar care instituie vaccinarea forţată şi condiţionarea înscrierii copiilor la grădiniţă şi şcoală (II)

 
Citiți prima parte a articolului
 
 
Hotnews: Cele opt vaccinuri care vor fi obligatorii pentru înscrierea copiilor la grădiniţă/şcoală. Şcolile vor fi aspru amendate dacă nu vor respecta legea 

În România vor deveni obligatorii opt vaccinuri administrate împotriva unor boli care pot produce complicaţii grave la copii sau chiar moartea. Proiectul legii vaccinării, consultat de HotNews, precizează şi amenzile aplicate în cazul nerespectării acestei obligativităţi şi cine sunt cei vizaţi de amenzi. Proiectul, care urmează să fie pus în dezbatere publică, apare pe fondul scăderii în ultimul an cu 19% a acoperirii vaccinale în Bucureşti. Crize similare ale vaccinării au apărut şi în Ucraina, Franţa, Spania sau Germania, unde au murit copii din cauza unor boli 100% prevenibile prin vaccinare.

În România vor deveni obligatorii opt vaccinuri administrate la copii împotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului şi rubeolei. De menţionat că BCG, vaccinul contra formelor grave de tuberculoză, nu este inclus în varianta consultată de HotNews printre vaccinurile obligatorii. Surse medicale susţin că şi acest vaccin va fi inclus în categoria celor obligatorii.

Proiectul de lege propus de grupul de lucru alcătuit la iniţiativa Ministerului Sănătăţii şi format din specialişti în domeniu menţionează că „pentru vaccinările obligatorii, informarea părintelui este obligatorie, iar consimţământul este prezumat”. Adică părintele va trebuie să semneze o declaraţie prin care refuză să-şi vaccineze copilul, în caz contrar considerându-se din oficiu că este de acord cu vaccinarea.

Înscrierea copiilor în grădiniţe şi şcoli – fie de stat sau private – se va putea face doar după prezentarea de către părinţi a dovezii vaccinării copilului cu vaccinurile care previn bolile mai sus precizate. Sunt exceptaţi doar copii „care fac dovada contraindicaţiilor medicale definitive pentru anumite vaccinări”. Dacă la înscrierea la grădiniţă/şcoală părintele nu va putea prezenta dovada vaccinării complete, atunci va trebui să aducă de la Comisia Judeţeană de Vaccinare un document în care să fie precizate clar datele de recuperare în următorul an a vaccinării cu vaccinurile care previn bolile menționate mai sus. În aceeaşi perioadă, părinţii vor beneficia de explicaţii şi consiliere din partea specialiştilor în privinţa vaccinării.

Dacă nici după un an vaccinarea nu va fi completă, grădiniţa/şcoala nu-l mai poate înscrie pe copil, iar directorul grădiniţei/şcolii are obligaţia prin lege de a aduce cazul în atenţia comisiei judeţene de vaccinare. Copilul va putea fi înscris la grădiniţă/şcoală doar după ce medicul de familie va scrie pe adeverinţă sintagma „antecedente vaccinale complete corespunzătoare vârstei”. Vaccinările obligatorii se efectuează doar în unităţile medicale autorizate.

Proiectul de lege prevede explicit ca o responsabilitate a părinţilor „asigurarea vaccinărilor complete corespunzătoare vârstei pentru vaccinările obligatorii în scopul asigurării dreptului la sănătate”. Cu toate acestea, la capitolul amenzi, părinţii nu sunt vizaţi deloc, amenzi fiind prevăzute doar pentru instituţiile care au responsabilităţi în procesul vaccinării.

Amenzi de la 5000 la 10.000 lei (1120 Euro – 2250 Euro) vor primi:
– grădiniţele şi şcolile care acceptă înscrierea copiilor fără adeverinţă din partea medicului care să ateste vaccinarea corespunzătoare vârstei (exceptaţi sunt copiii cu contraindicaţie medicală definitivă);
– direcţiile de sănătate publică care nu asigură păstrarea în condiţii frigorifice adecvate a vaccinurilor;
– medicii de familie şi medicii implicaţi în activităţile de vaccinare dar care nu respectă prevederile legale şi se află la a treia abatere.

