Probioticele pot conţine substanţe provenite din organismele modificate genetic

de Cristina Georgescu

În ultima vreme mulţi oameni se îndreaptă către o alimentaţie mai sănătoasă, mai „curată”, cumpărând alimente direct de la producători verificaţi sau din magazine cu produse naturale,  produse organice, bio. În dorinţa de menţinere a sănătăţii într-o stare foarte bună şi de creştere a propriilor performanţe, oamenii au început să dea atenţie şi calităţii propriei digestii, fiind înclinaţi să consume suplimente probiotice pentru îmbunătăţirea digestiei.

Autorul site-ului Natural News, Mike Adams, a realizat o investigaţie în ceea ce priveşte producerea probioticelor iar rezultatele le-a postat pe 22 ianuarie anul acesta pe site-ul său sub denumirea  „Descoperire şocantă: Marea parte a suplimentelor probiotice sunt făcute cu agenţi de emulsifiere modificaţi genetic”. Vom reda în continuare câteva fragmente din conţinutul acestui material:
„O investigaţie făcută de Natural News în industria probioticelor a adus la iveală informaţii alarmante referitoare la modul în care probioticele sunt produse şi etichetate. S-a constatat că aproape toate probioticele de pe piaţa americană sunt în prezent în mod secret realizate cu ingrediente modificate genetic care în mod intenţionat nu sunt trecute pe etichetă, în lista cu ingrediente. Cel mai comun astfel de ingredient este maltodextrina, un derivat de porumb, utilizat ca agent de emulsifiere.
Uitaţi-vă la probioticele disponibile astăzi şi veţi descoperi ceva curios: în mod virtual nici unul din acestea nu este certificat «organic». De ce? Dacă citiţi ingredientele de pe etichetă, vă puteţi scărpina în cap şi întreba de ce nu sunt aceste ingrediente organice? Adevărata poveste se găseşte în «micul secret murdar» pe care fabricanţii de suplimente probiotice nu îl scriu pe etichete: maltodextrina şi alţi agenţi de îngroşare (folosiţi la realizarea acestor produse – n.a.) sunt derivaţi din porumb modificat genetic.”

„Aţi fost minţiţi referitor la ingredientele probioticelor, (…) deoarece FDA (Food and Drug Administration – Administraţia Medicamentelor şi Alimentelor, n.a.) nu cere fabricanţilor să afişeze agenţii de îngroşare şi emulgatorii, ca ingrediente.
Un fabricant de probiotice poate adăuga maltodextrină din porumb modificat genetic la formula probioticelor, şi nu este obligat să arate aceasta pe lista de ingrediente! În timp ce maltodextrina îl va descalifica de la primirea certificatului de produs organic, aceasta nu îl opreşte (pe producător) să utilizeze cuvântul «natural» pe ambalaj.
Investigaţia a descoperit că anumite probiotice conţin până la 30% maltodextrină în formulele lor. În mod subînţeles toată maltodextrina disponibilă astăzi provine de la porumb modificat genetic.”

Ce este aşa periculos la porumbul modificat genetic? Acest tip de porumb a fost modificat prin inginerie genică pentru a produce toxine insecticide în interiorul fiecărui bob, prin introducerea unor gene de la o bacterie în genomul porumbului. Cu alte cuvinte, consumarea de produse ce conţin derivate din porumb modificat genetic sau chiar porumb modificat genetic este egală cu ingerarea de …insecticide. Vă place? Sună …sănătos? Nu cred că s-au gândit prea mulţi consumatori de produse naturale la acest aspect, probabil datorită încrederii apriorice acordate etichetelor cu „natural” sau „organic”, dar care ar trebui să conţină toate ingredientele puse în produsul respectiv, şi producătorilor.

Maltodextrina derivată din porumbul modificat genetic este contaminată cu toxina Bt, care are rol de insecticid.  Toxina Bt provine de la bacteria Bacillus thuringiensis care se găseşte în sol, iar în mod obişnuit este folosită ca pesticid biologic. În timpul sporulării multe tulpini de B. thuringiensis produc proteine numite δ endotoxine, care au acţiune insecticidă. Aceasta a condus la utilizarea lor ca insecticide şi la culturile modificate genetic cu gene Bt.

Porumbul nu este singurul aliment modificat genetic care a fost „infestat” cu genele care produc toxina Bt. Prima cultură modificată genetic pentru a-şi produce propriul pesticid a apărut în 1995, prin aprobarea de către Agenţia de Protecţie a Mediului a plantelor de cartof, astfel modificate, să fie cultivate. Abia ulterior această „invenţie” toxică a fost extinsă şi la alte plante, cum este porumbul.

Studii referitoare la repartizarea Bt în planta de porumb au arătat că polenul hibrizilor respectivi conţinea mult mai puţin Bt decât restul plantei. Probabil planta şi-a menţinut cât de cât inteligenţa naturală, oricât a vrut omul să o modifice genetic pentru a produce insecticid, pentru că în polen planta „pune” cele mai bune componente pe care le are. Concentraţia de Bt mai scăzută în polen decât în restul plantei ne arată că planta de porumb nu consideră că este necesar să transmită generaţiilor viitoare capacitatea de a produce această otravă.

„Dacă luaţi probiotice verificaţi eticheta! Este produsul certificat organic? Dacă nu, poate conţine maltodextrină derivată din porumb modificat genetic, chiar dacă maltodextrina nu este scrisă pe etichetă!
Puteţi consuma produse derivate din porumb modificat genetic, chiar fără să aveţi cunoştinţă de aceasta. Verificaţi fabricantul suplimentului pe care îl doriţi, şi vedeţi dacă acesta utilizează maltodextrină sau alţi agenţi de emulsifiere sau de îngroşare.”
„Ingrediente derivate din organismele modificate genetic cum ar fi maltodextrina (obţinută din porumbul modificat genetic) nu sunt admise pentru folosire în formulele certificate ca fiind organice. Iar programul de produse organice este foarte strict. Cunosc aceasta deoarece eu însumi (Mike Adams – autorul Natural News, n.a.) am supravegheat producţia de produse certificate organic şi este foarte detaliat şi foarte strict.”

Echipa de la Natural News a reuşit să arate cum anume producătorii de suplimente alimentare şi chiar de alimente pot păcăli consumatorii referitor la conţinutul produselor pe care aceştia doresc să le cumpere.

Referitor la necesitatea de a consuma suplimente probiotice, pentru a nu apare riscul ingerării de substanţe care nu sunt naturale, în locul lor se pot folosi plante medicinale cu virtuţi digestive, care sunt extrem de indicate în acest sens şi sunt mult mai sigure. A cumpăra de la plafar o cutie de coriandru sau de fenicul este mult mai simplu din punct de vedere al siguranţei produsul cumpărat este ceea ce doream. Pe de altă parte, v-aţi întrebat vreodată de ce în lumea arabă sau indiană probioticele nu au un aşa de mare succes? Răspunsul se află în bucătăria lor tradiţională. Atât popoarele arabe cât şi indienii utilizează la gătit foarte multe condimente şi plante aromate care au exact rolul de a asigura o digestie foarte bună.

Deci … îmbunătăţiţi-vă digestia cu ajutorul plantelor aromate şi a condimentelor puse în mâncare şi, pentru orice aliment sau supliment cumpărat … citiţi toate ingredientele de pe etichetă şi verificaţi producătorul!

Citiţi şi:

Dezvăluiri ale doctorului Mencinicopschi despre micro-organismele modificate genetic (OMG)

Alimentele modificate genetic duc la infertilitate şi sterilitate

 

yogaesoteric
1 aprilie 2013

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More