Profesorul John McMurtry mărturisește că «SUA deţine recordul mondial absolut în a ucide civili, a încarcera fără judecată şi a tortura deţinuţii»!

 

Profesorul John McMurtry afirmă că guvernul SUA este o maşină gigantică de ucidere în masă care câştigă profituri prin producerea de războaie, şi niciodată nu este făcut răspunzător pentru crimele de război de neimaginat şi pentru crimele împotriva umanităţii pe care le săvârșește. McMurtry crede de asemenea că SUA a devenit un stat poliţienesc, care îşi tratează cetăţenii în modul cel mai lipsit de considerație posibil.

„Am călătorit singur prin lume, doar cu un rucsac în spate, şi nu am găsit niciun stat în care forţele poliţieneşti să fie mai obişnuite să realizeze acţiuni violente, mai dispuse să scoată pistolul, mai discriminative faţă de cei amărâţi şi mai vicioase în mod arbitrar în comportamentul lor normal”, a relatat McMurtry. „SUA conduce acum planeta într-un război mascat al bogaţilor împotriva săracilor.”

„SUA poate reţine, răpi şi arunca în puşcărie fără proces sau acuzaţie orice cetăţean american sau alt cetăţean prin simpla denumire a sa drept inamic al SUA”, nota prof. John McMurtry într-un interviu în exclusivitate pentru Fars News Agency (FNA).

Conform intelectualului canadian, oamenii de stat ai SUA au susţinut îndelung regimurile dictatoriale şi tiranice, şi chiar au finanţat şi au înarmat regimul nazist al lui Adolf Hitler în perioada 1939-1945.

John McMurtry este profesor emerit în filozofie la universitatea din Guelph, Canada. În 2001, prof. McMurtry a fost numit membru al Societăţii Regale din Canada pentru contribuţiile sale extraordinare la studierea ştiinţelor umaniste şi sociale. Ultimele sale lucrări majore includ studiul pe 15 ani intitulat Stadiul canceros al capitalismului: de la criză la remediu precum şi trei volume monumentale cerute de UNESCO pentru Enciclopedia Sistemelor de Susţinere a Vieţii, intitulate Filozofia şi problemele vieţii.
Articolele şi materialele scrise de McMurtry apar în mod regulat în diferite ziare şi reviste online din lumea întreagă.

Profesorul McMurtry a participat la un interviu extins cu FNA şi a răspuns la anumite întrebări referitoare la proiectul SUA „Războiul Împotriva Terorii”, la intervenţiile militare în Irak şi Afganistan şi la atacurile din 11 septembrie 2001.

Vă oferim în continuare transcrierea interviului.

FNA: Prof. McMurtry, după atacurile din 11 septembrie, SUA a lansat proiectul „Război Împotriva Terorii”. Această acţiune riscantă a costat până acum vieţile a mii de civili neînarmaţi, nevinovați din întreaga lume. Incluzând Afganistan, Irak, Pakistan, Yemen, Somalia şi Libia; costul civil al Războiului Global Împotriva Terorii a fost în cea mai mare parte ignorat de mass-media principală şi de politicienii din vest. De ce credeţi că au trecut cu vederea rata enormă de decese, din rândul civililor, care a rezultat dintr-o acţiune forţată care se presupunea că trebuia să exporte democraţia şi valorile liberale în lume?

Prof. McMurtry: În SUA, aşa-zisul Război Împotriva Terorii este de departe cea mai mare şi cea mai sistematică acţiune de terorizare a civililor care este realizată de fapt de statul american însuşi. Cetăţeni neînarmaţi sunt ucişi în toată lumea ca şi „daune colaterale”, „combatanţi inamici ilegali” sau etichetaţi în alt fel. SUA se imaginează deasupra legilor internaţionale împreună cu aliatul ei Israel, dar această realitate este tabu pentru a fi raportată şi la fel sunt toate uciderile şi terorizările civililor.

