Opinie: Mă tem că noul „portofel de identitate digitală” al UE, demn de o societate distopică, va fi folosit pentru a controla și urmări oamenii așa cum se face în China

Acum există două tipuri de oameni: loialiștii, care respectă cu supușenie toate regulile noi, introduse pe motiv de covid, și rezistenții, care nu se supun. Libertatea noastră se bazează pe faptul că tot mai mulți oameni realizează ceea ce se petrece cu adevărat.

Comisia executivă a Uniunii Europene a anunțat în luna iunie introducerea unei identificări digitale la nivelul întregii uniuni, pe care cetățenii statelor membre o pot utiliza în întregul bloc, care va stoca documente importante de identificare și documente oficiale, cum ar fi permisul de conducere, rețete, diplomele, probabil și certificatele de vaccinare și testare covid. Această identitate digitală va fi, de asemenea, legată de un portofel electronic, pe care marile platforme online vor fi obligate să îl accepte.

Este destul de ușor să ne imaginăm cum poate scăpa asta de sub control. La început se practică o vânzare ușoară și ni se spune că nu există nicio presiune pentru a participa la ceea ce este în esență un năvod digital creat de guvern. Dar apoi lațul se va strânge pe măsură ce oamenii vor începe să-și dea seama cât de incomodă poate deveni viața, într-un ritm accelerat, dacă nu sunt conectați la Matrix. Am văzut același fenomen recent în cazul vaccinărilor – care sunt încă opționale din punct de vedere tehnic – dar cărora mulți le cedează acum pur și simplu doar pentru a evita restricții care riscă să devină normă pentru cei care nu sunt vaccinați dar care doresc să trăiască și să călătorească, așa cum o făceau înainte de covid.

Mai există vreo îndoială că guvernele – inclusiv cele supranaționale, cum ar fi UE – nu au niciun interes în a le permite oamenilor să se întoarcă la viața lor normală? Ele tratează criza ca pe o oportunitate de a impune cetățenilor orice fantezie distopică ciudată care se ascunde în spatele conștiințelor lor deformate.

Desigur, este foarte posibil ca UE să vrea doar să ne facă viața mai ușoară prin crearea propriei platforme care să ne permită să încărcăm tot ceea ce are legătură cu identitatea noastră, împreună cu banii noștri, care pot fi apoi comparate cu multe dintre activitățile noastre zilnice în timp ce ne parcurgem drumul prin viață scanând cu veselie. Dar ar fi nevoie să fii destul de naiv ca să crezi că s-ar deranja să facă ceva care să nu le aducă, într-un fel, o răsplată majoră pentru ei.

Este greu să nu ne gândim la asemănările cu sistemul de credit social al Chinei, introdus pentru prima dată în 2014 și care constă într-un ID digital și un portofel electronic similare, care a evoluat pentru a controla și a refuza accesul la orice, de la călătorii, internet de mare viteză și acces la universități pentru persoanele fizice, pe baza unor „încălcări”, cum ar fi să joci prea multe jocuri video, să faci postări care nu sunt pe placul guvernului pe rețelele de comunicare virtuală, să risipești bani pe lucruri pe care guvernul le consideră gunoi sau, în general, să nu te comporți în viața de zi cu zi într-un mod aprobat de guvern.

Ce ne face să credem că acest tip de panopticon digital nu se ascunde la capătul pantei alunecoase a UE – mai ales când exact așa a început fenomenul în China? Gândiți-vă doar la cât de multă libertate au reușit să suprime multe guverne cu aproape zero rezistență din partea populației, sau chiar gândire critică, ca urmare a faptului că au făcut jocurile pe seama fricii oamenilor.

Chiar de când au început cu cele „două săptămâni pentru aplatizarea curbei”, guvernele au reușit să convingă unii oameni să rămână în casă luni de zile, să evite interacțiunea normală cu semenii, să poarte măști în aer liber, să-și frece cu dezinfectant mâinile până la uscare și să se grăbească în masă să se întoarcă acasă din cauza restricțiilor de circulație care încep înainte ca ziua de lucru să se termine, să închidă magazinele și sălile de fitness și să se grăbească să se vaccineze împotriva unui virus cu o rată de mortalitate infinitezimală – și apoi să plângă de ușurare ca membrii spălați pe creier ai unui cult sadomasochist.

Aceasta se va petrece în două moduri acum. Tinerii care nu au riscat practic nimic în ceea ce privește sănătatea și tot ceea ce ține de viitorul lor, tocmai au asistat la o perioadă de intervenție guvernamentală intensă asemănătoare unei operațiuni de război conduse de stat – inclusiv operațiuni psihologice. Și, la fel ca în cazul războiului, oamenii și-au ales tabăra și probabil nu se vor clinti în decizia lor. Există cei care au devenit din ce în ce mai dependenți de guvern pentru a gândi în locul lor, pentru a-i salva, pentru a-i proteja și pentru a dicta fiecare aspect al vieții lor sub pretextul că sunt maeștri atotștiutori ale căror sfaturi trebuie neapărat urmate. Iar oricine nu o face este un gunoi narcisist căruia nu-i pasă de semenii săi.

De cealaltă parte a spectrului se află cei care cred că oamenii descriși mai sus sunt niște oi fără creier, care sunt suficient de proști încât să creadă cu adevărat oficialii guvernamentali și așa-zișii lor consilieri experți care au spus totul de la începutul pandemiei. Aceștia sunt sceptici cu privire la valoarea restricțiilor și resping lipsa de proporționalitate a măsurilor extrem de liberticide luate. Și acum văd că unele guverne încearcă să introducă măsuri de urmărire și localizare pe termen lung, care ar putea supraviețui mult timp pandemiei și ar putea căpăta o viață proprie.

Fiecare dintre aceste două facțiuni de oameni – să le numim Loialiștii guvernului și Rezistenții – vor reprezenta un număr tot mai mare de cetățeni din țările în care criza covid și moștenirea ei se prelungește. Ele se vor ciocni peste tot, de la locul de muncă la piața publică, pe măsură ce fiecare va deveni tot mai intolerant față de celălalt. Și până când toată lumea se va uni pentru a cere ca totul să revină la normalitatea de dinainte de pandemie, îndreptându-și atenția către guvernele care sunt hotărâte să exploateze această criză, să ne așteptăm ca radicalizarea de ambele părți să continue.

Autor: Rachel Marsden, cronicar, strateg politic și gazdă a unui program în limba franceză produs independent, difuzat pe Sputnik Franța

Citiți și:
Gheorghe Falcă (PNL): Să oferim cetățenilor o identitate digitală, unde pe un card se pot cumula date despre identitate, sănătate, obligații fiscale
Australia și Canada vor să renunțe la cărțile fizice de identitate
Propunere UE: introducerea portofelelor digitale

 

yogaesoteric
23 noiembrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More