Un insider dezvăluie cum funcționează Circul Jurnalistic

Eric Stemmelen (foto), fost director de programe la televiziunea France 2, a explicat mecanismele cenzurii de presă, care sunt mai ales de natură psihologică.

În cadrul unei emisiuni realizate de Pour.press, Stemmelen a făcut distincția între așa-numiții ziariști care fac parte din „Castă” și ziariștii de rând.

În ce îi privește pe primii, situația este foarte simplă:
Când prezentatorul programului matinal de la Europe 1 este plătit cu 38.000 de euro pe lună, merită să spui orice pentru acești bani.”

Stemmelen a explicat și care este situația în cazul ziariștilor de rând:
Te autocenzurezi din frica de a nu fi dat afară pur și simplu… Sunt mulți care nu au câtuși de puțin intenția să ajungă în șomaj!

Și fostul director de la France 2 a conchis:
Așadar, sistemul este blocat. Nu este nevoie de cenzură, există o autocenzură…”

Stemmelen a explicat și cum sunt simulate diversitatea și pluralismul de opinii în acest circ jurnalistic:

În al doilea rând, sistemul este mai eficient în măsura în care există COPY-PASTE, adică reproducerea din surse aparent diferite a aceluiași discurs. Când opinia se confruntă cu faptul că articolul din Le Figaro este în realitate identic cu cel din Libération, care este de fapt identic cu cel din L’Obs, care este la fel cu cel din Le Monde… deși este vorba de surse diferite, cu, zice-se, un pluralism, o diversitate… Dar toate spun aceleași idei. Iar publicul își spune: «Acesta este adevărul!, de vreme ce organe de presă atât de diferite spun la fel». Doar că nu există nicio diferență, aparțin toate unor miliardari care sunt amici unii cu alții și nu au nevoie să se consulte ca să repete aceleași idei.

Citiți și:
Jurnaliştii sunt cumpăraţi. Udo Ulfkotte, fost jurnalist german, dezvăluie amploarea manipulării opiniei publice prin mass-media…
Cum sunt controlate televiziunile, presa scrisă sau site-urile de succes?
Între „libertatea presei” și „presa liberă”

 

yogaesoteric
4 octombrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More