Președintele CCR, Marian Enache, și-a primit directivele de la ambasadorul Franței și cere reglementări juridice pentru „controlul democratic” al noilor tehnologii
La trei luni de la lovitura de stat din 6 decembrie 2024, ambasadorul Franței la București, Nicolas Warnery, s-a întâlnit, în data de 5 martie, cu președintele Curții Constituționale a României, Marian Enache.
Dintr-un comunicat transmis de CCR, aflăm că „întrevederea a decurs într-o atmosferă cordială, deschisă și constructivă.”
„E.S. domnul ambasador Nicolas Warnery a adresat un mesaj de susținere și solidaritate față de Curtea Constituțională a României în apărarea statului de drept, a democrației și a valorilor constituționale occidentale”, anunță CCR.
Potrivit sursei citate, ambasadorul Franței „a exprimat susținerea și împărtășirea valorilor comune ale constituționalismului, ca fiind parte integrantă din patrimoniul juridic al francofoniei și al celorlalte sisteme de drept care implementează valorile civilizației constituționale.”
Marian Enache cere „controlul democratic” al noilor sisteme și dispozitive informaționale
Pe de altă parte, Marian Enache – sub conducerea căruia CCR a dictat anularea alegerilor prezidențiale – a lăudat contribuția Curții Constituționale la menținerea democrației din România și a cerut reglementări juridice pentru controlul democratic al noilor tehnologii.
„Noi considerăm constituționalismul și constituționalitatea un barometru de măsurare a nivelului democratic al unei țări. Importanța promovării și afirmării principiilor, valorilor și procedurilor constituționale reprezintă o condiție sine qua non a statului de drept. Având în vedere procesul constituționalizării întregului sistem de drept, întărirea și consolidarea constituționalismului sunt determinante pentru statul constituțional.
Statul de drept este o activitate de raționalizare înăuntrul căreia controlul constituționalității se valorizează ca principiu structurant și ordonator al democrației constituționale. Pentru că statul de drept echivalează semantic cu statul constituțional, iar democrația cu regulile, drepturile și libertățile sale este necesar să se desfășoare în limitele democrației constituționale. Ordinea constituțională este sistemul de referință și de validare a unei democrații autentice. Pentru Curtea Constituțională a României, respectarea și protejarea ordinii constituționale este o prioritate. În afara statului de drept, democrația devine anarhică, arbitrară și nu se mai raportează la exigențele valorilor și principiilor constituționale de tip occidental, temelia oricărui regim democratic.
Pătrunderea populismului în deciziile sau hotărârile unei curți constituționale este direct proporțională cu slăbirea democrației unui stat. Deciziile și hotărârile curților constituționale protejează și garantează supremația Constituției, acestea fiind ancora de menținere a unui stat în coordonatele fundamentale ale democrației.
Este necesar să se edicteze, la nivelul statelor naționale și al Uniunii Europene, un set de reglementări juridice pentru disciplinarea, transparentizarea și controlul democratic al noilor sisteme și dispozitive informaționale în vederea prevenirii încălcării drepturilor și libertăților. În absența acestor reglementări, riscurile potențiale ale inteligenței artificiale pot avea un impact major pentru stabilitatea guvernării, protecția suveranității și securității statelor, precum și în sfera drepturilor omului”, a afirmat Marian Enache.
Pe 6 decembrie 2024, CCR a decis, potrivit multor analiști la comandă politică venită dinafară, anularea întregului proces electoral pentru alegerea preşedintelui României.
Citiți și:
Președintele CCR – marele interviu al fricii
Probe scoase din piatră seacă
yogaesoteric
10 martie 2025