Povestea virusului ucigaş, anticamera controlului populației!

 

Să fie oare o banală întâmplare faptul că ultimele epidemii bacteriologice au izbucnit în China? Amintirea SARS e încă vie printre locuitorii Beijingului, iar coronavirusul din 2019-2020 tinde să rămână în memorie drept un coșmar și mai mare.

Ce e diferit între cele două momente? Atitudinea populației a rămas aceeași, doar grija autorităților pentru control e alta. Controlul oamenilor, nu neapărat al gripei, atenție la nuanță! La cum se derulează evenimentele, această poveste a „coronavirusului ucigaș” are toate șansele să fie, de fapt, anticamera unui Big Brother global!

Când o agenție de nivelul Reuters ridică semne de întrebare cu privire la controlul populației, este semn că ceva se petrece, undeva s-a produs o fisură a sistemului și pe acolo se scurg informațiile „sensibile”.

Prea speriați (de coronavirus, de Partidul Comunist, nici nu mai contează) pentru a mai protesta, chinezii acceptă sub o resemnare șocantă planul viclean care urmărește supravegherea lor totală. S-a convins de asta un bărbat din Hangzhou, al cărui caz a ajuns subiect de presă.

X files

Din motive de securitate, identitatea sa este protejată. Îi vom spune „X”. Revenit acasă după o vizită efectuată în orașul învecinat Wenzhou, acolo unde călătorise în interes de serviciu, „X” s-a pomenit la ușa apartamentului cu ofițeri de Poliție. Mașina lui a fost scanată la intrarea în oraș și, introducând numerele de înmatriculare în uriașa bază de date, oamenii legii au aflat că autovehiculul fusese depistat în trafic și în Wenzhou. Un oraș nu foarte aproape de Wuhan, epicentrul epidemiei, dar, totuși, la Wenzhou s-au înregistrat mai multe cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus decât la Hangzhou, așa că… „Cioc-cioc, bună ziua, 14 zile nu ieșiți din casă, stați în carantină! Preventiv. Mulțumim, la revedere!”.

Năucit de ce a avut parte, „X” a respectat „sfatul” polițiștilor. Doar 12 zile. S-a plictisit, așa c-a plecat să se plimbe pe malul unui lac, la vest de orașul lui. Acum nu l-a mai căutat Poliția, ci direct șeful său de la muncă. „X, ți s-a spus să stai în casă, ce cauți pe lac?!”. Mai ceva ca-n filmele SF, „X” a realizat abia la minute bune ce i s-a petrecut. A fost „descoperit” de o cameră dotată cu tehnologie de recunoaștere facială, iar polițiștii au decis să transmită un avertisment firmei la care era angajat!

„Recunosc că am fost puțin șocat de capacitatea, dar mai ales de eficiența acestei rețele de supraveghere a populației. Un Big Brother uriaș. Practic, autoritățile pot să ne depisteze mișcările cu ajutorul Inteligenței Artificiale, știu unde ne aflăm și ce facem în orice moment”, s-a plâns „X” jurnaliștilor de la Reuters.

China e pe primul loc și la Big Brother

Cine a ales China ca piață de testare a sistemului Big Brother a știut ce face. Țara cea mai populată de pe glob are și cel mai sofisticat sistem de supraveghere a oamenilor! Iar povestea coronavirusului a oferit autorităților șansa de a scoate la lumină tot ce presupune rețeaua Big Brother. Partidul Comunist nu se mai ferește, acum poate uza după bunul plac de acest sistem. Este o piață uriașă, cu o concurență acerbă între firmele care produc Inteligență Artificială. De exemplu, unele companii (Zhejiang Dahua și Megvii) se laudă că produc camere de supraveghere capabile să scaneze bulevarde întregi în căutarea oamenilor care au febră. Altele (SenseTime) plusează: camerele lor pot recunoaște chiar și acele fețe acoperite de măști sanitare, acuratețea informației fiind de 99%!

Toate metropolele din China sunt interconectate într-un gigantic sistem de supraveghere a populației. Există Big Brother peste tot – pe străzi, în magazine, spitale și mall-uri, în gări, trenuri și aerogări, la aeroporturi, în taxiuri etc. Telefoanele mobile au acum aplicații care îi avertizează pe posesori că în apropierea lor sunt persoane infectate cu coronavirus, iar hărțile prezente pe platformele Android și iOS arată clădirile în care locuiesc pacienți infectați!

„În actualele circumstanțe, populația este înclinată să vadă Big Brother ca pe ceva rezonabil, deși nu i s-a explicat în mod specific despre ce este vorba și care e pericolul”, spune Carolyne Bigg, un avocat din Hong Kong.

Citiți și:

Big Brother este total în China: Sute de milioane de camere de supraveghere prevăzute cu recunoaștere facială!

«Leninismul digital» – China va folosi inteligența artificială pentru eficientizarea economiei de tip comunist

Recunoașterea facială devine treptat o invazie monstruoasă a intimității cetățenilor

yogaesoteric
30 martie 2020


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More