Producțiile de porumb din Europa vor scădea pe fondul celei mai grave secete din ultimii 500 de ani

Pe lângă vestea prețurilor record la electricitate, de curând a fost publicat un nou raport îngrijorător privind recolta viitoare din Europa. Monitorizarea resurselor agricole, potrivit Bloomberg (agenție internațională de știri cu sediul în New York) a prognozat că randamentele la porumb ar putea scădea cu aproape o cincime din cauza unei secete devastatoare.

Înainte de a ne arunca o privire în raportul privind recolta, „pietrele foametei” ale Europei, vechi de secole,  au fost recent dezvăluite în râul Elba, care curge din munții Cehiei prin Germania până la Marea Nordului. Pietrele datează de la o secetă din 1616 și au următorul conținut: ,,Wenn du mich siehst, dann weine”, ceea ce traduce prin ,,dacă mă vezi, atunci plângi”.

Avertismentul scris pe pietre pare corect, deoarece noul raport privind recolta prevede că randamentul porumbului va scădea cu 16% sub media pe cinci ani, față de prognoza din iulie, care prevedea o scădere de 8%.

,,Perioadele de stres hidric și termic au coincis parțial cu etapa sensibilă de înflorire și umplere a boabelor”, potrivit raportului de monitorizare a culturilor. ,,Aceasta a dus la pierderea ireversibilă a randamentului potențial.

Scăderea producției de porumb ar putea duce la o nouă inflație alimentară. Aceasta va crește costurile furajelor pentru turmele de animale, adăugând și mai multe necazuri pentru fermierii care sunt afectați de prețurile ridicate la motorină și îngrășăminte.

Creșterea pierderilor de recolte din cauza secetei nu va face decât să exacerbeze criza alimentară cauzată de situațiile din Ucraina. Prețurile la carnea din supermarketurile din UE au urcat cu 12% în iulie față de anul precedent. Prețurile la lapte, brânză și ouă au crescut, de asemenea, vertiginos, la cote record.

Iar la sfârșitul lunii august, aproximativ jumătate din Europa se afla sub avertizare de secetă. Culturile, centralele electrice, industria și populațiile de pești au fost devastate de căldură și de lipsa de precipitații. Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene a avertizat la începutul lunii septembrie că seceta în curs de desfășurare este cea mai gravă din ultimii 500 de ani, în condițiile în care cantități mari de terenuri agricole se prefac în praf.

La începutul toamnei, Europa Centrală și de Vest se confruntă cu un risc foarte ridicat de secetă pentru următoarele trei luni, ceea ce ar putea duce la o penurie de apă.

Toate acestea ne lasă cu ideea că inflația în Europa va rămâne o problemă cleioasă, nerezolvată, după cum a explicat șeful băncii centrale a Germaniei, Joachim Nagel: ,,Problema inflației nu va dispărea în 2023”.

Citiți și:
Declarația Mondială în privința climei
Dan Diaconu: „Vă este necesar, mai mult ca oricând, autonomie: o cât mai mare autonomie”

 

yogaesoteric
4 octombrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More