Proiectul «Pandemic» – Virusul prin care CIA are capacitatea de a infesta computerele de la distanță

 

O tranșă din dezvăluirile WikiLeaks Vault7 oferă detalii despre capacitatea CIA de a infesta computerele de la distanță.

Proiectul Pandemic dezvoltat de agenția de spionaj se folosește de un implant Microsoft Windows care poate fi activat prin rețea, fără acces direct la computer, arată WikiLeaks.

Sistemul se bazează pe un Pacient Zero – termen utilizat pentru a descrie primul computer în care se reușește declanșarea virusului, care apoi se va distribui singur către toate terminalele posibile în care poate intra.

Pandemic este el însuși deghizat în sursa infectată unde fișierele targetate par neschimbate. El se modifică abia atunci când se află în tranzit dinspre serverul-sursă spre computerul țintă, aflat la distanță. Odată intrat în sistem, Pandemic își va instala propriul program ce conține coduri modificate, având capacitatea de a înlocui 20 de programe cu o mărime de maximum 800 MB.

Potrivit WikiLeaks, un singur computer aflat în rețea, care conține drivere comune ce sunt infectate cu Pandemic, va acționa ca un „Pacient Zero” ce va răspândi boala în jur cu o viteză de doar 10-15 secunde, cât durează instalarea pe o unitate.

Dezvăluirile WikiLeaks Vault7 lansate la începutul lunii iunie 2017 sunt cele mai noi din seria care se ocupă de capacitatea de hacking a serviciilor secrete din SUA. Precedentele dezvăluiri au vizat capacitatea CIA de a accesa și controla de la distanță dispozitive precum telefoanele mobile, tabletele ori televizoarele smart.

Dezvăluirile au venit la scurt timp după atacul cibernetic de proporții care a avut loc la începutul lunii mai 2017. Intitulat WannaCry, atacul neelucidat a lovit peste 300.000 de computere din 150 de țări.

Citiți și:
Efectul Bumerang. Bitdefender: «WannaCry» poate fi un pretext ca actorii statali să-şi creeze arme cibernetice mai sofisticate
Cel mai mare atac cibernetic din istorie: povestea Ucenicului Vrăjitor. Update 2017

yogaesoteric
18 octombrie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More