„Portofelul de identitate digitală” european, un coșmar totalitar

Doriți să vă împărtășiți întreaga viață cu o firmă privată, partenera guvernului? Aceasta este ideea „portofelului de identitate digitală” care este pe cale să fie pusă în aplicare în Europa. Potrivit jurnaliștilor de la Reporterre, odată cu acest control, libertatea dispare.

Lucia, o tânără studentă, se dă jos din pat. La micul dejun, pe smartphone-ul ei, un mesaj de la guvern îi spune că trebuie să-și facă un booster de vaccin. Ajunsă la universitate unde are un examen, își poziționează smartphone-ul în dreptul feței pentru a activa recunoașterea biometrică, aceasta generează un cod QR pe care profesoara îl scanează pentru a o identifica. Puțin mai târziu, merge la medic: cu același gest, Lucia își scanează fața și îi întinde un cod QR pe care ecranul medicului îl recunoaște înainte de a-i deschide fișa medicală. Apoi, în taxiul care o duce acasă, comandă un pașaport, identificându-se din nou prin recunoaștere facială, apoi închiriază o mașină în Australia pentru o viitoare călătorie. Seara, la ușa unui bar unde se întâlnește cu prietenii ei, îi întinde agentului de securitate smartphone-ul pe care e afișat un cod QR care dovedește că are vârsta necesară pentru a intra.

Aceasta este o reclamă a grupului francez Thalès pentru Digital Identity Wallet: un „portofel de identitate digitală”, adică un fel de „permis de sănătate” care acoperă toate procedurile vieții de zi cu zi, însoțit de un dispozitiv de recunoaștere biometrică pentru prevenirea fraudei. Un coșmar totalitar în care orice relație de încredere și solidaritate a devenit imposibilă din cauza unor proceduri de validare controlate de o administrație copleșitoare.

Portofelul de identitate digitală este „cel mai bun prieten al Luciei”, ne spune Thalès, pentru că este un instrument de libertate care îi protejează intimitatea. Acesta „oferă cetățenilor control deplin asupra datelor lor personale, cu libertatea de a decide ce informații dezvăluie, când și cui doresc să le arate”. De exemplu, la intrarea în bar, Lucia a reușit să genereze un cod QR care îi dezvăluie doar vârsta și nicio altă informație personală. Cu alte cuvinte, Lucia își împarte întreaga viață cu grupul Thalès și cu partenerii săi (inclusiv guvernul), dar agentului de securitate din bar nu-i va spune mai nimic.

Acest produs i-a adus companiei Thalès premiul „Compania Anului” 2019 de la firma Frost & Sullivan, care apreciază una dintre originalitățile sale: „În cazul suspendării unui drept al persoanei, indiferent de motiv, guvernul îi poate invalida portofelul în timp real pe platformă”. Mijloacele de plată ale unui cetățean, asigurarea de sănătate sau permisul de conducere pot fi, prin urmare, dezactivate de la distanță. O caracteristică în ton cu vremurile: a fost recomandată de senatorii viitoarei comisii în iunie 2021 în descrierea viitorului lor sistem de criză de sănătate unde, „într-un caz extrem, datele medicale ale unei persoane pozitive ar putea fi coroborate cu datele sale de geolocalizare și, în cazul încălcării carantinei, să genereze informații către poliție sau, de exemplu, la dezactivarea mijloacelor sale de plată”.

Portofelul de identitate digitală este pe drum în Europa

Este cu atât mai ușor de imaginat cu cât în mai 2021, Thalès a fuzionat cu Atos pentru a crea Athea, campioana europeană în procesarea masivă a datelor și inteligență artificială pentru apărare, inteligență și securitate internă.

