Privatizarea ideologiei

Recent am postat o alertă pe Telegram în care informam despre intenția marilor granguri tehnologici de a cataloga drept teroriști toți oamenii normali cu idei conservatoare. De fapt, așa cum aveam să aflu mai spre dimineață, știrea e mult mai crâncenă întrucât respectivele firme vor adăuga conținutul în baza de date a Global Internet Forum To Counter Terorrism (GIFCT) (Forumul global de internet pentru combaterea terorismului)!

Este vorba despre firmele care au reușit să acapareze peste 90% din internet: Google, Facebook, Microsoft, Twitter, Snapchat, Verizon, Dropbox etc. Baza de date adusă în discuție este una care până acum conținea informații referitoare la teroriștii adevărați, adică la cei care puneau bombe în locurile aglomerate, fiind folosită inclusiv de serviciile secrete pentru a targeta teroriștii. Acum, cu noua inițiativă, dușmani am devenit cu toții.

Ceea ce e înfiorător, este faptul că modul de lucru este cel similar fostelor servicii secrete din Estul Europei. „Dovezile” – cu toate că sunt cenzurate pe serverele giganților tehnologici – sunt strânse într-un „dosar al persoanei, grupului sau organizației”. Astfel, cei care au acces la informațiile din baza de date pot face foarte rapid analizele împotriva prezumtivilor teroriști.

Avem de-a face cu o privatizare a ideologiei, cu o impunere a sa din zona privată care, iată, deja se substituie statelor, făcând jocurile care-o avantajează. Judecând logic și studiindu-le comportamentul, putem constata limpede că adevărații teroriști sunt, culmea, aceste firme transnaționale care, chipurile, ajută în lupta împotriva terorismului. În realitate deturnează noțiunea instituind o regulă a bunului plac: „nu ești de acord cu mine, ești terorist”.

Probabil vor fi mulți cei care-mi vor spune că exagerez deoarece grangurii tehnologici au anunțat că vor adăuga acolo doar informațiile legate de suprematiștii albi și grupurile radicale de dreapta. Este fals deoarece, treptat, vor merge în jos până se va ajunge – spre exemplu – la cei care susțin inițiativa legislativă a lui Viktor Orban.

Să reținem că inițiativa marilor firme tehnologice nu este acoperită legal! Am studiat termenii și condițiile de utilizare a câtorva dintre serviciile lor și nicăieri nu se spune că vor prelua datele personale pentru a le da unor terți decât dacă asta are acoperire legală. Adică, în cazul în care, spre exemplu, un procuror solicită acele date. Însă aici nu este vorba de așa ceva. Pur și simplu încalcă grosolan contractul cu utilizatorii făcând ceea ce vor cu datele respective. Este o sfidare!

Din același registru este și convenția pe care PayPal a încheiat-o cu Anti-Defamation League (ADL) (Liga Anti-Defăimare). Conform înțelegerii, cei de la PayPal urmează să „descopere și să distrugă circuitele financiare ale celor care ajută extremiștii și ura”. Imaginați-vă ce ciudățenie: o firmă prin care-mi tranzitez banii, brusc se trezește că nu-i convine un anumit transfer de-al meu pe care-l blochează pentru că a încheiat un contract cu o terță parte care consideră că limbajul meu incită la ură. Nu vi se pare stupid? Pentru ei nu e.

Sper că ați înțeles din cele descrise că urmează vremuri grele, iar zilele libertății pe internet – care oricum n-a fost niciodată totală – sunt numărate.

Ca o coincidență, China a luat decizia să-și restructureze internetul. Nu întâmplător am amintit China. „The Great Firewall” – sistemul care este responsabil cu filtrarea și cenzurarea internetului chinezesc – a fost creat de firmele occidentale. 

Spre exemplu, la origini, Cisco a furnizat echipamentele inițiale ale proiectului. În prezent „The Great Firewall” este un monstru capabil ca – atât prin intermediul inteligenței artificiale, dar și prin supraveghere umană – să supervizeze și să cenzureze în timp real activitatea întregii populații a Chinei. 

Mai marii tehnologici ai lumii actuale au fost complicii Chinei în dezvoltarea „monstrului cenzurator”. Spre exemplu, google.cn a funcționat aproape ca un plugin al respectivei structuri. La fel și serviciile oferite de ceilalți granzi pe teritoriul Chinei.

Când a fost vorba de cooperare, nimeni n-a mai amintit despre „teroarea comunistă” și alte șabloane în care este zugrăvită China în spațiul mediatic occidental. De altfel nu prea veți mai vedea critici aduse Chinei dinspre monștrii tehnologici, iar chestiunea este cât se poate de simplu de justificat: undeva la vârf au același stăpân.

Citiți și:
Militarizarea noului normal. Care este semnificația războiului împotriva „terorismului intern”, în care sunt asimilați „teoreticieni ai conspirației” și „negaționiști ai realității”?
De la biosecuritate la totalitarism

 

yogaesoteric
21 septembrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More