Presa în România: puțină transparență, multă autocenzură, bani de la Guvern

Raportul anual al organizației Reporteri fără Frontiere (RSF) cu privire la libertatea presei plasează România pe locul 48, un loc mai bun decât al Ungariei (93) sau Greciei (70), dar mai slab decât al Italiei (41). Un loc îndepărtat de topul clasamentului: Norvegia, Finlanda și Suedia.

În privința României, indexul RSF semnalează că viziunea autorităților statului asupra jurnalismului și libertății de expresie încurajează cenzura și auto-cenzura.

Finanțarea presei este, de multe ori, opacă sau chiar marcată de corupție, iar politicile editoriale sunt subordonate intereselor patronilor, care le folosesc adesea drept instrumente de propagandă. Mai mult, adaugă raportul, informațiile despre cei care dețin anumite entități media sunt ascunse publicului, iar Consiliul Național al Audiovizualului a blocat transmiterea acestor informații pe motiv că încalcă legislația cu privire la protecția datelor personale.

Presa în pandemie

În timpul pandemiei de coronavirus, lipsa transparenței și a comunicării din partea autorităților au subminat atât accesul la informații, cât și credibilitatea presei. Autoritățile au blocat sau au întârziat informațiile despre materialele sanitare și cheltuielile care vizau efectele pandemiei.

În timpul stării de urgență, Guvernul a anunțat decizia controversată menită să interzică paginile de internet care propagau știri false și aşa-zise teorii ale conspirației, dar în practică, decizia nu a făcut decât să crească notorietatea acestora, mai arată documentul.

Pentru a combate dezinformarea și a sprijini presa, guvernul a alocat 40 de milioane de euro unor campanii de informare publică. Inițiativa a fost criticată din cauza lipsei de transparență și a unor criterii de calitate în alocarea fondurilor. Acestea au ajuns la entități media cunoscute pentru lipsa de etică și au favorizat autocenzura, se mai arată în analiza Reporteri fără Frontieră.

Alte date despre campania de publicitate covid

Campania de informare plătită de Guvern a fost oprită în 2021, după cum spune fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, la intervenția sa și a altor colegi.

În această perioadă am oprit în Guvern, alături de câțiva colegi, și banii către presă. În plină criză sanitară, cu un buget al Ministerului Sănătății care nu ajunge până la sfârșitul anului, în condițiile în care avem cheltuieli fulminante legate de vaccinare, de testare și nu numai, nu cred că era oportun să prelungim ceva ce s-a petrecut anul trecut și asupra căruia nu vreau să mai comentez”, a spus Voiculescu.

Oprirea campaniei care a suplimentat banii entităților media a fost invocată de observatorii media drept posibil motiv pentru care televiziuni precum Antena 3 și România TV au acoperit exagerat și distorsionat protestele față măsurile anti-covid sau au promovat persoane care contraziceau linia oficială.

A fost înfierat şi umorul

Emisiunea de Revelion a TVR a stârnit un mare scandal din partea stângii radical-globaliste de la guvernare (USR+), PNL și a trimisei lui Johannis în CNA.

Ce a deranjat tefeliști politici a fost faptul că se făcea bășcălie de toată «pandemia» și măsurile imbecile aferente. Păi asta fac românii de când se știu, bășcălie de situații grave, iar cine a trăit sub comunism știe ce spun. Au fost măsuri care au călcat în picioare drepturi și libertăți constituționale, au murit oameni din cauză că nu au fost tratați de bolile cronice sau accidente, asimptomaticii au fost băgați cu forța în spitalele goale, nosocomialele au ucis pacienți…

Au primit bani publici niște «negaționiști» ca Bittman și Mugur Mihăescu? Nu vă e rușine? Toate curelele de transmisie ale Big Pharma/OMS în presa mituită de guvern au primit peste 50 de milioane de euro DIN BANI PUBLICI, și pe voi vă enervează că de Revelion nu s-a continuat «Cântarea Pandemiei», cea mai infectă manipulare de la «Revoluție» și Mineriade până azi (excluzând, evident, perioada comunistă)?”, scria indignat la vremea respectivă Iulian Capsali.

Citiţi și:
Industria injecțiilor a cumpărat aproape totul, presa, rețele de comunicare virtuală, medici, politicieni!
OMS și presa s-au schimbat în organizații teroriste pe timp de pandemie

yogaesoteric
30 iulie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More