Procuratura bulgară a descoperit un spion în Ambasada Rusiei de la Sofia

 

Procuratura a descoperit un diplomat rus care a strâns secrete de stat în Bulgaria. Vorbim despre primul secretar din Ambasada Rusiei în Bulgaria. Cu toate acestea, procuratura a spus că, în ciuda „existenței unor motive” pentru a fi pus sub acuzare, ancheta împotriva lui a fost suspendată pentru că are imunitate conform Convenției de la Viena.

Potrivit informaţiilor pe care le deţine Mediapool, diplomatul rus se numeşte Andrei Egorov. MAE bulgar a anunţat că diplomatul rus a părăsit deja Bulgaria.

„MAE bulgar a fost sesizat de procuratură cu privire la acţiunile diplomatului rus. Din partea Agenţiei de Stat pentru Securitate Naţională (DANS) s-au primit informaţii suplimentare în acest caz. Legat de această situaţie, în aceeaşi zi a avut loc o întâlnire cu ambasadorul rus, la care au fost discutate teme de interes bilateral, inclusiv acest subiect. Întâlnirea a fost constructivă. Partea bulgară a solicitat ca instituţiile ruseşti să îşi retragă angajatul imediat”, informează MAE bulgar. Încă nu au fost date publicităţii comentariile oficiale ale părţii ruse.

În 2018, Bulgaria a refuzat să expulzeze diplomați ruși din cauza atentatului împotriva agentului dublu Serghei Skripal și a fiicei sale, la Londra. Astfel, guvernul lui Boiko Borisov rămâne una dintre excepțiile din UE, care nu a fost de acord cu concluziile serviciilor occidentale legate de faptul că Moscova stă în spatele încercării de otrăvire a lui Skripal.

În toamna trecută, însă, procuratura a anunţat un succes major, prin „deconspirarea” șefului Asociației „Rusofilii”, Nikolai Malinov, ca spion, cu referire la date cunoscute public din urmă cu 5-6 ani. Premierul Boiko Borisov a descris cazul ca fiind „un scandal de spionaj în ghilimele”.

Informațiile despre diplomatul rus demascat acum au venit la câteva zile după întoarcerea actualului procuror general, Sotir Ţaţarov, a adjunctului său, Ivan Geshev, și a șefilor serviciilor speciale din Bulgaria de la Washington. Vizita a avut loc cu o săptămână înainte de alegerea lui Ivan Geshev în funcția de procuror general, împotriva căruia au protestat cetățeni și susținători ai partidelor de dreapta pro-occidentale. Anunțul Parchetului despre descoperirea spionului din Ambasada Rusiei a venit înaintea celui de-al doilea tur la alegerile locale din Sofia, importante pentru GERB, unde guvernanţii s-au bazat pe voturile acelorași persoane care au protestat împotriva lui Geshev.

Despre ce e vorba

Procuratura specializată a primit o informaţie din partea DANS că „un cetăţean străin strânge, în vederea transmiterii unui stat străin, informaţii ce reprezintă secret de stat (art. 104, al. 1 Cod Penal)”.

Procuratura a anunţat că s-au întreprins acţiuni rapide în anchetă şi „faptele au fost confirmate integral”. S-a stabilit că, de fapt, din septembrie 2018, de aproape un an deci, un cetățean al Federației Ruse desfășura activități de spionaj. A avut „frecvente întâlniri conspirative cu cetățeni bulgari, inclusiv cu un organ de conducere ce are acces la informaţiile clasificate ale Republicii Bulgaria, UE şi NATO”.

„Obiectivul întâlnirilor a fost obținerea unor asemenea informaţii ce reprezintă secret de stat, în scop de spionaj, inclusiv prin propuneri de avantaje materiale”, precizează procuratura. Aceasta nu ne spune însă şi numele funcţionarilor bulgari cu care s-a întâlnit diplomatul rus. S-a anunţat că el este prim-secretar al Ambasadei Rusiei la Sofia.

Potrivit Convenţiei de la Viena cu privire la relaţiile diplomatice, însă, „agentul diplomatic are imunitate legat de jurisdicţia penală a ţării care îl primeşte”. Din această cauză, în pofida existenţei datelor pentru a fi acuzat de infracţiune în conformitate cu art. 104. al. 1 din Codul Penal: „cel care oferă sau strânge o informaţie ce reprezintă secret de stat, pentru a o oferi unui alt stat sau altei organizaţii, este condamnat pentru spionaj, condamnat la privare de libertate de la 10 la 20 de ani, cu închisoare pe viaţă sau cu închisoare pe viaţă fără drept de apel”, procesul penal împotriva lui fiind sistat.

Spionii ruşi în Bulgaria

În toiul scandalului cu șeful rusofililor din Bulgaria, Nikolai Malinov, acuzat de spionaj, fostul ministru bulgar de externe, Solomon Pasi, a comentat că doar în Ambasada Rusiei de la Sofia sunt în jur de 68 de spioni. În afara acesteia sunt câteva sute şi numele lor se ştiu, a spus Solomon Pasi.

Cu toate acestea, contraspionajul bulgar nu a demonstrat până acum rezultate serioase legat de deconspirarea lor. În celelalte state din Europa de Est şi în statele balcanice, izbucnesc periodic asemenea scandaluri, însă nu şi în Bulgaria.

Singurul caz cunoscut public în care Bulgaria a expulzat diplomați ruși a fost din 2001, când Ivan Kostov era prim-ministru. Atunci, trei diplomați ruși, în frunte cu atașatul militar, Victor Lomakin, au fost obligaţi să părăsească țara în urma unui scandal de spionaj foarte mediatizat.

La data de 6 martie 2001, colonelul Yani Yanev, fost şef al Direcţiei pentru Analiză a Serviciului de Informaţii Militare, a fost arestat în faţa uşii Ambasadei Rusiei la Sofia, având asupra sa o geantă plină cu materiale catalogate „strict secret”.

Aproape în aceeaşi perioadă, de la Serviciul pentru Informaţii Militare din cadrul Ministerului Apărării a fost arestată şi Liliana Gesheva, şef al Secţiei Secrete a Serviciului de Informaţii Militare. Yanev avea o întâlnire cu ataşatul militar al Rusiei în Bulgaria, Vladimir Lomakin, pentru a îi oferi un rezumat privind situaţia în Balcani, pe care l-a primit de la Liliana Gesheva. Scandalul a dus la rechemarea lui Lomakin, iar Yanev şi Gesheva au fost deferiţi justiţiei.


Citiţi şi:

O excepțională operațiune de spionaj. Adolf Tolkacev, agentul cel mai productiv din istoria CIA

CIA luaţi de papagali. Spionii americani au dat unui rus dubios 100 de mii USD pentru informaţii false împotriva lui Trump

Afacerea Skripal, realități și speculații

 

yogaesoteric
24 ianuarie 2020

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More