Se poate afirma că înregistrările istorice demonstrează că SUA este vinovată, cu dovezi, de uciderea în masă, în afara legii, a unui anumit număr de civili din întreaga lume, dar adevărul este de negândit în cadrul regimului ideologic în curs. Luaţi în considerare, de exemplu, războaiele civile şi loviturile de stat conduse de Statele Unite în Venezuela şi Ucraina, ca şi în Libia şi Siria. America a terorizat în masă şi a distrus societăţi, aducându-le în stare de dependenţă fără apărare astfel ca resursele lor, câmpurile şi pieţele să devină „libere” pentru exploatarea corporatistă transnaţională. Şi totuşi, înţelesul acestor fapte nu este decodat. Ignoranţa este construită în sintaxa gândirii acceptabile, prin ceea ce oamenii acceptă să creadă, să accepte. 

FNA: Mulţi imigranţi din cele patru colţuri ale lumii care au căutat refugiu în SUA, în speranța unei vieţi mai bune şi mai prospere, consideră America o societate absolut liberă, democratică şi deschisă, cu oportunităţi abundente pentru progres social şi economic. Totuși dvs. aţi afirmat, ca şi mulţi alţii, că SUA este un stat poliţienesc. Aţi dori, vă rog, să dezvoltaţi mai mult acest aspect? Credeţi că aceşti imigranţi şi căutători de azil nu spun întregul adevăr despre SUA sau că sunt oarecum dezamăgiţi?


Prof. McMurtry: Decepţia se aliază cu ignoranţa. Eu definesc statul poliţienesc ca o societate în care există o putere nelimitată dată de stat forţelor armate, fără dreptul cetăţenilor de a opri aceasta. În timp ce persoanele de la vârf proclamă întotdeauna devoţiunea lor pentru binele public, o nesfârşită listă de crime împotriva umanităţii sunt permise prin birouri teroriste care sunt legale, prin directive centrale şi canale birocratice.

Astfel, în „libera şi democrata America”, sunt încarceraţi mai mulţi cetăţeni decât în orice altă ţară, iar peste 80% dintre aceştia nu au realizat niciun act violent împotriva vreunei persoane. În timp ce SUA acuză alte ţări de persecuţii inumane şi despotism, ea deţine recordul mondial pentru încarcerarea de oameni nonviolenţi, pentru ucidere violentă a civililor, pentru supraveghere de tip spionaj asupra fiecăruia şi pentru ucidere în masă de oameni nevinovați din afara graniţelor sale.

Chiar şi a da un şut într-un cauciuc al unui vehicul VIP poate fi o acțiune pusă sub acuzarea de act de „terorism”. Am călătorit prin lume singur doar cu un rucsac în spate şi nu am găsit niciun stat în care forţele poliţieneşti să fie mai obişnuite la atitudini agresive faţă de civili, mai dispuse să scoată pistolul, mai discriminatorii faţă de cei deposedaţi şi mai vicioase în mod arbitrar în comportamentul lor normal, obişnuit. SUA conduce acum planeta într-un război mascat al bogaţilor împotriva săracilor.

FNA: Care este punctul dvs. de vedere asupra recentelor legi şi hotărâri care au stipulat limitări ale libertăţilor civile ale cetăţenilor SUA, incluzând legea Patriot Act din 2001, care a fost pe larg criticată şi faţă de care s-a protestat? Este văzută ca o măsură discriminatorie care violează viaţa privată a cetăţenilor americani şi a străinilor care călătoresc prin SUA. Nu este aşa?

Prof. McMurtry: Represiunea drepturilor civile de către SUA merge mult mai profund decât simpla violare a vieţii private a cetăţenilor faţă de care mass-media se limitează să tacă. Patriot Act, împreună cu alte legi precum Legea Comisiilor Militare, Legea de Autorizare a Apărării, Legea Securităţii Statului şi Legea Protejării Americii metamorfozată în Legea Terorismului legat de Afacerile cu Animale, realizează o reducere sistematică a drepturilor şi libertăţilor civile.

