Probleme cu cipul de card de debit implantat în mână, al celor de la Walletmor (Marea Britanie)

Ți-ai implanta un mic cip de card de debit în mână? Uită de amprentele digitale sau de recunoașterea facială, plățile „biometrice” sunt prezentate drept viitor

Pe site-ul de profil LinkedIn, antreprenorul Wojtek Paprota se autointitulează un „adept al transumanismului”. El se referă la o mișcare radicală, dar în creștere, care dorește ca oamenii să folosească tehnologia pentru a evolua dincolo de limitările lor fizice.

Omul de afaceri de origine britanico-poloneză este fondatorul Walletmor – care susține că este prima companie din lume care vinde cipuri de card bancar pentru plăți fără contact, care pot fi implantate în oameni.

Procedura este simplă dar invazivă, și lasă clienții cu o mică cicatrice mai jos de încheietura mâinii.

Odată ce cipul a fost introdus, utilizatorii nu mai au nevoie de carduri de debit sau de credit. Pentru a face cumpărături, aceștia pot trece cu mâna peste un cititor contactless. Poate părea o fantezie distopică, dar Walletmor este o dovadă a rapidității cu care progresează industria plăților.

De la implanturile cu cipuri la software-ul de recunoaștere facială pe telefonul mobil, această nouă tehnologie are ca scop trimiterea numerarului și a cardurilor bancare în cărțile de istorie.

Dar nu cumva acest sector în creștere rapidă are un potențial periculos? Cu siguranță, Walletmor pare să aibă.

Money Mail a dezvăluit că această firmă – care a apărut atât la BBC, cât și în Forbes – a fost implicată într-o controversă după ce s-a dovedit că și-a indus în eroare clienții.

Dl Paprota a reprofilat cipuri de la un furnizor terț, MuchBetter, care este asociat cu Mastercard. După ce au fost avertizate de acțiunile lui Walletmor, ambele companii și-au retras colaborarea, invocând probleme de „sănătate și siguranță”.

Peste noapte, conturile clienților din Marea Britanie au fost închise.

Rezultatul? Unii au rămas cu cipuri complet inutile sub piele. Singura lor opțiune în prezent este să le fie îndepărtate – deși Walletmor insistă că analizează modalități de reprogramare a cipurilor deja implantate, pentru utilizări ulterioare.

Un microcip a fost introdus pentru prima dată într-un om în 1998. Profesorul Kevin Warwick – cunoscut sub numele de Căpitanul Cyborg – a fost supus acestei proceduri pentru a-și conecta sistemul nervos la un computer, ca parte a unui experiment.

Dar, în rest, nu a existat un apetit prea mare pentru cipurile disponibile în comerț – până când Walletmor a intervenit și a început să le vândă ca alternativă la cardurile bancare.

Dispozitivul are dimensiunea unui bob de orez și costă 200 de euro (169 de lire sterline).

Walletmor nu poate efectua implantări, ci trimite clienții la specialiști în piercing (adică la saloane de tatuaj).

Cipul era conectat la o aplicație pentru telefoane smart administrată de MuchBetter, unde clienții puteau depune fonduri. În aprilie, Walletmor s-a lăudat pe rețelele de comunicare virtuală că a fost menționată în peste 450 de articole din întreaga lume.

Implantul poate fi folosit pentru a plăti pentru o băutură pe plaja din Rio, o cafea în New York, o tunsoare la Paris – sau la magazinul alimentar din zonă”, a declarat dl Paprota pentru BBC la începutul acestui an.

De la implanturile cu cipuri la software-ul de recunoaștere facială de pe telefonul mobil, noile tehnologii își propun să trimită banii și cardurile bancare în cărțile de istorie.

Dar pe un grup de Facebook dedicat celor 434 de „ambasadori” ai Walletmor, clienții au postat în mod regulat videoclipuri cu aparate de carduri care se chinuiau să le citească cipurile.

Gary Prince, directorul de strategie al companiei de software SimplyPayMe, a declarat:

Este un concept fascinant, dar pentru ca așa ceva să funcționeze, oamenii este nevoie să-și dorească folosirea acestor dispozitive. Care ar fi avantajul de a plăti cu mâna? Dacă ar putea fi încărcat și cu documente de identitate, ar fi o altă poveste. Dar asta ar deschide și o dezbatere mai mare în jurul problemei vieții private.

Interesul pentru soluțiile de plată „biometrice” – care utilizează caracteristici fizice pentru a identifica un client și a autoriza o tranzacție – a crescut constant.

Printre exemplele bine cunoscute se numără tehnologia de recunoaștere a amprentelor digitale și a recunoașterii faciale, care este utilizată de bănci, de giganți din domeniul tehnologiei și chiar în aeroporturi pentru autentificarea pașapoartelor.