Amenzi de la 2 500 la 5 000 de lei vor primi autorităţile locale care nu identifică situaţiile de neglijare medicală a copilului.

Amenzi de la 1000 la 2500 de lei vor primi şcolile care încălcă legea menţinând în colectivitate copiii în continuare nevaccinaţi la un an de la stabilirea calendarului de recuperare a vaccinării şi care nu anunţă această situaţie comisiei judeţene de vaccinare (excepţie sunt copiii cu contraindicaţie medicală definitivă).

Amenzi de la 500 la 1000 de lei vor primi direcţiile de sănătate publică, medicii de familie şi şcolile care nu suspendă copiii nevaccinaţi în cazul apariţiei unor focare de epidemie. Constatarea şi aplicarea amenzilor se face de către direcţiile judeţene de sănătate publică.

În proiectul de lege consultat de HotNews se prevede şi „compensarea efectelor invalidante” provocate de vaccinuri, dacă acestea sunt dovedite de „relaţii de cauzalitate” (statistic astfel de efecte după vaccinare apar mai rar decât după autoadministrarea unor medicamente foarte frecvent folosite de populaţie). Proiectul de lege precizează că existenţa acestei cauzalităţi trebuie confirmată de o comisie ştiinţifică formată dintr-un microbiolog, un epidemiolog, un pediatru, un medic specialist în boli infecţioase şi un medic de familie, fiecare desemnat de societăţile ştiinţifice de specialitate. În această comisie vor exista şi reprezentanţi ai ministerelor Sănătăţii, Educaţiei şi al Autorităţii pentru Protecţia Drepturilor Copilului.

Legea precizează clar că membrii acestei comisii se supun prevederilor legate de conflictul de interese.

La nivel judeţean, pe lângă specialiştii mai sus menţionaţi, din aceste comisii vor face parte şi un psiholog şi o asistentă medicală (sau moaşă). Aceste comisii judeţene vor trebui să-i consilieze pe părinţii copiilor nevaccinaţi şi, dacă e cazul, să sesizeze Direcţia de Asistentă Socială şi Protecţia Copilului dacă, până la împlinirea vârstei de un an şi jumătate, copilul nu a primit vaccinurile obligatorii mai sus menţionate. Dacă acel copil nu a fost vaccinat până la vârsta de trei ani, această comisie va sesiza instituţiile abilitate privind „infracţiunea de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi”.

Proiectul de lege prevede obligativitatea medicilor de familie şi a medicilor din maternităţi (publice şi private) de a asigura vaccinarea corectă a copiilor. Dacă medicii, farmaciştii şi asistenţii medicali nu vor transmite în media şi părinţilor informaţii „corecte şi dovedite ştiinţific” legate de vaccinare, atunci vor fi sancţionaţi de către Colegiul Medicilor, care va sancţiona şi sesiza autorităţile abilitate şi în cazul falsificării documentelor medicale legate de vaccinare. Începând de la a treia abatere, amenzile aplicate medicilor în astfel de cazuri devin consistente.

În afara vaccinurilor obligatorii mai sus menţionate, proiectul de lege prevede alte trei categorii de vaccinuri: cele pentru situaţii speciale (epidemii), cele pentru grupe populaţionale de risc (anumiţi bolnavi cronici) şi vaccinuri opţionale. Cu excepţia ultimei categorii, finanţarea activităţii de vaccinare se face din fondurile Ministerului Sănătăţii şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Vaccinarea persoanelor cu o profesie care-i expune la riscuri de îmbolnăvire este suportată financiar de angajatori.

Proiectul de lege prevede şi obligativitatea Ministerului Sănătăţii de a asigura resursele financiare necesare pentru procurarea vaccinurilor şi transportul acestora până la medici. Ministerul va asigura şi un stoc de rezervă de vaccinuri egal cu necesarul pe un an şi va lua măsuri de evitare „a schimbărilor frecvente a producătorilor de vaccinuri cel puţin pentru o perioadă de 4 ani”.