Spionarea fiecăruia din afara graniţelor este aparatul ce acompaniază Agenţia pentru Securitatea Naţională căreia i-a fost expusă recent activitatea de urmărire globală totalitară (asupra cetăţenilor, indiferent de naţionalitate) şi trucurile murdare pe care le utilizează.

Daniel Ellsberg, analist guvernamental, a afirmat legat de Dosarele Pentagon (Pentagon Papers) că situaţia de după 11 sept. din SUA este precum „o lovitură… un asalt constant asupra oricărui drept fundamental din Constituţie, pentru ca guvernul executiv să conducă prin decrete”.

Ceea ce face ca aceste noi legi şi autorizaţii să fie tiranice este suspendarea selectivă a drepturilor stabilite prin Constituţie pe care o realizează acestea faţă de habeas corpus, dreptul acuzatului de a vedea dovezile împotriva lui/ei, dreptul de a-şi alege apărarea legală, dreptul la proces fără detenţie indefinită, precum şi alte drepturi la proces juridic incluzând dreptul la vorbire liberă şi la organizare care poate fi interpretat a fi „susținere de inamici ilegali”.

Referitor la cine sunt aceşti „inamici ilegali”, aceasta este determinat de preşedintele SUA fără criteriu legal, furnizare de dovezi sau cerere de verificare. SUA poate astfel reţine, răpi şi băga în puşcărie fără proces sau acuzare orice cetăţean american sau orice alt cetăţean de oriunde prin simpla denumire a sa drept inamic al SUA. Această putere arbitrară a instituit în mod josnic dreptul preşedintelui SUA de a omorî la voinţă anumiți indivizi şi pe cei din jurul lor prin drone-robot ucigaşe – toate acestea fiind crime împotriva umanităţii şi crime de război potrivit legilor internaţionale, dar, din nou, acestea sunt tabu pentru a fi raportate în mass-media sau pentru a fi supuse întrebărilor la întâlnirile internaţionale pe teme de securitate.

FNA: Guvernul SUA a susţinut în mod tradiţional regimurile opresive care sunt considerate pe scară largă ca fiind dictatoriale şi tiranice. Unele exemple includ faptul că guverne americane succesive au susţinut regimurile din Arabia Saudită, Bahrain, Egipt şi Israel. Oare o asemenea abordare nu este contrară principiilor democraţiei înspre care se spune că este orientată Constituţia SUA?

Prof. McMurtry: Cu siguranţă, SUA a susţinut pe termen lung regimurile dictatoriale şi tiranice. De fapt corporaţiile şi băncile americane au condus finanţarea şi înarmarea lui Hitler şi a naziştilor încă din perioada războiului din 1939-1945, iar susţinerea oficială din partea SUA a regimurilor dictatoriale ucigaşe, după aceea, a fost normalizată odată cu fondarea CIA în 1947. În anii ce au urmat evenimentelor din 11 septembrie, guvernul SUA a finanţat sub acoperire şi a înarmat în mod direct cele mai distructive forţe armate, incluzând jihadiştii, nu doar în naţiunile pe care le-aţi menţionat, ci în Siria şi înainte de aceasta în Libia, Irak, Somalia şi Afganistan, precum şi în multe alte locuri puţin cunoscute cum ar fi Mali. Ucraina a fost aruncată în mod similar în război civil şi opresiune escaladată printr-o destabilizare condusă de America, forţe speciale sub acoperire şi fascişti locali.

