Polițiștii chinezi îi spionează pe cetățeni cu ajutorul unor ochelari cu funcție de recunoaștere facială

 

Polițiștii chinezi sunt echipați cu niște ochelari speciali care pot fi folosiți ca dispozitive de recunoaștere a feței. Cu ajutorul acestora pot scana pasagerii ajunși pe principalul aeroport din Beijing, pentru a preîntâmpina infiltrarea în Beijing a potențialilor teroriști sau infractorii periculoși. Până în prezent, poliția a prins șapte persoane acuzate de omoruri și alte 26 care au folosit cărți de identitate false pe timpul călătoriei, notează cei de la People’s Daily, citați de presa occidentală.

Wall Street Journal mai informează faptul că LLVision Technology Co. din Beijing este firma care a dezvoltat dispozitivele și că în bazele sale de date sunt înmagazinate peste 10.000 de persoane potențial periculoase, cu antecedente penale. Căutarea unei persoane durează doar 100 de milisecunde. În plus, în afară de faptul că sunt portabile, o altă diferență între aceste dispozitive și sistemele tipice de recunoaștere facială este că baza de date utilizată pentru compararea imaginilor este conținută într-un dispozitiv de mână și nu pe un server aflat într-un birou și pe care dispozitivul ar trebui să-l acceseze prin satelit sau internet.

Evident, există preocupări privind confidențialitatea în legătură cu această tehnologie și nu toți cred că poliția ar trebui să o folosească. William Nee a declarat pentru Wall Street Journal: „Potențialul de a oferi ofițerilor de poliție individuali tehnologie de recunoaștere a feței în ochelari de soare ar putea duce la un control al populației mult mai strict, la un Big Brother care este tot timpul cu ochii pe cetățenii de bună credință”.

Rapoartele au arătat faptul că Beijingul folosește recunoașterea facială cu precădere în regiunea Xinjiang, dominată de musulmani, o mișcare care a atras critici din partea mai multor grupuri pentru drepturile omului. China lucrează de asemenea la construirea unei baze de date de recunoaștere a feței, care va conține informații despre toți cei 1,3 miliarde de cetățeni ai săi.


Citiți și:

Poliția din Marea Britanie folosește softuri de recunoaștere faciala pentru a identifica oamenii din mulțime

Big Brother ia proporţii foarte mari în Australia

Ne obișnuim deja cu ideea de a fi mereu supravegheați? Nu o fi împotriva «Drepturilor și libertăților fundamentale ale omului»?
 

yogaesoteric
16 mai 2018

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More