Prof. Paul Dragoș Aligică despre „schema folosită” pentru „discreditarea și marginalizarea” celor care se vor arăta nemulțumiți de problemele apărute în urma crizei: Scopul este de a crea autocenzura și inhibiția

Profesorul Paul Dragoș Aligică, doctor în științe politice, în economie și în sociologie, spune că aceleași autorități care au creat actuala criză sunt tot cele care oferă și un „remediu”, iar împotriva celor care sunt nemulțumiți se va dezlănțui o campanie al cărei scop va fi „autocenzura și inhibiția”.

Profesorul oferă următoarele explicații, într-o postare online:

„Iată, așadar, cum se dezvoltă până la capăt logica actualei crize:

Aceasta este în mod evident rezultată nu pe partea consumului și cererii, ci pe partea ofertei și producției. O spun toți cei informați, o spun cei de meserie, o spun analiștii domeniului, însă mai mult decât atât, o strigă datele, statisticile, observația primară și bunul simț.

Cum s-a ajuns aici și cu ce efecte și determinări colaterale – politice, ideologice, mediatice, geopolitice – nu este obiectul discuției, deși am ajuns să fim învrăjbiți și ațâțați unii împotriva altora exact din cauza acestor efecte colaterale.

Fapt e că bulversarea și distorsiunea pe partea ofertei nu este rezultatul unui șoc exogen sau tehnologic, nu este rezultatul unei misterioase mâinii invizibile sau unor efecte emergente perverse. Ea este rezultatul unor serii de decizii determinabile și identificabile cronologic și instituțional, cu nume, prenume, autor și autoritate tutelară și responsabilă.

Ce ni se propune de către exact aceleași autorități ca remediu? Dincolo de promisiuni, în plan concret, ce avem este o campanie de mobilizare socială în vederea ajustării percepțiilor și comportamentelor pe partea consumului și cererii.

Ce știm deja: Campania pare că va fi executată după standardele și tehnicile deja cunoscute de la agențiile publice care au mai instrumentat astfel de campanii, de la companiile private de PR și marketing care au mai fost finanțate prin contracte în acest sens și evident de la ONG-urile și aparținătorii din mass-media ai rețelei celor mai înainte menționați.

Cum e organizată campania? Populismul joacă un rol esențial. Partidele și liderii politici sau de opinie sunt cei vizați primii. Scopul este de a crea autocenzură și inhibiție. Ridică cineva problema calității vieții la 19 grade Celsius și 2 ore de apă caldă pe zi? Populism.

Ridică cineva problema aprovizionării? Populism. Ș.a.m.d. Schema este cunoscută. Discreditare și marginalizare. Plus deplasarea atenției pe alte probleme și crize colaterale și secundare.

Dar problema nefiind pe partea consumului și cererii ci pe partea ofertei și producției, vom avea o criză majoră. Toți vor fi afectați. Dar cel mai rău vor fi păturile sociale vulnerabile economic.

Ce va urma?

Un program european de ajutoare socială. Va fi un program generos, la care decidenții europeni, parlamentari etc. se vor ilustra în toată competența și mărinimia lor.

Cine poate critica asta? Nimeni. Evident. Cine ar putea fi împotriva acestei funcții sociale extrem de necesare pe care decidenții noștri se sacrifică să și-o asume? Iată că instituțiile și liderii noștri nu ne-au lăsat la greu. Cei vitregiți au fost salvați. Ne-am luptat și cu Populismul, și am învins.

Ce poți cere mai mult de la un sistem de guvernare? Doar scrie și la manualul de filosofie politică că asta e standardul ultim!”

Citiți și:
Rămâneți pe loc și priviți cum se sinucide Europa
O putere mare a adunat totul în palmă și instantaneu a strâns pumnul

 yogaesoteric
14 decembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More