PREMIERĂ. Hârtia prin care Churchill a vândut România ruşilor, expusă public prima dată

 

Pentru prima oară în istorie, documentul prin care Churchill a vândut România lui Stalin a văzut lumina zilei. Este vorba de celebrul „Acord al procentajelor”, agreat de premierul britanic şi dictatorul sovietic la Kremlin, în octombrie 1944.

Potrivit The Telegraph, hârtia a fost scrisă după o întâlnire nocturnă, alimentată cu mari cantităţi de whisky, băutura favorită a premierului.

„Amândoi băuseră destul de mult whisky. Încercau să ajungă la un acord de principiu asupra sferelor de influenţă de după război”, a spus custodele expoziţie de la Arhivele Naţionale britanice în cadrul căreia este expusă hârtia care a condamnat Europa de Est la decenii de comunism.

„Cred că este important ca acest document să fie expus în public deoarece această mică bucată de hârtie are o mare însemnătate. Poate fi extraordinar de importantă – soarta a milioane de oameni decisă printr-o iscălitură după o întâlnire amicală” – a continuat istoricul britanic.

Un oficial britanic a declarat că documentul nu ar fi fost cazul să apară public, deoarece cifrele pot părea crude şi insensibile. Cel mai probabil, Churchill ştia şi el asta.

Întâlnirea Churchill-Stalin a avut loc la 9 octombrie 1944. Premierul britanic este cel care a propus astfel sferele de influenţă:
România: Uniunea Sovietică să aibă 90% influență, iar Marea Britanie 10%;
Grecia: Uniunea Sovietică să aibă 10% influență, iar Marea Britanie 90%;
Ungaria și Iugoslavia: Uniunea Sovietică și Marea Britanie ambele cu 50%;
Bulgaria: Uniunea Sovietică 75% influență, iar Marea Britanie 25%.

El a împins hârtia spre Stalin, care a bifat și i-a dat-o înapoi lui Churchill.

„Oare nu este cinic să dispunem în această manieră de soarta a milioane de oameni? Hai să ardem hârtia”, ar fi spus Churchill.
„Nu, păstrați-o”, ar fi răspuns Stalin.


Citiți și:

Conferinţa de la Yalta, 4-11 februarie 1945

SUA și UE urmăresc distrugerea totală a României!

Planurile Americii și Geopolitica

 

yogaesoteric
12 iulie 2019

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More