În obligaţia acestui minister va intra şi informarea şi comunicarea către populaţie şi medici a oricăror modificări în calendarul de vaccinare cu cel puţin şase luni înainte de aplicarea lor.
România Liberă: Obligativitatea vaccinării se va decide în instanță


Ministerul Sănătăţii a iniţiat un proiect de lege privind obligativitatea a opt vaccinuri pentru copii. Totuşi, părinții care nu doresc să se conformeze ar putea să declanșeze acțiuni în instanță și să atace acest aspect la Curtea Constituțională, cred asociațiile de profil.

„La nivel național cifrele sunt undeva în jur de 88%, mă refer la acoperirea pentru principalele vaccinuri incluse în programul național de imunizări. În unele județe și municipiul București valorile sunt îngrijorătoare – undeva la 70%. Cele mai joase valori se înregistrează la vaccinul diftero-tetanos, care se găsește în componența vaccinului hexavalent, și vaccinul rubeolă-rujeolă-oreion”, preciza Alexandru Rafila, consilierul ministrului Sănătății și președinte al Societății Române de Microbiologie, citat de Agerpres.

Opt vaccinuri obligatorii

În acest context, ministrul Sănătății a inițiat un proiect de lege prin care în România vor deveni obligatorii opt vaccinuri administrate împotriva unor boli care pot produce complicații grave la copii sau chiar moartea. Potrivit HotNews, vor deveni obligatorii opt vaccinuri administrate la copii împotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului și rubeolei. Una dintre cele mai importante prevederi arată că înscrierea copiilor în grădinițe și școli – fie de stat sau private – se va putea face doar după prezentarea de către părinți a dovezii vaccinării copilului cu vaccinurile care previn bolile mai sus precizate. Sunt exceptați doar copiii care fac dovada contraindicațiilor medicale definitive pentru anumite vaccinări.

Proiectul de lege prevede explicit ca o responsabilitate a părinților „asigurarea vaccinărilor complete corespunzătoare vârstei pentru vaccinările obligatorii în scopul asigurării dreptului la sănătate“, arată sursa citată.

Legea prevede amenzi drastice pentru instituțiile de învățământ, grădinițe sau școli care acceptă copii nevaccinați.

Părinți bogați

Ana Măiță, președintele asociației Mame pentru mame, susține că este vorba de un proiect foarte sensibil, care ar putea avea implicații juridice și poate determina plângeri la CEDO depuse de părinții care nu vor să își vaccineze copiii. „În proiectul de lege sunt prevăzute sancțiuni pentru unitățile de învățământ care nu acceptă copii nevaccinați. Aceste prevederi pot fi interpretate și ca o încălcare a dreptului copilului la educație, iar proiectul ar putea să fie declarat neconstituțional sau cel puţin să fie atacat la Curtea Constituţională. În același timp, părinții care refuză să își vaccineze copiii pot fi acuzați de abuz.

Pe de altă parte, este obligația statului să protejeze populația împotriva infecțiilor epidemiologice. Să nu uităm că rata de vaccinare a scăzut mult și că Europa se confruntă cu mișcarea unor comunități de oameni care pot fi purtători ai unor noi epidemii. Este, în fond, și o chestiune de siguranță națională”.

Ana Măiță atrage atenția că părinții care se opun vaccinării au și resurse financiare să o facă: „Părinții care, în mod premeditat, nu își vaccinează copiii fac parte dintr-o categorie de oameni bine educați, cu posibilități financiare și care sunt dispuși să își apere dreptul de a nu-și vaccina copiii chiar și în instanță”.


Citiţi şi:

Un ONG condus de un medic contestă proiectul legii vaccinării obligatorii: Acesta pune în pericol sănătatea copiilor, iar totodată e ilegal și abuziv

Autoritățile americane recunosc implicit că vaccinurile provoacă autism, acordând despăgubiri de milioane de dolari unor copii afectați

«Uşa glisantă»: Legăturile primejdioase dintre corporaţiile farmaceutice şi autorităţile de control al siguranţei vaccinurilor
 

 

yogaesoteric
28 noiembrie 2015

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More