Totuşi Constituţia SUA în sine nu are resurse clare pentru a preveni asemenea crime internaţionale. „Părinţii fondatori” ai SUA erau ei înşişi în principal stăpâni de sclavi şi conducători ai expansiunii genocidare vestice împotriva primilor oameni pe care Anglia i-a interzis în 1763. De fapt, în ciuda unor fraze sforăitoare fără forţă de susţinere, adevărata grijă a Constituţiei SUA este protejarea proprietăţii private şi a bogăţiei celor de la vârf împotriva maselor şi a reversului democratic. Cea mai de preţ valoare a guvernării este comerţul profitabil şi neîngrădit, „clauza comerţului” fiind singurul mod găsit de a întări drepturile civililor de culoare. Sloganurile „viaţă, libertate şi urmărirea fericirii” par inspiratoare cu excepţia faptului că fericirea nu poate fi urmărită, necesităţile vieţii nu intră niciodată în considerare, iar libertatea fără mijloacele de a o manifesta este un non-sens.

Ţineţi minte faptul că deciziile Curţii Supreme a SUA au garantat libertatea constituţională a hoardelor de bani privaţi pentru a controla politicienii, discursurile publice şi însăşi alegerile.

Corporaţiile transnaţionale care sunt vehicule globale ale secvenţelor de bani care controlează lumea au în acelaşi timp puteri multiple fără obligaţii, în timp ce alte drepturi ale societăţii au fost pur şi simplu şterse prin tratate comerciale internaţionale care recunosc doar drepturile corporaţiilor şi văduvesc societăţile de suveranitatea lor economică şi de resurse publice. Drepturile corporaţiilor de a domina discursul public şi alegerile au fost legitimate chiar de cel de-Al Cincilea Amendament care proteja, chipurile, drepturile civile ale foștilor sclavi.

Pe scurt, o expropiere aproape totală a drepturilor realizată de către elita plină de bani a arătat cât de antidemocratică a fost făcută Constituţia SUA. Cred că doar regula legii de protejare a vieţii cu forţa legii internaţionale poate regla această dictatură globală a puterii banilor şi să o pună la locul ei, în concordanță cu necesităţile de susţinere a vieţii, care sunt acum violate la fiecare nivel, cu sau fără ridicări sociale revoluţionare.

FNA: În cursul secolului al XX-lea, SUA a fost implicată în mai multe acţiuni, sub acoperire, de schimbare a unor regimuri străine. Aşa cum menţionează revista Foreign Policy, America a constituit şapte guverne în lume în ultimii 100 de ani prin manipulări ale maselor şi lovituri bine puse la punct, incluzând lovitura de stat din 1953 împotriva guvernului popular al prim-ministrului iranian Mohammad Mosaddegh sau cea din 1973 din Chile, care a dat jos guvernul preşedintelui Salvador Allende. Este o asemenea sponsorizare a loviturilor de stat şi a acţiunilor menite să schimbe regimuri trăsătura caracteristică a unui guvern democrat, ce iubeşte pacea?

Prof. McMurtry: Nu există aproape nicio lovitură de stat sau cădere de guvern de la 1945 încoace care să nu fi fost condusă de SUA. Exemplele pe care le-aţi dat despre Mosaddegh şi Allende sunt schimbări în istorie în care guverne alese, responsabile social şi pacifiste conduse de oameni de înaltă calitate au fost uzurpate în mod criminal. Această destabilizare perpetuă şi în creştere a altor state şi societăţi împreună cu alte tendinţe degenerante în mod grav sunt sistematic urmărite în studiul meu de 15 ani, Stadiul Canceros al Capitalismului – de la criză la remediu (The Cancer Stage of Capitalism – From Crisis to Cure).

În SUA, cele trei puteri legislativă, executivă și judecătorească sunt acum toate controlate de acelaşi partid al banilor care selectează pentru un spectru complet de prădare a vieţii şi pentru sisteme susținere a vieţii, cu scopul de a se multiplica pe sine. Totuşi, lungul şir de societăţi distruse din lume de către statul american şi aliaţii săi oligarhi nu este menţionat în mass-media deoarece înseși instituțiile de presă sunt finanţate și primesc bani grei din publicitate de la aceleaşi corporaţii transnaţionale care cer resurse şi teritorii societăţilor de pretutindeni. Mecanismul cauzal global de tip carcinogenic este mai mult ca niciodată evident şi catastrofal, dar nu este recunoscut public.