La sfârșitul anilor 1990, Nationwide a testat un bancomat care putea scana ochii pentru a confirma identitatea și a permite clienților să retragă bani – însă nu s-a depășit niciodată faza experimentală inițială.

În 2016, Apple Pay a introdus „selfie pay”, care permite clienților să autorizeze tranzacțiile prin fotografierea feței lor.

În anul următor, Santander a devenit prima bancă din Regatul Unit care a introdus tehnologia de recunoaștere vocală. Iar în 2019, Barclays a introdus „scanere ale vaselor capilare de la degete”, care pot identifica clienții după degetele lor, utilizând tehnologia cu infraroșu.

Ideea vehiculată este aceea că aceste tipuri de tehnologie ar putea eradica frauda, deoarece infractorii nu pot reproduce aceste caracteristici unice.

Cu toate acestea, plățile cu cardul sunt încă de departe cel mai popular mod de plată, cu 1,7 miliarde de tranzacții cu carduri de debit și de credit, înregistrate în luna februarie a acestui an, potrivit UK Finance.

În ceea ce privește Walletmor, aceasta se află acum într-o situație dificilă. Compania spune că doar doi clienți din Marea Britanie și-au implantat cipuri. Alte zeci de persoane le-au plătit, însă nu și le-au implantat încă. În alte părți ale lumii, alte câteva sute de persoane și-au implantat cipuri. Însă aceștia nu se confruntă cu aceleași probleme, deoarece compania folosește un alt furnizor de conturi, iCard.

Dmitriy Kondratiev, un avocat specializat în etica modificărilor trupești, a declarat:

Departamentul juridic al Walletmor a făcut o treabă extraordinară pentru a se proteja în termenii și condițiile lor. Compania nu este responsabilă nici pentru eventualele complicații asociate cu instalarea și nici pentru activitatea bancară corectă.”

Walletmor subliniază că, din punct de vedere tehnic, nu oferă un serviciu financiar, ceea ce înseamnă că nu este obligată față de autoritățile de reglementare, cum ar fi Autoritatea de Conduită Financiară.

Dl Paprota a declarat pentru Money Mail:

Le cerem să aibă răbdare utilizatorilor noștri, deoarece în curând cipurile pot funcționa fără probleme și în insulele britanice. Walletmor este o companie transparentă, onestă și profesionistă. Ne promovăm în mod deschis ideile noastre transumaniste. Nu ascundem nimic și operăm în conformitate cu legea.”

Repercusiunile i-au lăsat pe adepții Walletmor divizați. Mulți dintre „ambasadorii” săi tratează tehnologia ca și cum ar fi o religie. Unul dintre ei a scris pe pagina sa de Facebook: „am încredere în Walletmor pentru a rezolva această problemă, fiecare nouă tehnologie se confruntă cu probleme pe parcurs”.

Alții sunt mai puțin iertători. „Ceea ce a ieșit la iveală este un eșec în efectuarea diligenței necesare”, a scris unul dintre ei.

Walletmor a făcut un tur al presei și a susținut cu încredere că face ca implanturile să devină populare. Realitatea însă a fost cu totul alta.

Este tentant să îi respingem pe cei foarte nerăbdători să urce la bord. Cu toate acestea, aproximativ 51% dintre persoanele fizice din Europa și Marea Britanie ar lua în considerare implantarea unui cip în mână, potrivit unui sondaj realizat în 2021 de către serviciul de soluții de plată Marqeta.

Dar când Money Mail a abordat MuchBetter și Mastercard pentru declarații cu privire la relația lor cu Walletmor, răspunsurile lor au fost grăitoare.

Un purtător de cuvânt al Mastercard a declarat:

Acesta nu este un produs în care suntem implicați sau pe care îl susținem. Acesta este un domeniu care necesită o revizuire considerabilă pentru a asigura siguranța tranzacției și a persoanei.

Permitem doar tranzacțiile în rețeaua noastră cu dispozitive care îndeplinesc cerințele noastre de certificare și testare. Implanturile de cipuri la om nu îndeplinesc aceste cerințe.

Un purtător de cuvânt al MuchBetter a adăugat:

Nu avem o relație cu Walletmor, comercială sau implicită în vreun fel. Walletmor încalcă marca comercială MuchBetter.”

Firmele spun clar: fără o reglementare eficientă, implanturile de plată nu vor fi niciodată îmbrățișate dincolo de micul cult al „credincioșilor transumanismului”.

Citiți și:
Implanturile cu microcipuri cauzează tumori maligne cu dezvoltare rapidă
Cipuri şi human enhancement – ofensiva tehnologiei pusă în slujba obţinerii controlului populaţional absolut

 

yogaesoteric
20 octombrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More