Polonia acuză UE de violență financiară

Ministrul Justiției din Polonia, Zbigniew Ziobro, a acuzat Uniunea Europeană de „violență financiară”.

Decizia Curții de Justiție a UE în legătură cu cererile Poloniei și Ungariei legate de fonduri transferă Uniunea Europeană dintr-un spațiul al libertății, într-un spațiu al violenței, a declarat ministrul Justiției, procurorul general al Poloniei, Zbigniew Ziobro, în cadrul unei conferințe de presă.

Ceea ce observăm acum este un moment istoric al trecerii Uniunii Europene dintr-un spațiu al libertății, într-un spațiu în care pot fi utilizate violențe ilegale, pentru a priva de libertate statele din componența UE sau să le reducă din suveranitate”, a spus Ziobro.

În luna februarie, Curtea de Justiție a UE a respins plângerile Ungariei și Poloniei împotriva mecanismului care condiționează alocarea fondurilor din bugetul UE de respectarea statului de drept.

În cadrul summitului din decembrie 2020, liderii statelor membre ale UE au convenit asupra unui plan financiar multianual și un fond pentru refacerea economiei europene, blocat mai devreme de Polonia și Ungaria. Cele două state s-au arătat nemulțumite de intenția unor state de a condiționa alocarea fondurilor din bugetul UE de respectarea statului de drept în unele țări.

În iulie 2020, după cel mai îndelungat summit din istoria UE, liderii au convenit asupra unui pachet în valoare de 750 miliarde de euro pentru finanțarea refacerii Europei, a cărei economie a avut de suferit din cauza pandemiei covid-19. Acest pachet de ajutor de urgență este legat de planul financiar al UE în valoare de 1,08 trilioane de euro și include posibilitatea de a oferi credite preferențiale și subvenții statelor Uniunii.

Statele din Europa de Vest și Nord au insistat asupra introducerii unui „mecanism de condiționare”, care ar garanta că țările beneficiare vor respecta normele și valorile europene, pentru ca UE să dispună de un mecanism de suspendare a finanțării în cazul unor abateri de la norme.

„Mecanismul condiționat” este introdus pe fundalul divergențelor îndelungate în UE, mai întâi de toate, din cauza acțiunilor autorităților poloneze și ungare, criticate de statele occidentale pentru o pretinsă neconformare la principiile statului de drept.

Citiți și:
UE devine pe zi ce trece un hoit în putrefacție, condus de interesele diverselor corporații
UE nu e un club de binefacere, ci o gașcă de golani în care fraierii sunt victimele
Polonia a învins Comisia Europeană în cazul unei legi privind impozitarea supermarketurilor străine

 

yogaesoteric
4 aprilie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More