FNA: La mai mult de un deceniu după atacurile din 11 septembrie, încă mai sunt multe întrebări despre acest tragic eveniment la care nu s-a răspuns, incluzând originile şi motivele vinovatului, rolul serviciilor străine în conceperea atacurilor şi beneficiile din spatele scenei ale atacurilor pentru complexul militar-industrial american. Aşa cum era menţionat în scrierile dvs, nu Osama bin Laden a pus la cale atacurile din 11 septembrie. Cine este adevăratul vinovat? S-au jucat atacurile din 11 septembrie în mâinile administraţiei Bush pentru a se pune în aplicare proiectul letal „Război Împotriva Terorii” şi pentru a începe invadarea diferitelor ţări?

Prof. McMurtry: Monografia recentă elaborată de mine şi postată pe internet, Decodificarea morală a evenimentelor 9/11: dincolo de statul american criminal este un răspuns definitiv la aceste întrebări.

Acest eveniment de turnură este dezgolit pas cu pas, lăsându-se să se vadă construcția evenimentului de ucidere în masă, al cărui scenariu este anticipat şi gestionat de planificatorii geostrategici ai SUA. Vorbesc acolo și despre ancheta oficială care a ascuns complet faptul de bază că infrastructurile de oţel, rezistente la foc, au colapsat cu viteza gravitaţională în propriile lor amprente, împotriva legilor fizicii.

Mai mult, prima întrebare a oricărei investigaţii a justiţiei – cui bono? (cine beneficiază?) – a fost scoasă din chestiune din start, deşi fiecare politică, decizie şi nouă putere au servit interesele regimului Bush jr. şi complexului american militar-petrolier împotriva binelui poporului american şi al lumii, în special împotriva Irakului, Afganistanului şi Iranului.

Din păcate teoriile conspiraţiei duc lipsă de logica intrinsecă a evenimentului strategic şi a dezordinii sistemului pe care îl conduc. Teoria oficială a conspiraţiei este absurdă, dar orice persoană care nu crede în ea este batjocorită ca fiind un adept al „teoriei conspiraţiei”, proiecţia inversă fiind semnătura propagandei SUA. 
Întotdeauna se dă vina pe alţii pentru ceea ce SUA a făcut, ca motiv de a-i ataca pe respectivii.

Putem să râdem de vechile operaţiuni psi de propagandă şi de fabricaţiile răspândite la nesfârşit, dar realitatea teribilă este că întreaga construcție a evenimentului de la 11 septembrie a sabotat efectiv progresul internaţional în soluţionarea celor mai grave probleme ale lumii. A distrus mişcarea mondială pentru pace, care atingea un vârf istoric în 2001 prin stoparea militarismului condus de SUA după Războiul Rece. Au fost oprite cu succes vocile care se ridicau de peste tot din lume împotriva sistemului dictatorial corporatist dispreţuit condus de SUA şi la care se opuneau foarte mulţi oameni din America, Europa şi din toată lumea. În acelaşi timp s-au întocmit chiar legile draconice şi practicile poliţieneşti necesare să anihileze mişcarea pentru mediul înconjurător din întreaga lume. Pe scurt, da, 11 septembrie a dat o foarte mare putere sistemului corporatist de făcut bani, devorând viaţa umană şi planetară prin falsificarea oponenţilor și construirea de „terorişti”. Dar a putut face cineva conexiunea între evenimentele care au cauzat Marea Criză?

