Prof. univ. dr. Mircea Miclea: „Nu mai merită să înveți din moment ce notele nu contează. Contează să ai niște meditații la liceul la care dai admitere, în speță la colegiile naționale”
Fostul ministru al Educației, prof. Mircea Miclea, a reluat criticile la adresa proiectelor legilor Educației, spunând că acestea nu fac decât să accentueze inegalitățile dintre copii și să-i demotiveze pe elevi, prin promovarea unor mesaje de tipul „nota nu contează”.
Nu mai merită să înveți din moment ce notele nu contează. Ce contează? Contează să ai niște meditații la liceul la care dai admitere, în speță la colegiile naționale, a subliniat Mircea Miclea într-un interviu acordat pentru EuropaFM.
„Aici sunt mai multe probleme și sunt esențiale. Prima: se renunță la a lua în considerare toate notele pe care un elev le obține în învățământul gimnazial. Altfel spus, așa cum și domnul ministru a subliniat la începutul acestui an școlar, nu mai contează notele pentru învățământul gimnazial.
Înseamnă că eu, ca elev, nu merită să învăț pentru că oricum nu mi se încheie decât o medie la final de an. Nu contează ce se petrece pe parcursul anului, nu am niciun feedback despre care-i nivelul meu în timpul anului ca să mă corectez. Pe de altă parte, după ce eu nu mai sunt tentat să învăț, nici profesorii nu mai sunt tentați să evalueze foarte serios toate noțiunile pe care eu le știu sau nu le știu, pentru că notele nu contează. Nu se iau în calcul deloc la a face o admitere la nivel de învățământ liceal.
Aceasta va duce la o devalorizare a performanțelor de învățare. Nu mai merită să înveți din moment ce notele nu contează. Ce contează? Contează să ai niște meditații la liceul la care dai admitere, în speță la colegiile naționale. Evaluarea națională nu mai devine obligatorie, ci facultativă numai pentru cei care nu-și pot permite să obțină meditații ca să intre la colegiul național”, a spus Mircea Miclea la Europa FM.
Potrivit acestuia, învățământul este necesar să asigure egalitate de șanse, însă prin acest sistem de segregare a admiterii la învățământul liceal crește inegalitatea dintre copii.
„Prin acest sistem de segregare a admiterii la învățământul liceal, prin faptul că colegiile naționale fac admitere separat, noi nu numai că menținem, ci accentuăm inegalitatea de șanse dintre cei care nu au bani și nu au profesori buni și nu-și permit meditații și cei care au această situație. Practic, creăm un sistem de învățământ care crește inegalitățile – în loc să le reducă – dintre copii, iar acest aspect este criminal”, a adăugat Mircea Miclea.
Totodată, fostul ministru al Educației a criticat promovarea mesajului potrivit căruia „notele nu contează.”
„Ce fel de mod de gândire creăm noi cu o astfel de abordare? Unul care va avea această atitudine că nu contează propria performanță. Cum vor intra acești oameni în viață? Cu ideea că nu contează performanța ta la muncă, de exemplu. Și se continuă această filosofie. După ce ai intrat la liceu, în baza acestor proiecte de lege, tu înveți ce înveți în funcție de ce specializare ți-ai ales, dar la final de liceu, la bacalaureat nu contează ce specializare ți-ai ales și contează următorul fapt: dai un examen comun cu toți cei care au alte specializări (…). Din nou, se transmite mesajul «Nu învățați pentru că oricum evaluarea la nivel de final de liceu va fi foarte lejeră» – o probă comună astfel încât toată lumea să poată să treacă, iar ceea ce învățați voi va fi facultativ.
Deci mesajul care se comunică prin aceste proiecte de legi este: «performanța voastră de învățare nu contează, deci nu vă străduiți prea mult», iar acest aspect este dezastruos. Pentru că o să ai niște adulți care o să intre în lumea muncii în care performanța contează: adică salariul pe care îl ai, toate beneficiile pe care le ai depind de cât de bun ești la locul de muncă.
Deci noi formăm niște elevi pe care îi formăm în ideea «Nu contează performanța ta» și-i punem într-o lume în care performanța chiar contează și în care veniturile lor, statutul lor socio-economic va depinde de perfomanțele lor. Deci asta înseamnă subminarea forței de muncă pentru viitorul acestei țări”, a spus Mircea Miclea la Europa FM.
Citiți și:
Legile digi-/privatizării (educației). Cui prodest
„Cu mici excepții, cele două propuneri legislative ale Ministerului Educației sunt niște aberații. Un genocid educațional”
yogaesoteric
16 decembrie 2022