Din pură coincidență, reiese că, în iunie 2021, Comisia Europeană, prin vocea lui Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a aprobat crearea unui portofel de identitate digitală pentru toți europenii. Până în septembrie 2022, statele membre este necesar să fi stabilit procedurile tehnice pentru lansarea experimentelor pilot. Nu numai că această creație poartă același nume cu produsul Thalès, dar se bazează, la fel de ciudat, pe același argument: „Portofelul de identitate digitală va permite cetățenilor să aleagă ce informații de identitate le partajează terților și pe care să le păstreze sub control”.

Pentru a ilustra acest aspect, Comisia Europeană a ales un exemplu: „Myra stă la coadă pentru a intra într-un club de noapte, iar agentul de securitate de la intrare îi cere cartea de identitate. În loc să arate cartea sa fizică de identitate, ea utilizează portofelul său de identitate digitală europeană. Agentul de securitate poate verifica faptul că vârsta sa este mai mare decât limita de vârstă legală, întrucât Myra poate alege să utilizeze portofelul său de identitate digitală pentru a-și confirma vârsta, fără a prezenta alte date cu caracter personal.”

Asta nu vă amintește de seara de mai sus, la bar, cu Lucia?

Faptul că Thierry Breton și-a părăsit funcția de CEO al grupului Atos în 2019 pentru a deveni comisar european, probabil nu are nicio legătură cu această coincidență tulburătoare. Nu vedem de ce ar fi favorizat Atos, și nici Thalès, principalul grup francez de securitate industrială. Și nimic din toate acestea nu amintește de recenta anchetă Mediapart în care aflăm că o „cârtiță” de la Thales s-ar fi infiltrat la ONU cu complicitatea guvernului francez pentru a ghida și câștiga contracte pentru echipamente electronice pentru misiunile organizației internaționale.

Dar poate că nu este cel mai important aspect. Important este că uităm ce înseamnă libertatea. O armată de analiști și comunicatori în slujba marilor companii și administrații lucrează la aceasta în fiecare zi, convingându-ne că libertatea este un subiect foarte tehnic care privește metodele de stocare a datelor noastre personale și că, în acest domeniu, Thales este mai sigur decât Facebook.

Scanează-ți fața pentru a merge la bar

După câteva luni, probabil că Lucia nu mai acordă nicio atenție faptului că este necesar să-și scaneze fața pentru a merge la bar, ea se gândește mai degrabă la seara ei cu prietenii. Uităm că lumea ar putea fi foarte diferită și că a fost. În urmă cu treizeci de ani, aproape nimeni nu avea telefon mobil. „Am trăit într-o vreme, scrie George Bernanos în 1944, când orice om cinstit putea face înconjurul lumii cu o simplă carte de vizită în portofel.”

Peste un an sau doi, când prezentarea „permisului” va fi devenit un gest instinctiv, probabil că vom adăuga un portofel de identitate digitală biometrică pentru controlul complet.

Cum să luptăm împotriva acestei închideri a vieților noastre? În primul rând, să luptăm cât mai mult cu informatizarea activităților umane, ceea ce duce neapărat la identificarea electronică. Creați spații alternative care să o evite (pentru a vă antrena pentru libertate). Permisul de sănătate i-a convins pe unii dintre noi să nu mai aibă smartphone. Acesta este un mod derizoriu și util de a încetini mașina. Thalès, pentru a-și apăra portofelul de identitate digitală, susține că „90% dintre utilizatori au smartphone-ul lor la îndemână în orice moment”. Această cifră nu corespunde deocamdată cu rata de echipare din Europa. În orice caz, ar deveni mult mai complicat pentru Stat și companii să impună biometrie, coduri QR și tot ce rezultă dacă un sfert bun din populație nu ar avea acest obiect.

Citiți și:
[VIDEO] Christian Terheș expune pericolul legii UE care va introduce identitatea digitală: „Nu vei putea face nicio acțiune online fără a te identifica”
Opinie: Mă tem că noul „portofel de identitate digitală” al UE, demn de o societate distopică, va fi folosit pentru a controla și urmări oamenii așa cum se face în China

 

yogaesoteric
10 aprilie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More