Prof. dr. Leon Dănăilă, «sculptorul de creiere»: «Dacă preotul îi citește unui bolnav, sistemul imunitar al acestuia devine mai puternic»

 

Într-un interviu recent, academicianul Leon Dănăilă a vorbit despre puterea autosugestiei în vindecarea bolilor.

 

Printre altele, iată ce a declarat faimosul profesor cu privire la sistemul imunitar si puterea gândului:
„Fenomenele parapsihologice, autosugestia, sugestia, empatia sunt reale. S-a dovedit că acest creier are o putere foarte mare. Există oameni care au o putere aparte de a influența activitățile unei colectivități. Anumiți conducători aveau o putere aparte de a hipnotiza masele, de aceea oamenii executau tot ce spuneau. Puterea aceasta de a influența este reală, creierul are niște unde care pot influența.

De exemplu, descântecele, care au o bază reală, funcționează în acest fel. Și preoții au această putere de a influența. De aceea, dacă preotul îi citește unui bolnav, sistemul imunitar al acestuia începe să devină tot mai puternic, el începe să se simtă mai bine.

Credința în Dumnezeu îi dă bolnavului o imunitate mai bună, el rezistă mai bine la boală, pentru că boala este formată 50% din stare organică și 50% din stare psihică.

Așadar este necesar să știți că oamenii optimiști au un sistem imunitar foarte bun, pe când cei pesimiști se îmbolnăvesc mult mai repede. O stare depresivă poate duce la apariția bolilor grave, uneori”, spune prof. Leon Dănăilă.

Academicianul Leon Dănăilă, sau „sculptorul de creiere”, așa cum este supranumit, are la activ peste 40.000 de operații și figurează, alături de Einstein, printre cele 500 de genii ale secolului al XX-lea. Acest geniu al neurochirurgiei românești a adus pentru prima dată la noi în țară microscopul operator și laserul, scăzând astfel mortalitatea în urma operațiilor pe creier de la 51%, la 4%.

În cadrul unui interviu LiveDoc, celebrul neurochirurg a povestit despre cât de complicată este activitatea cerebrală și ce putem face ca să ne menținem creierul în formă.

Academicianul Leon Dănăilă a scris peste 54 de cărți de neurochirurgie și neuropsihologie și a descoperit o celulă nouă în creier, pe care a numit-o cordocit, dar susține că mai este mult de studiat în acest domeniu.

Reporter:
După atâția ani în care ați operat pe creier și ați studiat creierul, ce zone ale acestui organ au rămas nedescoperite și ar merita să fie cercetate mai cu atenție?

Acad. prof. dr. Leon Dănăilă: Zona lobului prefrontal este foarte complicată, este o zonă căreia nu i s-a dat importanță la început. Bolnavii care prezentau stări foarte anxioase, mai ales în timpul războiului, erau supuși unei lobectomii frontale și în urma acesteia puteau fi foarte ușor manevrați, puteai să faci ce vrei cu ei, nu mai aveau personalitate. Nu rămâneau paralizați, dar din punct de vedere psihic erau dirijabili. Bolnavii, la probele de memorie, atenție, erau buni, dar ei nu puteau anticipa evenimentele, unii aveau funcții importante în societate dar au ratat tot pentru că făceau niște contracte fără să aibă puterea de discernământ.

Din cauza aceasta am scris o carte și în cartea respectivă am descris că astfel de operații s-au făcut în scop politic, ca oamenii să fie mai ușor de controlat. Când a apărut cartea, au venit unii care mi-au zis că o să mă aresteze, că am implicat politica, dar eu m-am documentat, știam unde și cum s-au făcut operațiile. Cartea a fost vândută imediat pentru că era unicat, atunci. Dar, după Revoluție, mă trezesc cu reclamație.

Și preoții au această putere de a influența. De aceea, dacă preotul îi citește unui bolnav, sistemul imunitar al acestuia devine mai puternic, el se simte bine.

Credința în Dumnezeu îi dă bolnavului o imunitate mai bună, el rezistă mai bine la boală pentru că boala este formată 50% din stare organică și 50% din stare psihică. Oamenii optimiști au un sistem imunitar foarte bun, pe când cei pesimiști se îmbolnăvesc mult mai repede. O stare depresivă poate duce până la cancer, uneori.