FNA: De la începuturile sale, acum 66 de ani, CIA a fost implicată în numeroase sabotaje sub acoperire, anti-sabotaje, asasinate, propagandă, distrugere şi planuri subversive împotriva altor ţări. În cursul acestor acţiuni sub acoperire au fost violate diferite tratate şi reglementări internaţionale recunoscute, ca şi suveranitatea şi integritatea teritorială a acestor naţiuni. Sunt aceste acţiuni şi intenţii legale sau ilegale? Dacă sunt ilegale, atunci de ce nicio organizaţie internaţională nu investighează crimele şi nu trage la răspundere guvernul SUA?

Prof. McMurtry: Da, acesta este un punct de inflexiune-cheie a lumii. Dar recordul SUA ca stat criminal nu este pomenit în mass-media deoarece aceasta este finanţată de aceleaşi corporaţii transnaţionale care cer resursele şi teritoriile lumii prin ameninţare cu embargou comercial şi cu aţintirea armelor SUA şi NATO asupra lor. Iată ce face regatul fără de lege, ocultat, al terorii americane – nu doar prin crime de război şi crime împotriva umanităţii, dar prin ruinare economică a oricărei societăţi care rezistă tratatelor şi cerinţelor comerciale transnaţionale ce recunosc doar drepturile corporatiste străine pentru profit. Dacă mecanismele cauzale care funcţionează subliminal sunt tabu pentru a fi recunoscute, ne-responsabilizarea este rezultatul. Acuzaţiile sunt în schimb deviate spre inamicii desemnaţi ai SUA – cum ar fi Iran sau Rusia sau Venezuela – iar dezordinea care distruge societatea creşte din ce în ce mai mult.

Chiar există multe legi internaţionale care protejează viaţa, prin care SUA poate fi trasă la răspundere, dar fiecare dintre acestea este repudiată de SUA ca neputând fi aplicată ei (legi şi convenţii împotriva armelor nucleare, armelor biologice, armelor chimice, minelor de teren, armelor mici, rachetelor balistice internaţionale, torturii, rasismului, sexismului, abuzurilor asupra copiilor, reţinerea şi încarcerarea abuzivă, crimele împotriva umanităţii şi crimele de război, distorsiunilor climatice militare, pierderea biodiversităţii şi destabilizarea climatică internaţională).

Şi totuşi această listă rămâne tabu din punct de vedere al urmăririi şi publicării chiar dacă SUA demonizează pe alţii pentru „sfidarea legilor şi normelor comunităţii internaţionale”.

America şi aliatul său, Israelul, violează astfel la voinţă legile împotriva agresiunii armate, ocupaţiei şi crimelor împotriva umanităţii, dar cine cunoaşte sau citează aceste legi? De exemplu, când SUA era pe cale să realizeze suprema crimă de a invada Irakul în 2003, fără nicio susţinere legală, nimeni nu a ridicat această problemă în faţa Consiliului de Securitate al ONU, nici chiar diplomatul irakian prezent acolo.

Cu trei zile înainte să înceapă bombardamentele criminale asupra Bagdadului, într-o dezbatere la televiziunea publică din Canada i-am spus unui principal analist geostrateg american că susține crimele de război și ar trebui să fie imediat arestat pentru că face aceasta. Totuși, această declarație a mea a fost ștearsă apoi din înregistrarea emisiunii.

Piatra unghiulară a legii internaţionale a fost astfel redusă la tăcere în timp ce mass-media continuă să îi numească pe oponenţi „nepatrioţi” sau „terorişti” – ca în Germania nazistă. Dacă statele care susțin legile nu se ridică şi nu se unesc pentru aplicarea legii internaţionale care protejează viaţa, se pare că nu va exista un sfârşit pentru aceste atrocităţi.


Citiți și:

O politică occidentală a haosului? Noul Război de 30 de ani din Orientul Mijlociu

Regizorul american Oliver Stone: Uitați de ISIS! America este adevărata AMENINȚARE pentru lume!

Soldații din armata SUA sunt acuzați ca ar fi furat tone de aur în timpul războiului din Irak

 


yogaesoteric
28 septembrie 2016

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More