Acţiuni ilegale şi viclene

FBI şi avioanele companiilor fantomă 

 
 
FBI operează o flotă aeriană cu numeroase avioane care survolează teritoriul american la altitudine joasă şi sunt echipate cu camere de luat vederi şi tehnologie de supraveghere a telefoanelor, toate ascunse în spatele unor companii fantomă, relatează agenția americană de știri Associated Press (AP), în pagina electronică.

Echipamentul de supraveghere al avioanelor este folosit în general fără aprobarea unui judecător, iar FBI susţine că zborurile sunt folosite pentru investigaţii specifice în desfăşurare. Într-o perioadă recentă de 30 de zile, agenţia a acţionat în mai mult de 30 de oraşe din 11 state.

Programul ridică semne de întrebare în legătură cu actualizarea politicilor care protejează libertăţile civile, în timp ce noile tehnici reprezintă oportunităţi intruzive pentru spionajul guvernamental.

Oficiali americani au confirmat pentru prima dată scara mare la care sunt folosite aceste aeronave, în timp ce AP a indentificat cel puţin 13 companii fantomă, precum FVX Research, KQM Aviation, NBR Aviation sau PXW Services. Chiar şi aspectele elementare ale programului sunt ascunse publicului în versiunile cenzurate ale rapoartelor oficiale ale inspectorului general al Departamentului Justiţiei.

„Programul FBI de aviaţie nu este secret”, a declarat purtătorul de cuvânt Christopher Allen. „Aeronave specifice şi capacităţile lor sunt protejate din motive de securitate”, a precizat Allen, adăugând că avioanele FBI „nu sunt echipate, concepute sau utilizate pentru activităţi de strângere de date în masă sau supraveghere în masă”.

Dar avioanele pot face înregistrări video ale unor activităţi care nu au legătură cu infracţionalitatea la sol. Unele avioane pot fi echipate cu tehnologie ce poate identifica mii de persoane prin intermediul telefoanelor pe care le au asupra lor, chiar dacă nu efectuează un apel. Oficialii susţin că practica, ce mimează turnurile de telefonie, este rară.

Unul dintre avioane, fotografiat în zbor săptămâna trecută de către AP în Virginia, avea antenene obişnuite sub fuzelaj şi o cameră pe partea stângă. Un document federal din 2010 menţionează cel puţin 115 avioane, inclusiv 90 Cessna, în flota de supraveghere a FBI.

FBI oferă ocazional sprijin aerian şi poliţiei locale, aşa cum s-a întâmplat în timpul revoltelor recente din Baltimore, generate de moartea tânărului în vârstă de 25 de ani, Freddie Gray, rănit fatal în timp ce se afla în custodia poliţiei.

Zborurile de supraveghere respectă normele agenţiei, a declarat un purtător de cuvânt al FBI. Aceste reguli, care sunt puternic redactate în documentele disponibile publicului, limitează tipurile de echipament pe care le poate folosi agenţia, precum şi justificarea şi durata supravegherii.

Sursa: ziuaveche.ro

Citiți și:
Actualitatea în SUA: se prefigurează o vară frământată, cu mişcări sociale violente
Zeci de agenţii guvernamentale din SUA utilizează în secret radare pentru supravegherea populaţiei
Deja prezentul şi chiar viitorul nostru, al tuturor, va fi sub o neîncetată supraveghere (I)


yogaesoteric
29 iulie 2015

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More