Profesorul care studiază efectele radiaţiilor emise de telefoanele mobile: tumori, boli de piele, dureri, insomnii

 

Romana Draşovean (48 de ani), şef lucrări la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu din Galaţi, a încheiat recent un studiu bibliografic al unor cercetări ştiinţifice reprezentative la nivel mondial legat de efectele radiaţiilor electromagnetice emise de telefoanele mobile asupra sănătăţii celor care le folosesc.

În ultimul deceniu asistăm la o dezvoltare puternică a tehnologiei informaţionale, tehnologia Wi-Fi şi WiMax luând o amploare fără precedent. Numărul de utilizatori de telefonie mobilă şi timpul pe care oamenii îl petrec utilizând telefonul au crescut semnificativ.

„Telefonul mobil a devenit unul dintre cele mai importante obiecte din viaţa noastră. Comunicăm mai uşor, obţinem şi transmitem informaţii rapid. Există însă şi reversul medaliei. Suntem acaparaţi de telefonul nostru din ce în ce mai performant, ne izolăm de cei din jur”, susţine Romana Draşovean.

Profesorul predă Fizică Generală la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu din Galaţi, specializările Chimie, Ştiinţa Mediului şi Fizică Medicală, dar şi la specializările Mecanica Fluidelor şi Hidrodinamica Valurilor la Facultatea de Nave şi are ore de laborator la Fizica Atmosferei şi Hidrologiei, unde studenţii învaţă despre principiile curgerii fluidelor (lichide şi gaze) şi despre diverse probleme de vâscozitate pe care le au acestea.

Profesorul a mărturisit că impulsul de a realiza acest studiu i-a venit pornind de la experienţa personală, cu proprii copii, care folosesc foarte mult telefonul mobil.

Iată o parte dintre studiile asupra efectului nociv al radiaţiilor emise de telefoanele mobile:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3243874/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22426673
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12876474
https://draxe.com/cell-phone-health/
https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/electromagnetic-fields-and-public-health-mobile-phones
https://www.sciencealert.com/cellphone-radiation-effects-study-human-health-mixed-results
https://ntp.niehs.nih.gov/
https://www.southuniversity.edu/whoweare/newsroom/blog/health-risks-of-using-mobile-phones-137310
https://ehtrust.org/take-action/educate-yourself/top-10-facts-about-cell-phones-and-wi-fi-2/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15317918
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16136046

Tumori la cap şi gât, boli de piele, dureri de cap şi insomnii

„Telefoanele mobile emit radiaţii radio. Acestea sunt radiaţii electromagnetice neionizante. Nivelurile de radiaţii radio emise de telefoanele mobile ar putea cauza probleme de sănătate, cum ar fi boli de piele, dureri de cap, insomnii, probleme de concentrare, dureri la nivelul ochilor, deteriorarea progresivă a vederii şi nu în ultimul rând tumori la nivelul capului şi gâtului. Efectul care poate fi sesizat cel mai uşor este încălzirea ţesuturilor. Cu cât expunerea este mai îndelungată şi vârsta utilizatorului este mai mică, cu atât efectul de încălzire este mai puternic”, susţine Romana Draşovean.

Cei mai afectaţi de acest fenomen sunt copii. Radiaţiile radio pătrund mai uşor în creierul micuţilor, care absoarbe o cantitate mai mare de radiaţii decât cel al adulţilor, iar impactul radiaţiilor electromagnetice este mai puternic.

Pentru orice utilizator de telefonie mobilă este foarte important să cunoască care este rata de absorbţie specifică (SAR), aspect care e necesar să fie menţionat pe ambalajul telefonului. Comisia Internaţională pentru Protecţia Împotriva Radiaţiilor Neionizante a stabilit o serie de reglementări în domeniu legat de valoarea SAR-ului emis de telefoanele mobile. „SAR se defineşte ca energia absorbită pe unitatea de masă de ţesut corporal. Specialiştii recomandă să utilizăm telefoane având o valoare mai mică de 0,2 W/kg. Ei urmăresc să dezvolte tehnologii noi, la care valoarea SAR-ul să fie cât mai mică”, explică Romana Draşovean.

Studiu propriu asupra efectelor telefoniei mobile

Profesorul a ţinut mai multe prezentări în faţa unor copii, oferindu-le sfaturi care să ducă la minimizarea riscurilor pentru sănătate la folosirea telefonului mobil.

„Este utilă folosirea sistemului hands-free, limitarea duratei convorbirilor telefonice la strictul necesar, ţinerea telefonului cât mai departe de trup, mai ales în timpul somnului şi evitarea folosirii telefonului atunci când semnalul este scăzut, întrucât doza de radiaţii este mai mare”, punctează Romana Draşovean, care a pus în aplicare, la rândul său, toate aceste sfaturi.

Undele radio emise de telefoanele mobile acţionează mai puternic la copii deoarece cutia lor craniană este mai subţire şi în plus radiaţiile afectează procesul de multiplicare celulară.

„Aceste radiaţii afectează chiar şi ADN-ul. Impactul este mai puternic la copii şi pentru că ei au un altfel de sistem imunitar. La copii, pe lângă impactul căldurii emise de telefon în trup, undele radio acţionează şi asupra multiplicării celulelor. De aici şi pericolul mai mare pentru copii. Ei sunt mai predispuşi la îmbolnăvire, fiind vorba de dezvoltarea unor tumori la gât şi la cap. Apar probleme şi la articulaţii, la ochi şi probleme de concentrare”, enumeră dascălul câteva dintre problemele medicale cu care se pot confrunta copii şi tinerii care folosesc în exces telefonul mobil.

Romana Draşovean va iniţia şi un studiu propriu legat de efectele telefoniei mobile asupra sănătăţii umane. Mai mulţi tineri şi copii vor răspunde la un chestionar privind intervalul de timp în care folosesc zilnic telefonul mobil şi dacă îl utilizează doar pentru comunicare sau şi în alte scopuri, cum ar fi socializarea.

„Vom alege un grup de subiecţi care folosesc telefonul mobil mai mult şi un grup care nu pune un accent prea mare pe această tehnologie, urmând să le facem o serie de analize, pe care le vom studia ca să vedem dacă există diferenţe substanţiale între starea de sănătate a acestora”, a dat câteva detalii Romana Draşovean despre studiul pe care îl va efectua în viitorul apropiat.

Citiţi şi:

Chiar şi numai 15 minute de convorbiri ce sunt efectuate la telefonul mobil pot să afecteze dramatic nu numai structura, ci și funcționarea creierului

Efectele nocive ale tehnologiei wireless 5G asupra sănătății

Studii: Opt efecte fiziopatologice ce vor fi amplificate de 5G

 

yogaesoteric
27 mai 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More