Povestea uluitoare şi plină de modestie şi răbdare a lui Mehran Karimi Nasseri, refugiatul iranian care a locuit timp de 18 ani într-un… aeroport

Unde se află acum?

Mehran Karimi Nasseri, cunoscut opiniei publice sub numele de Sir Alfred Mehran, a fost un refugiat iranian care și-a trăit o parte din viață în salonul de plecări al Terminalului nr.1 de pe Aeroportul Internațional Charles de Gaulle din Paris.

Bărbatul a trăit în aeroport din data de 26 august 1988 și până în iulie 2006, când a fost internat în spital din cauza unor probleme grave de sănătate. Povestea tulburătoare a lui Nasseri a început în anii 1970 când, din cauza foametei și a conflictelor interminabile din țara sa natală, decide să fugă în Europa, primind statutul de refugiat în Belgia.

După ce trăiește la Bruxelles mai mulți ani, decide să emigreze în Anglia, țara pe care o cunoștea cel mai bine, asta datorită studiilor pe care le urmase în Regatul Unit în tinerețe. Nasseri se urcă într-un avion care se îndrepta spre Anglia, cu escală prin Franța. Din păcate, servieta în care își ținea actele de refugiat îi este furată imediat după ce aterizează la Londra. Autoritățile britanice nu stau prea mult pe gânduri și îl retrimit în Franța. Cu toate că nu părăsise hexagonul de nici 24 de ore, oficialii francezi au refuzat să îl lase să intre în țară fără documentele sale, dar nici nu l-au lăsat să se îmbarce către vreo cursă spre Belgia.

Francezii l-au ținut pe Nasseri în terminalul aeroportului timp de 18 ani de zile. În toți acești ani, iranianul a supraviețuit din mila oamenilor care îi aduceau mâncare, haine sau apă. Timpul și-l petrecea observând cum prin fața sa trec mii de oameni sau citind cărți și reviste primite de la alți călători.

S-a îmbolnăvit în anul 2006 și a fost internat în spital. După ce medicii l-au pus din nou pe picioare, bărbatul a fost preluat de Crucea Roșie și găzduit la un azil din Franța, loc unde trăiește și astăzi.

În 2004 scoate împreună cu autorul britanic Andrew Donkin cartea Terminalul, o autobiografie completă a acelor ani petrecuți de către Mehran Karimi Nasseri între două lumi.

Citiți și:
Viktor Orban: «Imigrația necontrolată nu ține deloc de drepturile omului, ci e o chestiune de securitate»
Câte ceva despre «valorile europene» și creștinism

 

yogaesoteric
15 mai 2017

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More