Și medicii pot influența starea bolnavului prin ceea ce îi transmit. Dacă un medic îl încurajează pe bolnav, îi spune că se va face bine, îi e aproape, îl atinge, aceste gesturi au mare influență asupra bolii. Și persoanele apropiate îl pot ajuta pe bolnav dacă îl îmbărbătează.

Reporter:
Cum definiți creierul?

Acad. prof. dr. Leon Dănăilă: Creierul este o mare necunoscută. Cunoaștem cam 50% din activitatea cerebrală, dar 20% nu sunt aspecte adevărate. Creierul are 400 miliarde de neuroni și fiecare neuron are până la 3.000 de legături cu celelalte celule. În realitate, toate computerele din lume nu se compară cu creierul, toate sunt un nimic pe lângă activitatea foarte complexă a creierului. Se spune că de fapt creierul este cea mai complexă materie din Univers.

Reporter:
Ce putem face ca să ne menținem creierul sănătos? Cât contează alimentația?

Acad. prof. dr. Leon Dănăilă: Este necesar să avem un regim de viață ponderat. Alimentația influențează foarte mult activitatea cerebrală. Și comportamentul persoanei influențează activitatea cerebrală. Felul cum vezi lumea, felul cum o percepi, felul în care ai relații cu oamenii din jur influențează activitatea cerebrală. Chiar și tu poți să influențezi activitatea cerebrală a colegilor, chiar pe negândite; dacă le dorești răul, chiar așa se petrece. Așa este și cu descântecele. Sunt fenomene adevărate, dar nu se cunosc încă undele acestea, fizica nu le-a descoperit. Pot influența oameni la distanțe foarte mari. Nu se știe prin ce mecanism încă, dar se poate.

Reporter:
Dumneavoastră ce regim de viață aveți? Care este secretul unei vieți active și la vârste înaintate?

Acad. prof. dr. Leon Dănăilă: Eu mă scol dimineața pe la 3, cam în fiecare zi, citesc dimineața când am creierul foarte limpede. La alimentație nu am restricții, nu mănânc grăsimi, deși toate principiile alimentare sunt necesare. Și grăsimile sunt necesare dar până la un anumit punct. Toți axonii cerebrali sunt mielinizați cu grăsime, dacă facem restricție la grăsime, creierul suferă foarte mult pentru că nu se mai produce mielinizarea și apar disfuncții cerebrale.

Proteinele sunt necesare, zaharurile sunt necesare, dar nu în doze mari. Eu mănânc și dulce dar nu mult, ponderat, din toate. Fructele sunt foarte bune, legumele.
Carnea se spune că dacă consumăm foarte multă, durata de supraviețuire scade cu cantitatea de carne pe care individul o consumă.
Nu există alimente nocive, totul este bun în cantități moderate. Nu există nici ceva anume care dacă mănânci te faci deștept sau te prostește.

Reporter:
Ați scris prima carte, la noi în țară, despre temuta maladie Alzheimer. Cum o descrieți?

Acad. prof. dr. Leon Dănăilă: Boala Alzheimer este foarte greu de tratat. Eu am scris prima carte în România despre această boală. Făceam biopsii la unii care aveau boala. E o întrerupere, este un amiloid care se pune pe prelungirile celulelor cerebrale și împiedică memoria, atenția.

Țin minte că a venit un profesor de matematică la mine și mi-a zis că este matematician și că a ajuns să uite formulele – asta este adevărata boală Alzheimer, că acum se spune că apare după accidente vasculare. Nu are tratament, este foarte multă lume care are boala și afectează, în principal, memoria.

S-a spus că acidul nicotinic excită acetilcolina care este în legătură cu memoria. Unii au spus ca cei cu Alzheimer să fumeze că îi ajută nicotina. Boala poate să apară la 50-60 de ani. Este o disfuncționalitate a întregului creier. Pentru că în creier, totul este legat cu totul. S-a încercat un vaccin împotriva bolii Alzheimer dar nu s-a reușit până la ora actuală.

Citiți și:

Acad. prof. dr. LEON DĂNĂILĂ – «În creier se intră de mână cu Dumnezeu» 
LEON DĂNĂILĂ – MEDICUL ASCET
Vindecarea prin meditaţie

 


yogaesoteric
17 iunie 2019

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More